Aktív

Itt, ahol még a szél is simogat, könnyebb az ellazulás – a SUP jóga világa

A szél gyengéden fúj az ember arcába, miközben imbolygó „talajon” próbálja felvenni a lefelé néző kutya jógapózt, hogy aztán a napüdvözlet ászanáival folytassa. Miközben tovább ringatózik, a látóhatáron kikukucskál a nap első sugara. Mindez egy szépen megkomponált jelenet bevezetője is lehetne, pedig maga a valóság: egy stand-up paddleboard, azaz SUP deszkáján vagyunk a vízen, és jógázunk. Ezután pedig Yagci Kondákor Szilvia, pilates-, jóga-, SUP jóga oktatót kérdeztük meg, mit kaphatunk ettől a különleges mozgásformától.

A belső béke és a fizikai jóllét keresése során sok mindent kipróbálunk, például a testmozgás és a meditáció különböző formáit, akár ezek ötvözetét is. A SUP jóga jól egyesíti a kettőt, hiszen a jógapózok végrehajtása a vízen ringatózó deszkán nem mindennapi fizikai és mentális kihívás elé állítja a gyakorlót: alkalmazkodni kell az állandóan változó környezethez, a hullámzó vízhez. Ha sikerül, az azt jelenti, nemcsak az egyensúlyunkat, de a törzsizomzatot erősítjük. A víz ritmikus mozgása harmóniát teremt, egyszersmind arra ösztönöz, hogy elfogadjuk az elemeket, azok változását, és kapcsolódjunk a természethez.

„A SUP jóga nagyon jó módja annak, hogy az esetleg már szárazföldön megszokott jógagyakorlatokat újratanuljuk vagy átértékeljük” – vág bele Yagci Kondákor Szilvia, jógaoktató. – „A víz folyamatos mozgása elősegíti azt is, hogy teljesen ráhangolódjunk a testünkre. Az sem meglepő, ha a SUP jóga gyakorlása után olyan izmaink kezdenek fájni, amelyek létezéséről eddig nem is tudtunk. A folyamatos egyensúlyozás a legmélyebb mikroizmokra is hat, a test teljes izomzatát igénybe veszi.”

Miért jó a SUP jóga?

A jógaoktató abban látja a mozgásforma mentális egészségre gyakorolt hatását, hogy az egyensúlyban maradáshoz teljes koncentrációra van szükség, és az imbolygó felületen végzett mozdulatok sikere érdekében a jelenbe kell kényszeríteni az elmét. Az is nagyon fontos, hogy mindezt szabadtéren végezzük, miközben a világ egyik legmegnyugtatóbb hangját, a víz csobogását, moraját hallgatjuk. A víz gyengéd ringatózása nyugtató hatást fejt ki, csökkenti a stresszt és elősegíti a relaxációt, miközben az elvégzett feladatok fokozzák a koncentrációt, a tudatosságot és a mentális tisztánlátást is.

Ez a fajta jóga kiváló neuromotoros edzésfajta, javítja az egyensúlyt, a koordinációt és a testérzékelést. Ez utóbbi az agy azon képességét jelenti, hogy érzékelje a test különböző részeinek egymáshoz viszonyított helyzetét és mozgását. Ha pedig elveszítenénk az egyensúlyt, akkor sincs baj, hiszen a vízben csobbanunk egyet!

A gyakorlóknak érdemes az egyszerűbb pózokkal kezdeniük, és fokozatosan haladniuk a nagyobb erőkifejtést és ügyességet igénylő pózok felé. Bizonyos ászanák esetében módosításokra lehet szükség, hogy alkalmazkodjanak a deszka instabilitásához. Az alacsonyabb súlypont fenntartása és a core izmok igénybevétele kulcsfontosságú ahhoz, hogy a deszkán tudjunk maradni, még akkor is, ha a szakember szerint mindenképpen nyugodt vizeken kell gyakorolni.

A SUP jóga néhány biztonságot is érintő szabálya

Ha a hagyományos jógáról a SUP jógára térünk át, arra alkalmas eszközre lesz szükségünk. A jógavégzéshez is megfelelő deszka stabil, kellő keménységűre felfújt és biztonságos. „Én egy dolgot teszek kötelezővé az órámon résztvevőknek, az pedig az úszni tudás, mivel mentőmellényben nem lehet jógázni. Ez azért fontos, mert az óráimat a nyílt vízen, többnyire a tengeren tartom, ahol akár 10-15 méter is lehet alattunk a vízmélység. A deszkákat mindig kikötjük, hogy az áramlat vagy a szél se fújjon el minket” – magyarázza Szilvia. 

Magyarországon a Dunán, a Tiszán, a Balatonon, de olykor kisebb természetes tavakon, sőt akár a városligeti csónakázótavon is kipróbálhatjuk magunkat egy SUP-os jógafoglalkozáson. 

A SUP jóga varázsa

A jógaoktató szerint egyáltalán nem szükséges előzetes jógatapasztalat ahhoz, hogy valaki kipróbálja a SUP jógát. Az oktatók nemcsak elmondják, mit kell csinálni a boardon, de be is mutatják azt. Mindenki a saját erőnlétéhez és hajlékonyságához mérten tudja végezni a gyakorlatokat, és arra is van lehetőség, hogy a tapasztaltabbak egy kicsit jobban elmélyedjenek a gyakorlásban. Szilvia kiemeli:

bármikor bele lehet szándékosan is esni a vízbe, hogy egy kicsit megpihenjünk.

„Aki valaha próbálta már a SUP-ot, tudja, milyen érzés kint lenni a nyílt vízen. Teljesen mindegy, hogy tengerről, folyóról vagy állóvízről van szó, fantasztikus élmény evezni, miközben a tekintet a horizontot pásztázza a távolban. A természet mindent megad nekünk, ami a testi és lelki kikapcsolódáshoz szükséges: a víz lágy ringatózását, a madarak csicsergését, tiszta levegőt, távol, de sokszor mégis közel a város zajához, amit a víz moraja tökéletesen elnyom. Az ember önkéntelenül is úgy érzi, magába akarja szívni ezt a csodát. A SUP jóga tökéletes eszköz erre, miközben a testet is jólesően átmozgatjuk” – mesél lelkesen Szilvia.

A szakember mindenkit buzdít: „Ne féljünk attól, hogy egy gyakorlatot nem tudunk esetleg megcsinálni. Hihetetlen érzés átélni, ahogy fejlődik az egyensúlyérzékünk és a testünk, akár óráról órára is. Ha pedig valami nem sikerül, újra és újra próbálkozni kell vele.” 

A SUP jóga elősegíti az elme, a test és a víz közötti kapcsolódást. Ahogy a pózokon keresztül mozgunk a boardon, a jelenben kell maradnunk, és rá kell hangolódnunk az egyensúlyozásra.

Ne csodálkozzunk, ha egy-egy óra végére a víz szelíd mozgása az élet hullámzására hasonlít: a bizonytalanság közepette is meg kell találni a stabilitást és megtanulni az elfogadást. A jóga ősi bölcsességét a vízen való tartózkodás nyugalmával ötvözi, ettől mélyebb kapcsolatot találhatunk önmagukkal és a természettel. 

Ajánljuk még:

Igazi példaképek: nyolcvan pluszos nők, akik ellen nem indulnánk el egy futóversenyen

A kor nem számít – mondjuk sokszor, aztán legtöbben a megszokott, mindenki által elvárt öregedési folyamatba simulunk bele. Mert mit is hangoztatnak az öregedésről? Hogy az csökkenő energiaszinttel, túlsúllyal, lelassulással, gyengüléssel jár. Szerencsére vannak, akik fricskát mutatnak mindenkinek, és nyolcvan felett sem lehet a nyomukba érni – ők motiválhatnak bennünket is.

 

Már követem az oldalt

X