Aktív

Nincs, aki játsszon veled? 5 sakk-applikáció kezdőknek és haladóknak

A sakk évezredek óta nem megy ki a divatból, de az is elképzelhető, hogy még ma is a legnépszerűbb társasjáték. Természetesen vannak időszakok, amikor a szokásosnál is élénkebb iránta az érdeklődés: itthon például a Polgár-lányok sikerei, nemzetközi szinten pedig Kaszparov és Fischer aranykora, a közelmúltban pedig a Vezércsel (The Queen's Gambit) című sorozat indított arra sokakat, hogy leporolják az évtizedekkel ezelőtt a tálaló tetején felejtett sakktáblát, és elkezdjék a vasárnapi ebéd után a szicíliai védelmet gyakorolni egy épp arra tévedő családtag ellen.

Ha a sakk nem is, de a technika állandóan változik, és mára eljutottunk oda, hogy semmi szükség a véletlenül utunkba keveredő családtagokat zargatni egy parti miatt, mert egyszerűen találhatunk helyettük játékra kész partnereket akár a világ másik felén is. Nézzük, melyek a legnépszerűbb sakk-applikációk azoknak, akik játszani vagy esetleg tanulni vágynak!

1. Chess.com (böngésző, Android, iOS)

Már az oldal (és az alkalmazás) nevéből is jól látszik, hogy itt bizony csakis a sakkról szól minden. Játszik itt kezdő és profi, lehetőség van gyorsabb és egészen lassú (akár több napig tartó) meccsekre is, és ha a hús-vér ellenfelek előtt kicsit még fejlesztenénk a tudásunkat, a számítógép ellen játszva ezt is megtehetjük. Sőt, találunk itt feladványokat, élő sakk-közvetítéseket és sok minden mást is, bár néhány extráért sajnos fizetnünk kell (mégha nem is olyan sokat: havi 1500 és 3000 forint közötti összegekért elérhetők az előfizetések). Maga a játék viszont ingyenes és korlátlan, akár számítógép ellen, akár élő ellenfelekkel meccselünk.

2. Lichess.org (böngésző, Android, iOS)

A chess.com-hoz hasonló nagy és népszerű platform letisztult kezelőfelülettel és szintén rengeteg játékossal büszkélkedhet. Itt is pillanatok alatt sikerült ellenfelet találnom magamnak, és ehhez még regisztrálnom sem kellett (természetesen erre is van lehetőség, de ha nem akarjuk a statisztikánkat böngészni, vagy a saját tudásunkhoz biztosan passzoló ellenfelet találni, akkor megúszható). A Lichessen megtehetjük, hogy az egyik legfejlettebb sakkozó mesterséges intelligencia, a Stockfish segítségével elemezzük a játékunkat, így láthatunk olyan izgalmas dolgokat is, minthogy egy-egy általunk vagy az ellenfelünk által megtett lépés milyen eredményhez vezetett egyik vagy másik sakknagymester régi játszmáiban. Az oldal egyik legnagyobb előnye, hogy a játéktól kezdve, a feladványokon át az élő közvetítésig minden-minden ingyenesen használható, sőt, hirdetéseket sem fognak elénk tolni, mert teljes egészében adományokból működik a Lichess.

3. Learn Chess With Dr. Wolf (iOS, Android)

Természetesen az is könnyen megeshet velünk, hogy a fent említett oldalakon 15 perc alatt háromszor vernek minket tönkre, következésképpen felmerül bennünk a kérdés: nem lenne-e jobb megtanulni előbb jobban sakkozni? Ebben segíthet nekünk ez a trénerprogram, ami egy joviális öregúr képében ad hasznosabbnál hasznosabb tanácsokat a játékhoz. Angolul nem árt tudni hozzá (bár a Google Translate korában ez sem lehet túl nagy akadály), és sajnos három játék után fizetni is kell érte, de legalább nem sokat, mindössze körülbelül havi 1500 forintot.

4. Shredder Chess (böngésző, iOS, Android)

Ha Dr. Wolf nem lenne szimpatikus, a Shredder Chess kitűnő alternatíva lehet. iOS-en elérhető egy ingyenes változata is, ami 100 fejtörőt foglal magában, egy kicsivel több mint egy ezresét viszont már 1000 darab kihívást találhatunk az alkalmazásban. 

5. Really Bad Chess (iOS, Android)

A nevével ellentétben egy igazán érdekes, de teljesen őrült sakkprogramról van szó, ahol az ismert szabályoktól eltérően akár öt bástyával vagy három királynővel is elkezdhetjük a partit. És hogy ez mire jó? Egyrészt jó buli, másrészt így lehetőségünk nyílik jobban megtapasztalni a különböző figurák erősségeit és gyengeségeit. Ez az applikáció ingyenes, cserébe viszont csak gép ellen játszhatunk – aki egyébként eleinte nagyon elnéző velünk, de ha bizonyítunk nála, hamar kimutatja a foga fehérjét.

Ajánljuk még:

Benned is van egy gyerek, akire talán az egész családod vár

Elnézve a mindent érdeklődéssel szemlélő, mindenben örömöt és élményt lelő gyermekeimet, egyre gyakrabban teszem fel magamnak a kérdést: a felnőtté válás mely szakaszában veszítettük el ezt a kíváncsiságot? Mikor volt az a pont, amikor elfelejtettünk gyereknek lenni, amikor elbúcsúztunk attól, ami igazán élhetővé tette mindennapjainkat?

 

Már követem az oldalt

X