Málnaízű barangolások éjszakai kalandokkal, lappantyú-pirregéssel – program-bonbonok a hétvégére

Aktív

Málnaízű barangolások éjszakai kalandokkal, lappantyú-pirregéssel – program-bonbonok a hétvégére

Amennyiben nem a vízpart vagy a strandok rabolnának el hétvégére, de vágyunk a feltöltődésre és a kikapcsolódásra, érdemes körülnéznünk a hazai programkínálatban. 

Balatoni bringatúra extrákkal

Szombaton és vasárnap kerül sor a III. Trigo Bringázzunk Egyet! eseményre, melyre minden olyan érdeklődőt szívesen látnak, aki szereti a Balatont, imád két keréken gurulni, és szívesen csatlakozna egy bringás felfedezetúra spontán csapatához. Nem profikat várnak: a programkiírás szerint mindenki saját tempójában teljesítheti a különböző szakaszokat. Négy különböző táv közül választhatunk:

  1. Tihany-kör – 20 km
  2. keleti kör – 86 km
  3. nyugati kör –137 km
  4. teljes Balaton-kör –205 km

Szombaton reggel 10.00 órakor indul a közös rajt, de aki lemaradna róla, közben is csatlakozhat a gurulókhoz, akik különböző helyeken fognak megpihenni, jutalomként izgalmas gasztrokalandokba bonyolódva. Akiben pedig túlteng a versenyszellem, annak lehetősége lesz megméretni magát az örvényesi strandtól induló versenyen.

A programra ITT lehet regisztrálni!

Fotó: Pixabay / Mabel Amber

Szedd magad málna országszerte

Javában dübörög a málnaszezon, és ha nem akarunk lemaradni erről a gyorsan érő és kincset érő finomságról, jól tesszük, ha szétnézünk, hol tudnánk értelmezhető áron beszerezni belőle – nemcsak azonnali fogyasztásra. A szedd magad málna lelőhelyek gyűjtőoldalán több ültetvény elérhetőségét is megtaláljuk, és általános ajánlás szerint indulás előtt mindenképpen érdemes felhívni a megadott kapcsolattartót, hogy elkerüljük az esetleges csalódást.

Fotó: Unsplash / Noura Haddad

A friss málna isteni zamatából fagyasztva is megőrizhetünk későbbre, de csodás desszerteket is készíthetünk belőle vagy befőzhetjük dzsemnek, lekvárnak, szörpnek – a variációs lehetőségeket csak fantáziánk cenzúrázhatja. Mutatunk néhány izgalmas desszertötletet:

Kenutúra a Fertő nádasában

A vizes élőhelyek és a kihívások kedvelőinek nem kell magyaráznunk, mitől olyan izgalmas egy olyan kenutóra, amely a Fertő-tó nádasaiba kalauzolva enged meglesni az itt élő madarak és más vízi állatok és növények csodálatos világát. A szombat reggel 9.00-kor a Csárdakapui-főcsatornától induló túrát a Fertő-Hanság Nemzeti Park szervezi, és előzetes bejelentkezéshez kötött. Egy csoport maximális létszáma 19 fő, az alsó korhatár pedig 6 év. Jelentkezni a +36 30/1660950 telefonszámon vagy az info [at] fhnp [dot] hu e-mail címen lehet.

Fotó: Unsplash / Blocks Fletcher

Miért érdemes belevágni a kenus kalandba? Mert a Fertő nyugati oldalán a nádasok, a csatornák és a nádasba záródott belső tavak szinte zavartalan élővilágát ismerhetjük meg. A Csárdakapui-csatorna és a Kládler-tó közötti részen megannyi csoda vár: például a rencés hínár az aranysárga virágú „rovaremésztő” rencével, a nádi énekesmadarak (nádirigó, foltos nádiposzáta, barkóscinege), a nagy kócsag, a vörösgém, a szárcsa és különféle récék.

Azok számára, akik még nem ültek kenuban, erősen javasolt a Magyar Kajak-Kenu Szövetség oktatóvideójának megtekintése:

Lappantyúk éjszakája a Kolon-tónál

Mikor a Nap ereje hanyatlik nyárestéken, akkor kezdődnek a legjobb programok. Ugyancsak a Nemzeti Park szervezésében vehetünk részt egy tartalmas természetismereti túrán, ha csatlakozunk a Soltszentimréről induló csoporthoz. A túra részleteit ITT találjátok. Ez sem tucatprogram, tehát érdemes készülni rá, hogy bejelentkezés és egy kis előzetes tájékozódás után igazán emlékezetes élményben vehessünk részt.

A gyalogtúra során több kilátópontot érintenek a szervezők. Megismerkedünk a Kolon-tó tájtörténetével, különleges élővilágával, érdekes növényeket és állatokkal. Napnyugta után az éjszaka hangjaira figyelhetünk, lappantyúk szólnak, békák koncerteznek, ha szerencsénk van az aranysakálok vonyítását is hallhatjuk. A lappantyú talajon költő, jellegzetes pirregő hangon szóló, éjszakai életmódú madár, táplálékát az éjjel aktív rovarok, lepkék képezik, melyeket röptükben kap el. Április második felében érkezik vissza költőhelyére, és augusztus végén, szeptemberben vonul. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában, a Szaharától délre tölti.

Szent Iván éjszakai bolyongás a Csillagösvény Labirintusban, Ópusztaszeren

Az év legtitokzatosabb éjszakáján 35 000 fagyaltő között vesztődhetünk el és találhatunk egymásra az ópusztaszeri Csillagösvény Labirintusban. A fagyal hazánkban is őshonos, szárazságtűrő, igénytelen cserje, ami ilyen mennyiségben rengeteg szén-dioxidot megköt, és oxigént termel. Egy éjszakai séta a 3,5 km-es sövénylabirintus hűvösében igazán izgalmas élmény kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Fotó: Csillagösvény Labirintus Öko Élménypark

Múzeumok Éjszakája rengeteg programmal

Jól bejáratott, megbízhatóan élménygazdag kikapcsolódást kínáló programpalettát találunk, ha az idei Múzeumok Éjszakáján szeretnénk kiruccanni. Kicsit sűrű lesz ugyan a hétvége, ha a Szent Iván-éjt és a Múzeumok Éjszakáját is meg akarjuk tölteni tartalommal, de csak a bőség zavara lehet akadálya annak, hogy igazán jól érezzük magunkat. Budapesten és vidéken minden múzeum kitárja kapuit, és megmutatja tudása legjavát.

Mitől izgalmasabb egy múzeum éjszaka, mint nappal? A kifejezetten erre az alkalomra tervezett programokon túl többek között azért is, mert az éjszaka hangulatai felerősítik az élmények hatását, és hosszabb ideig rezeg bennünk egy látvány vagy hang, egy hangulat ereje, mint általában. A művészet élvezetének teljességében követjük az alkotók szertelen létmódját, a művészekét, akik csodálatos örökségükkel fényt visznek a sötétségbe. Idén se hagyjátok ki a Múzeumok Éjszakáját!

Fotó: Múzeumok Éjszakája

Nyitóképünk: Pixabay / Pexels