Aktív

Mi a futók gyönyöre és hogyan fusd magad eufóriába?

Aki felnőtt fejjel kezdett futni, biztosan emlékszik még rá, hogy miért húzott először sportcipőt, és hogyan kocogta le az első néhány száz métert. Valami miatt elkezdjük, és valami miatt rákattanunk. Ha eljutsz oda is, hogy megérkezik a flow, és megtapasztalod a függőséget okozó gyönyört, a futók gyönyörét, biztosan nincs megállás.

Emlékszem, néhány hónapja futottam csak, és olyan magabiztos voltam, hogy beneveztem egy 5 kilométeres versenytávra. Akkoriban semmi tudatosság nem volt az edzéseimben, csak mentem, amikor jól esett, és próbáltam feszegetni a határaimat.

Ezen a versenyen öntött el először a futók gyönyöre, amit runner’s high-ként is emlegetnek. Már csak az utolsó két kilométer volt hátra, és egyre inkább úgy éreztem magam, mintha valamilyen világversenyen futnék, repültem, mint a madár, a lábaim vittek előre, nem éreztem a fáradtságot sem. Magamhoz képest szuper eredményt produkáltam, és ez volt az az esemény, amely hatására a futás végleg magával ragadott. Azóta tudom, a versenyen való futás olyan élményeket képes adni, amit nem lehet egy-egy magányos edzőfutás alatt megtapasztalni, főleg, ha kezdő az ember.

A futók gyönyöre hogyan írható le?

Az euforikus érzés nem érkezik azonnal, hosszabb ideig kell kocogni, egyenletes, mérsékelt tempóban. A ritmikus mozgás olyan folyamatokat indíthat be, amelyek hatására hormonok szabadulnak fel az agyban és a testben, mi pedig örömmámorban kezdünk úszni.

Engem ilyenkor békesség száll meg és megtáltosodom, azokban a pillanatokban képes lennék kifutni a világból. Rettenthetetlennek és erősnek érzem magam, bármilyen távot le tudnék gyűrni. Mások úgy élik meg, mintha szuperkönnyűvé, szinte lebegővé válna a testük, vagy mintha valósággal kilépnének a testükből. Ilyenkor hirtelen eltűnik a fáradtság is. Fantasztikus! Az anyatermészet így gondoskodott arról, hogy őseink életben tudjanak maradni, amikor még az életükért kellett szaladniuk.

Mi a futók gyönyöre?

Két vegyület felelős azért, hogy jól érezzük magunkat hosszútávfutás közben: az endorfin és az endokannaboidok. Utóbbiak olyan hatást váltanak ki a szervezetből, mint a kannabisz.

Az endorfinról, amelyet boldogsághormonként is ismerünk, megállapították, hogy ilyen rövid idő alatt nem tud a véráramból eljutni az agyba, de az izmokhoz igen. Vagyis azt segíti, hogy könnyebben küzdjünk meg a kimerültséggel, és kevésbé érezzük az izomfáradtságot.

Az endokannaboidok szerepére csak az elmúlt időszakban derült fény. A hosszabb ideig végzett, folyamatos fizikai aktivitás hatására az endokannaboid rendszer aktivizálódik, és a marihuána hatásával rokon vegyületeket állít elő. Úgy tartják, hogy valójában ez a vegyület felelős azért, hogy euforikus állapotba kerülünk, és mentálisan jobban bírjuk a fizikai megterhelést. Az endokannabinoidok ráadásul szoros összeköttetésben vannak az agy jutalmazó rendszerével is, így máris érthető, miért olyan könnyű rákattanni.

Hogyan lehet megtapasztalni a futók eufóriáját?

Nincsen rá recept, hogy mikor érkezik a flow. Az egyik futónál harminc perc folyamatos mozgás elegendő hozzá, a másiknál csak órák múlva érkezik a módosult tudatállapot, sőt, lehet, hogy nem is jön, vagy nem mindig.

Ha már futsz, akkor megtetted az első lépést. Érdemes szépen lassan növelni a távot, és megfigyelni, hogyan érzed magad közben. Ha másokkal futsz együtt, jobban tudjátok húzni egymást, és kevésbé érzed a fáradtságot. Így máris nagyobb az esélye, hogy elérsz arra a pontra, amikortól boldogságot okoz minden lépés.

A közösségi futások, versenyek megint csak szárnyakat adnak, a versenyhangulat annyira magával ragadó, hogy könnyedén gyönyörbe futhatod magad. Többen mondják, hogy a szabadban futás monotóniája nagyobb valószínűséggel aktivizálja az eufóriáért felelős hormonokat, mint a futópad. Ha pedig van egy ütős zenelistád, az szintén sokat segíthet, amikor érkezik a holtpont.

Bárhogy is legyen, akár gyönyörben lebegsz a futás alatt, akár nem, máris nagyon sokat tettél az egészségedért, önmagadért.

Ajánljuk még:

5 hétvégi program, amelyen mi is szívesen részt vennénk

Április első hétvégéjén zárjuk a húsvéti ünnepkört, fehérvasárnappal. Sok család számára azonban az idei húsvétból már csak némi sonka- és tojásmaradék, esetleg egy falásnyi kalács maradt – az is inkább csak emlékeztetőül, hiszen a tavasz jócskán kínál új lehetőségeket kikapcsolódásra, szórakozásra. A széles hazai választékból néhány programot válogattunk mindazoknak, akik kedvük támad kimozdulni. Természetesen csakis olyanokat, amelyeken mi is szívesen részt vennénk.

 

Már követem az oldalt

X