Mesél a Nemzeti Botanikus Kert – ez „Egy Mesés Program” lesz!

Aktív

Mesél a Nemzeti Botanikus Kert – ez „Egy Mesés Program” lesz!

A közelgő gyermeknap országszerte a felnőttek számára is legalább annyi csemegét tartogat, mint az aprónépnek. Egy ilyen varázslatos kultbonbonból adunk most kóstolót, de ha minden ízére kíváncsiak vagytok, akkor érdemes elmenni vasárnap Vácrátótra, a Nemzeti Botanikus Kertbe, ahol a Meseszó Egyesület mesemondói várnak minden érdeklődőt jó szóval, csodás hangulattal és e titokzatos kert balzsamos illatával. 

Aki járt már Vácrátóton, a Nemzeti Botanikus Kertben, annak bizonyára nem meglepő, miért lelkesedünk annyira ezért a különleges arborétumért: a kert mint ember alkotta növényi rezervátum önmagában is talpalatnyi Mennyország, amit viszont Vácrátóton őriznek, az nemcsak szép, de egyedülálló nemzeti kincsünk is. A Veresegyházi-medence és a Gödi lapály találkozásánál fekvő arborétum azontúl, hogy a vidék természetes növénytakarójának eleme és a hazánkban előforduló növényi fajok többsége is megtalálható benne, egyben öt kontinens élőnövény-gyűjteménye is. Műemlékvédelmi és 1951 óta jelentős természetvédelmi terület is: ez a kettős védettség az itt található, felbecsülhetetlen értékű gyűjtemény szigorú védjegye.

A 27 hektáron elterülő, közel 13 ezer fajnak és változataiknak otthont adó Nemzeti Botanikus Kert valóságos „élő múzeum”.

A kert rendszeresen helyszínt ad környezeti nevelési programoknak, hiszen az arborétum kiváló szabadtéri tanterem. Többek között a Jane Goodall Intézet fiataljai és az Apikultúra Alapítvány is szervezett már itt programokat.

Fotó: Krisztics Barbara

Kert és mese szimbiózisából nő ki az az izgalmasnak ígérkező gyermeknapi program, amelyet az arborétum munkatársai megálmodtak számunkra. Az idén tízéves Meseszó Egyesülettel közösen szervezett egész napos Egy Mesés Program keretében a kert 5 helyszínén mesemondók várják az érdeklődőket, akik körbetelepedve hallgathatják meg az adott mesepont tematikájába tartozó meséket. 

Az 5 mesepont témáit a honlapról letölthető program tartalmazza:

  • égig érő fa
  • mese a vizekről
  • mese a rengeteg erdőről és az égitest szabadítókról
  • világlátott katona
  • mesék az aranyhíd mellől.

Mesemondók: Bartók Ágota, Bumberák Maja, Fusch Péter, Kiss Ágnes, Németh Ricsi, Horti Zoltán, Szabó Ágnes, Szeleczky Mónika.

A mesenap egyik helyszínének bejárata – Fotó: Krisztics Barbara

A mesehallgatásba bármikor be lehet csatlakozni, és érdemes otthonról párnát vagy plédet vinni, hogy a fűbe telepedve igazán belefeledkezhessünk a meseszóba.

Végre egy szabadtéri program, ami esős időben sem marad el, hiszen csapadékos időjárás esetén a kertben található fedett épületbe tudunk behúzódni.

A nővényekről, a fákról, a vizekről, a rengeteg erdőről szóló történetek ősidők óta foglalkoztatják az embert: a szövegfolklór 70 százaléka népmesékből áll, és minden nemzetnek megvannak a saját történetei. De nemcsak a mese- és mondavilágban köszön vissza a természet, hanem írók, költők, alkotóműszék elsődleges ihletforrása is. A vácrátóti arborétumban dolgozik például a Mesés növények, növényes mesék című, gyönyörűen illusztrált kötet szerzője, Fráter Erzsébet biológus is, aki a növényvilág legendáiról készített – felnőttek számára is remek összeállítást mesékkel, botanikai leírásokkal. Aki még nem olvasta, annak feltétlenül ajánljuk, a gyerekes családok számára különösen is, hiszen remek útitárs kirándulásokra, hosszabb utazásokra egyaránt.

Fotó: Krisztics Barbara 

A Nemzeti Botanikus Kert Egy Mesés Programja vasárnap, május 26-án 9.00 órától 16.00 óráig várja Vácrátótra a meseszót szívesen hallgató kicsiket és nagyokat.

A kert szerelmeseinek érdemes böngészniük az arborétum éves programkínálatát is, amelyben többek között olyan csemegék vannak, mint a hamarosan induló szentjánosbogár-séták, tudósklub, nyári szabadtéri koncertek és egyéb kultbombonok a Nemzeti Botanikus Kert gazdag kínálatából. 

Mutatunk néhány friss részletet a kertből – kedvcsinálónak a hétvégi programra érkezők számára. Ilyen gyönyörű most a kert:

  

Ajánljuk még: