Egészség

A fáraók aranya: a feketekömény

Mi a különbség a kerti katicavirág, a fáraók aranya és a szőrös kandilla között? Valójában az ég egy adta világon semmi, mivel ez mind ugyanannak a rendkívül régóta és széles körben használt gyógynövénynek, a feketeköménynek a megnevezése! A számos egyéb néven is ismert, Észak-Afrika és Nyugat-Ázsia vidékein őshonos növényfaj évezredek óta használt kultúrnövény, magját az ókori kultúrákban fű- és gyógyszerként egyaránt használták, és napjainkban ismét reflektorfénybe került – nem véletlenül!

A növény magvait Tutanhamon síremlékében is megtalálták, nevével az Ószövetségben is találkozhatunk, de használatának előnyös voltát állítólag maga Mohamed próféta is megerősítette. Tehát az alig fél méter magasra megnövő, egyéves növényt immáron több, mint 4500 éve biztosan használja az emberiség. 

Igazi kincsét a mákhoz hasonló tokokban érlelt, fűszeres illatú, különleges ízű, fekete magjai jelentik, amelyekből kincset érő, ásványi anyagokban, aminosavakban gazdag, kiemelkedően magas tápértékű olajat is lehet sajtolni.

A magokat, illetve a belőlük sajtolt olajat a Földközi-tenger medencéjének déli és keleti területein évezredeken keresztül használták a légző- és az emésztőrendszer betegségeinek kezelésére, valamint immunerősítésre. Különleges összetevőinek köszönhetően gyulladáscsökkentőként és érzéstelenítő szerként is alkalmazták.

feketekömény magja

 

Tudományos kísérletek igazolták, hogy a feketekömény magjában található olaj egyes összetevői kedvező hatással lehetnek allergiás és asztmás problémák megoldására, de gyulladáscsökkentő hatása okán alkalmazása vírusos vagy bakteriális eredetű légzőszervi problémák esetében is javasolt lehet.

 

Olaja mellett a növény magjait vagy az azokból készült őrleményt is fogyaszthatjuk. Ez méhészeti termékekkel, mézzel keverve nemcsak könnyebben fogyasztható, de még hatékonyabb formában segítenek együtt a felső légutak egészségének megőrzésében. Ha naponta 2-3 alkalommal 1-1 mokkáskanálnyi kis magot mézzel összekeverve elfogyasztunk, finom és egészséges étrend-kiegészítőt is készíthetünk magunknak.

A növényt, illetve a belőle készített különféle kivonatokat a gyógyászat mellett a gasztronómiában is széles körben alkalmazhatjuk. Enyhén hagymaízű magja megszárítva és megtörve borsos illatú, az arab és a török konyha mellett Indiában is előszeretettel használják, ahol a híres bengáli ötfűszerkeveréknek is az egyik alkotóeleme.

A növény gasztronómiai érdekessége, hogy különlegesen fűszeres ízének köszönhetően sós és édes ételeket, süteményeket is ízesíthetünk vele, mint ahogyan azt a világ számos pontján, így például Törökországban is teszik.

A növényhez manapság számos formában hozzáférhetünk, a keleti országok bazárjainak fűszerpolcaitól kezdve egészen a nyugati világ étrendkiegészítő készítményeiig. Magjára és a belőle sajtolt olajra a számos gyógyhatás következtében az utóbbi időszakban erős figyelem irányult. Nagyon fontos azonban, hogy ha sajtolt olajat szeretnénk vásárolni, kizárólag a tiszta, ellenőrzött forrásból származót válasszunk. 

Ismerj meg további gyógynövényeket! Fedezd fel, mire jó a fekete nadálytő, a ginzeng és a baktövis

Képek forrása: itt és itt

Ajánljuk még:

Rizsfelfújttól a tejberizsig: 4 rizses desszert

A rizs legtöbbször köretként kerül az asztalra, pedig desszertben is megállja a helyét. Különösen érdemes számolni vele akkor, ha gluténmentes finomságra áhítozunk! Ráadásul mindig van otthon, és viszonylag gyorsan és egyszerűen készíthető belőle édesség. Változatos ízekkel gazdagíthatjuk, és gyümölcsökkel házasíthatjuk, a receptekben pedig a tej lecserélhető növényi tejre is!

 

Már követem az oldalt

X