Egészség

4 váratlan, extra, de tökéletesen működő kávéfűszer

A kávézást sosem értettem. A borospohárral való koccintás, a pálinkák lehúzása utáni nyelvcsettintés még gyerekként is szórakoztató látvány volt, a kávé vonzereje viszont nagyjából a közértekben akkor még általánosan meglévő darálóknál számomra véget is ért. A tartózkodásomat aztán egy rám erőltetett macikávé, illetve a kávéaromával teletolt szockó sütemények nyomasztó emléke is erősítette. Mígnem az első valódi, minden adaléktól mentes kávé egyszerre a kedvelők oldalára állított. 

Utólag persze nem tudom, hogy maga a kávé, vagy éppen a köré épített mini-szertartások azok, melyek miatt a mai napig örömmel iszom feketét, egy idő után mindenesetre e téren is kísérletezni kezdtem.

A tanyán, ahol akkor éltünk mindössze egy öreg kotyogós volt a konyhában, aminek használatát az egyszer nálunk kitelelő vándorcirkuszos család fejlesztette tökélyre. A szabad tűz fölé tett vaslábon gyakorlatilag 24 órában főtt a kávé, amit az egyszerűség okán – kávészakértők által minden bizonnyal minősíthetetlen módon – gyakran teásbögrékből fogyasztottunk. Illik vagy sem, az ízek mindenesetre keveredtek, olykor egész jó formában.

Mikor aztán évekkel később a feketetói vásáron egy halom kézi kávédarálóra leltem, a véletlen szülte ízek emléke okán többre is megalkudtam, hátha direkt is reprodukálni tudom azt, ami azon a tanyai télen a cirkuszos kocsiban összeállt. A darált kávéra azóta is szívesen teszek egyebet, különös ízeket csempészve ezzel reggeli kis szertartásainkba.

KASVIRÁG

Legutóbbi felfedezésünk a kasvirág érett és teljesen száraz magja volt, amit amúgy immunerősítő tulajdonságai okán termesztünk gyógynövénykertünkben. Az ánizshoz hasonló ízű apró magok a fájdalomcsillapító hatású illóolajuknak köszönhetően darálás nélkül is érezhető aromát adnak a kávénak, bár gyógyhatást ebben a formában nem várhatunk tőlük.

SZŐLŐMAG

Szintén az ősz ajándéka a szőlő préselése után visszamaradt mag, melyet szárítást követően akár egy külön erre a célra használt kávédarálóval is felaprózhatunk. Ha a kotyogós főző tárolóját már majdnem teleraktuk kávéval, egy-két kiskanál szőlőmagőrleménnyel fás-édes ízt adhatunk az elkészült italnak. Tovább tetézhetjük a dolgot, amennyiben a szőlőmagot a szárítás során óvatosan meg is pirítjuk, és így ledarálva adjuk a kávéhoz!

CHILI

A chilis forrócsoki analógiáján indulva természetesen a csípős kávéra is rápróbáltunk – megosztó eredménnyel. A kávéra ez esetben erdélyi barátaink által készített szárított chilipelyheket szórtunk, melyek az amúgy karakteres kávét izgalmasan fűszerezték. (Szerintem…)

ÜRÖM

Utoljára hagytam egyik kedvencünket, a gyógynövényként is elképesztően hatékony és sokoldalú egynyári üröm szárítmányát. A rendkívül intenzív citrusos illatjegyekkel bíró növény illata a kávéban is határozottan érezhető, keserű íze azonban a kávé önmagában is keserű ízvilágához teljesen idomul, alig érezhető.

Akár így, akár úgy, a legjobb kávé számomra továbbra is az, amelyet nem egyedül kell meginni…

Ajánljuk még:

Mutasd a körmöd, kiderül, mi hiányzik!

Sokszor mondták nekem, hogy a körmömön található kis fehér pöttyök arra utalnak, hogy vitaminhiányom van. A Pécsi Tudományegyetemen éppen az ilyen és ehhez hasonló állítások igazságtartalmát vizsgálják – igen izgalmas eredményekkel.

 

Már követem az oldalt

X