Egészség

5 + 1 érv, hogy egyél ma valamilyen csípős ételt

A magyarok szeretik a csípőset – egy kis erős paprika sokunk szerint feldobja az egyes ételeket. Többek között a chili- és a pepperoni paprika, a cayenne- és a fekete bors, a gyömbér és a kurkuma – mind csípős és karakteres fűszer a maga módján. Ráadásul nemcsak különlegesebbé tehetik az ételünket, de még a szervezetünkre is jótékony hatással lehetnek. Mutatjuk, hogyan!

Szeretem a csípős ételeket. Nem volt ez mindig így: ahogyan a legtöbb gyerek, én is kerültem az erős paprikát és azt az égető érzést, amitől szinte tűzokádó sárkánynak éreztem magam. Felnőttként lépésről lépésre kedveltem meg a már említett erős paprikát, a csilit, a cayenne borsot, sőt, már a pepperoni paprikával is összebarátkoztam. Mintha fel kellett volna nőnöm ahhoz, hogy értékelni tudjam az erősebb ízeket, s eljussak oda, ahol most vagyok – az éppen aktuális hangulatomra hagyatkozva döntöm el, hogy kívánom-e a csípőset, s ha igen, akkor milyen mennyiségben.

Felmerülhet a kérdés: miért szeretünk valamit, ami valójában fájdalmat okoz?

Egyes elméletek szerint az emberek kihívássokkal teli vonzalmat éreznek az olyan dolgok iránt, amik félelmetesnek, vagy a csípős ételek esetében éppen fájdalmasnak tűnnek. Mint amikor felülünk a hullámvasútra, vagy benevezünk a (fél)maratonra – ilyenkor az elme győzedelmeskedik a testünk felett. Egy másik elmélet pedig azt mondja, hogy szervezetünk vágyakozik a fűszeres, erős ízvilág után, az egészségünkre gyakorolt előnyös tulajdonságai miatt.

A csípős ételekkel nemcsak egy izgalmas utazást és különleges ízvilágot csempészhetünk az étkezéseinkbe, hanem az egészségünkre is jótékony hatással lehetnek.

Támogathatják a szívünk egészségét

Azoknál az embereknél, akik szívesen fogyasztják a chili paprikát, csökken a „rossz” koleszterin (LDL, lipoprotein) szintje, ezzel együtt pedig csökken náluk a különféle szívbetegségek, az infarktus vagy a stroke kialakulásának kockázata. A kutatások szerint például a chiliben található kapszaicin elnevezésű vegyületnek köszönhető ez a jótékony hatás, ahogyan még sok másik is.

Felpörgetik az anyagcserét

Az előbb említett kapszaicin ugyanis nemcsak a koleszterinszintre lehet befolyással, de az anyagcserénket is felpörgetheti. Ennek köszönhetően pedig nemcsak fokozottabban tisztulhatnak ki a szervezetünkből a méreganyagok, de némi extra súlytól is megszabadulhatunk. Érdemes beilleszteni a diétás étrendbe egy-két csípős ételt – nemcsak a változatosság kedvéért, de a sikeres fogyókúra érdekében is.

Erősíthetik az immunrendszerünket

A csípős fűszerek jelentős része gazdag antioxidánsokban, ennek köszönhetően pedig erősíthetik a szervezetünk védekezőképességét a különféle fertőzésekkel szemben. A csípős ételek az immunerősítő hatásuknak köszönhetően segíthetnek nekünk abban, hogy hatékonyabban harcolhassunk például a téli megfázással szemben.

Segíthetnek megelőzni a rákos megbetegedéseket

A csípős paprikákban található kapszaicin a rákos sejtekkel is felveszi a harcot egyes kutatások szerint. Emellett a különleges, karakteres ízű kurkuma is segíthet megelőzni az egyes rákos megbetegedések kialakulását, illetve lassíthatja a rákos sejtek terjedését. Ajánlott fekete borssal fogyasztani, amitől nemcsak az étel íze lesz egy picit csípősebb és fűszeresebb, de segíthet abban, hogy még több kurkuma tudjon felszívódni a szervezetünkben.

Csökkenthetik a depressziót

Már egy tányér mennyei ételtől is jobb lesz a kedvünk, a fűszeres, csípős ételek azonban még erre is rátehetnek egy lapáttal. A fogyasztásuk után olyan hormonok szabadulhatnak fel a szervezetünkben, amelyek hatására jobban érezhetjük magunkat, búcsút intve a stressz és a depresszió okozta rossz kedvünknek. Talán ezért tűnnek mindig olyan vidámnak a spanyolok és a mexikóiak…

Vágyfokozó afrodiziákumként is hathatnak

Az esti randevú, egy romantikus vacsora közben nemcsak a szerelem miatt lehet forró a levegő. Egyes kutatások szerint ugyanis a csípős, fűszeres ételek növelhetik a tesztoszteronszintet, ezzel is fokozva a szerelmesek között kialakult vonzalmat.

Mégis óvatosan

A csípős, fűszeres ételeknek számos jótékony hatása van a szervezetünkre. Viszont fontos észben tartani, hogy egyes betegségek esetében nem ajánlott a fogyasztásuk. Főleg, ha valakinek az emésztőrendszerrel kapcsolatos problémája van, mint például a savas reflux. Ezekben az esetekben, mielőtt csípős ételt ennénk, kérjük ki az orvos véleményét.

Ajánljuk még:

A HÚSLEVESNEK NINCS MARADÉKA. HA NEM HISZED, JÁRJ UTÁNA!
GYÓGYTEÁK ÉS FŰSZEREK, AMIK TERMÉSZETESEN SEGÍTHETIK A FOGYÁST
„MIÉRT ESZED, HA SÍRSZ TŐLE?” – A CSÍPŐS PAPRIKA ÁTKOS SZERETETÉRŐL

 

 

Már követem az oldalt

X