Család

Gyermekeinket nem (csak) a csokik és a játékok teszik boldoggá: ötletek egy alternatív adventi kalendáriumba

Van az évnek egy különleges hónapja, amikor valahogy minden más, könnyebb és emelkedettebb, amikor valódi melegség költözik a szívünkbe. Az ünnepi készülődés szívemhez egyik legközelebb álló darabja az adventi kalendárium elkészítése, ami ugyanakkora (ha nem nagyobb) ajándék nekem, mint gyermekeimnek. Mert egy szívből alkotott kalendárium szeretettel, élményekkel és őrizendő emlékekkel van tele.

A gyermekeink által repesve várt adventi kalendáriumnak a története egészen újkeletű: a feljegyzések szerint 1900 körül készítette el először egy német édesanya gyermekének, Gerhardnak.  A történet szerint Gerhard már hetekkel karácsony előtt türelmetlenkedett, ezért anyukája kitalálta számára az adventi naptárt. Egy kartonlapot felosztott 24 részre, és mindegyik részre rátűzött egy-egy csokoládét. Ebből szentestéig minden nap csak egyet ehetett meg a fiú.

A legenda szerint Gerhard Lang felnőtt korában sem felejtette el ezt a kedves szokást, és egy egész vállalkozást épített az adventi kalendáriumokra. Lang kénytelen volt felfüggeszteni vállalkozását, azonban munkája követőre talált: a stuttgarti Richard Sellmer egy téli városi jeleneten alapuló naptárt készített. Úgy hívták, hogy „The Little Town” (magyarul: a kis város). 1946-ra Sellmer megkezdte az adventi naptárak kereskedelmi gyártását, meghódította Amerikát, majd az ötvenes évektől megjelentek az első csokoládéval töltött adventi naptárak is.   

Mások szerint a 19. század elejétől a német protestánsok úgy kezdték megjelölni az advent napjait, hogy naponta gyertyát égettek, vagy mindennap krétával jelölték meg a falakat és az ajtókat. Eszerint a legenda szerint az első ismert, kézzel készített, fából készült adventi naptár megalkotása 1851-re tehető.

Magyarországon a 20. század elejétől kezdtek el terjedni az adventi kalendáriumok. Ma már szinte ki sem lehet igazodni a dömpingben: a csokoládéval töltött ilyen-olyan designcsodák mellett tarolnak a játékfigurákat, mindenféle apró tárgyakat rejtő típusok is. A felnőtteknek sem kell aggódniuk: a sörkalendáriumok és sminkgyűjtemények mellett a legextrább tartalmakig már mindenféle kreálmányt megvásárolhatunk. A választék rendkívül széles skálán mozog: mind tartalmát, mind árát tekintve a határ szinte a csillagos ég.

Bár nagyon vonzónak tűnnek a hatásos designelemekben bővelkedő kalendáriumok (és valljuk be, könnyebb is levenni a polcról, mint ötletelni és elkészíteni egyet otthon), én mégis azt javaslom, hogy hagyjuk a tömegcikkeket, és készítsünk egyedi, megismételhetetlen és értékekkel teli kalendáriumot gyermekeinknek vagy párunknak, szeretteinknek!

A legtöbben azt hiszik, hogy túlhajszolt mindennapjaikba nem fér bele a kézzel készített ajándék összerakása – és ez az egyik legnagyobb tévedés! Az egészhez nincs is másra szükség, mint egy kevés befelé fordulásra. Üljünk le pár percre, és gondoljuk át, hogy kinek szeretnénk ajándékozni. Mit szeret az illető? Minek örülne? Mi hiányzik az életéből? Gondoljunk egyszerű, de tartalmas programokra, élményekre, olyan apróságokra, amelyekre nem, vagy alig szánunk időt.

Gyermekeinket nem (csak) a csokik és a játékok teszik boldoggá. Ránk van szükségük: az időnkre, figyelmünkre, jelenlétünkre. Minden napra egy program, esetleg egy arra utaló kiegészítő egészen különlegessé teheti a naptár kis zsebeit. Nehéz az indulás? Semmi gond, több tucatnyi ötlettel készültünk!

  • Induljunk ki olyan dolgokból, amelyek már adottak odahaza, mégis ritkán kerülnek ki a fiókból. Az egyik zseb rejthet egy közös diavetítőzést, esetleg egy új diafilmet. Szólhat egy esti árnyjátékról, ujjbábozásról, szobaszínházról.
  • Lehet az ajándék egy közös karácsonyi daltanulás zenekaralapítással, esetleg hagyhatjuk, hogy a gyerekek rajzlapnak használják a kezeinket.
  • Leteríthetünk egy guriga papírt, és festhetünk óriás karácsonyfákat a kézlenyomatainkból.
  • Hajtogathatunk origamit, vagy éppen főzhetünk csillogó házi gyurmát is, és formázhatunk belőle ünnepi figurákat. Minden háztartásban vannak olyan hétköznapi alapanyagok, amiket csak egy kicsit kell újragondolni, és máris kész az adventi varázslat.
  • Naptárunk zsebei rejthetnek különleges élményeket, amikhez semmi extra felszerelésre nincs szükségünk. Ilyen program lehet egy esti habparty, esetleg egy gyertyafényes kádfürdő. A gyerekek élvezik, ha a habbal játszhatnak.
  • Párologtathatunk illóolajat, illatviaszt egy közös filmnézés közben, rendezhetünk különleges pizsamapartyt, bunkerépítést, szaloncukor-készítést vagy mézeskalácssütést, ahol mi csak kukták vagyunk, a főszerep a legkisebbeké.
  • A közös programokra a kedves sorokon kívül utalhatnak apró meglepetések is: a mézeskalácssütést sugallhatjuk egy tasak fűszerkeverékkel, vagy a fürdőhöz kaphatnak egy kis fürdőgolyót, amelyet magunk is elkészíthetünk.
  • Alkothatunk közösen is. Készíthetünk forrócsokiport, kandírozhatunk narancshéjat, készíthetünk díszeket, vagy rendezhetünk láthatatlan vacsorát is.
  • Meglephetjük egy esti zseblámpás sétával a gyerekeket, szervezhetünk téli piknikkosaras kirándulást egy közeli erdőbe, vagy felfedezhetünk egy új játszóteret, egy új sportot, esetleg egy új színházélményt is. A lehetőségek határtalanok, és sokszor a legegyszerűbb dolgokban lelik legnagyobb örömüket.
  • Csempésszünk valami igazán emberit az ünnepbe! Gyúrjunk cinkegolyót, alkossunk madárkoszorút, barkácsoljunk etetőt.
  • Csatlakozzunk együtt egy cipősdoboz akcióhoz, tanítsuk meg gyermekeinket adni – mutassunk példát a közös pillanatokon keresztül!
  • A meglepetésprogram lehet egy állatmenhely meglátogatása, közös alkotás olyan gyerekek számára, akiknek nem adatott meg a család melege, vagy gyűjthetünk olyan érzékenyítő meséket, történeteket, amelyek megmutatják gyermekeinknek a belső értékek valódi szépségeit. 
  • A nagyobbak miatt se aggódjunk! Vannak időszakok, amikor úgy érzik, a hátuk közepére sem hiányzik anya és apa. Bizonyítsuk be nekik, hogy nem így van! Apró, de finom lépésekkel közeledjünk tinédzser gyermekeink felé, olyan programokkal, amelyek még beleférnek saját kis világukba, de mégis közelebb hozzák őket a család egységéhez. Az ő adventi naptárjukban helyet kaphat kedvenc sportjuk kipróbálása, egy közös játékdélután, egy mélyebb film közös megnézése, egy fordított nap, szerepcsere vagy bármi olyan bolondos ötlet, ami megenyhíti sokszor szigorú kamasz szívüket...
Adventi

 

Apró meglepetéseinket írhatjuk egy darab papírba, versbe is foglalhatjuk, vagy mesét is szőhetünk köré. Belefoglalhatjuk egy jó találós kérdésbe, de szerkeszthetünk hozzá keresztrejtvényt is a nagyobb gyerekeknek vagy felnőtteknek. A legegyszerűbb módja a naptár elkészítésének, ha egy drótra, fonalra vagy ágra felcsipeszeljük a megszámozott meglepetéseket. De ha egy apró tárgy is kerül mellé, akkor tasakba, zsákba, textilbe is rakhatjuk. A bátrabbak készíthetnek ablakos vagy fiókos kreatív naptárakat is, amelyeket egy könnyed szalvéta decoupage-zsal egészen különleges formákban fel is díszíthetnek. A naptárunk üzeneteit a legkülönfélébb formában elhelyezhetjük: tehetjük karácsonyfa alakban a hűtőre, kosárba vagy kidíszített üvegbe, belesüthetjük süteményekbe, vagy akár tojástartóból is kreálhatunk valami egészen különlegeset.

Az se aggódjon, aki nem érez magában elég kreativitást! Amikor tiszta szívből adunk, ennek nincs jelentősége. Lehet, hogy nem lesz annyira designos, nem lesz annyira „tökéletes”, de különlegességéből és egyediségéből adódóan egészen biztos, hogy felejthetetlen élmény lesz mindenki számára! A lényeg az egymásra hangolódás és az olyan pillanatok megélése, amelyekre egyre nagyobb szükségünk van. Egy darab csokoládé, egy kis cukor pillanatnyi élvezetet ad gyermekeinknek. De a figyelmünk, jelenlétünk, mosolyunk és ölelésünk egy életen át elkíséri őket!

Ajánljuk még:

5 melegítő gyógynövény, ami mindig legyen otthon a télen

A hagyományos magyar népi gyógyászat egyik alapelve a hatás-ellenhatás egyensúlyának megőrzésére való törekvés. A felfedezés a világon mindenhol ugyanez, Kínában ezt az elvet jin és jang egységének nevezik. De a népi vonalon maradva maradjunk a dagadó példájánál: ha a hasalja nem tartaná össze a fűszeres tölteléket, az igen hamar szétfolyna, de a disznó hasfalát sem hívnánk dagadónak, ha nem kerülne bele a töltés…

 

Már követem az oldalt

X