Aktív

Hétköznapi sikertörténetek: Vér Andrea, az Andiamo Design tulajdonosa

Gyermekkorunkban határozott elképzeléseink vannak arról, mivé is szeretnénk válni. Aztán az évek előrehaladtával az élet kiszámíthatatlan fordulatai egyengetik utunkat, és a legtöbben nagyon távolra sodródunk eredeti terveinktől. De azt, amit a sors az egyik kezével elvesz, a másikkal visszaadja – és valahol, valamilyen formában mégiscsak valóra válthatjuk álmainkat… Vér Andrea esetében is így volt ez, aki végül faldekorációk készítésébe fogott és létrehozta az Andiamo Design kézműves műhelyt.

Andrea gyerekkorában énekesnek készült, majd művelődésszervező szakon szerzett diplomát, ám végül a sors úgy hozta, hogy pénzügyi területen helyezkedett el. Felnőttként a könyvelés, a biztosításközvetítés világában találta magát, és ahogyan az sokunknak ismerős, megszülettek a gyerekei, és egyre nehezebbé vált a családi élet összehangolása a könyvelőiroda kötött munkarendjével. Nagyszülői segítség csak hébe-hóba akadt, így Andi főként egyedül menedzselte családja életét: gyermekei kiegyensúlyozott fejlődését, a szerető otthon és háttér megteremtését, ami ahhoz kellett, hogy párja ki tudjon teljesedni a családfenntartó szerepében.

Így hát elérkezett az a pont, amikor döntenie kellett: „Felmondtam a könyvelőirodában, és elkezdtem a biztosítások piacán otthonról, részmunkaidőben dolgozni, mert anyaként az első és legfontosabb számomra a szilárd alap és az egység megteremtése volt”. Ám ahogy teltek az otthon, bezárva ledolgozott hónapok, Andi még inkább érezte az egykor vágyott kreatív munka hiányát, hiszen a biztosítások világa alapvetően egy száraz, racionális világ. „Az életben való boldogulás, a pénzkeresés kényszere el tudta nyomni egy ideig ezt a késztetést, de végül mindig előjött”.

Így hát amíg a gyerekek aludtak, bele-belekóstolt a legkülönfélébb területekbe, horgolt, bútort festett: „Ezen az úton jöttek szembe az első faldekorációk, és azonnal szerelem lett belőle. Solton vettem részt az első workshopon, ahol Pardeller Anna vezetett be a faldekorációk művészi világába. Már az első alkalom után éreztem, hogy megtaláltam az utat, amit kerestem”. Így született meg az Andiamo Design, a dekorfalak készítésének és a strukturált felületek megalkotásának egyedi kézműves műhelye. 

Az otthonunk hat a közérzetünkre

Ha egy laikus meghallja azt a szót, hogy faldekoráció, akkor színes, festett falak vagy falmatrica jut eszébe róla, nem igazán a művészet, és bevallom, ezzel én sem voltam másképp. Nem igazán tudtam elképzelni, mi az, amivel többet vagy mást tud adni az egyedi faldekorációk világa, és egyáltalán miért érdemes felkeresnünk egy dekoráló szakembert. De Andi már pár mondattal egy új gondolkodás felé indított el: „Otthonunk falainak nemcsak térelválasztó és tartószerepe van, hanem esztétikai és humánegészségügyi is. A legtöbb ember számára számít, milyen lakásba tér haza, milyen összkép fogadja, hogyan érzi ott magát, és az adott lakrész betölti-e a neki szánt funkciókat. Egy jól megálmodott és megfelelően kivitelezett otthon

hozzájárul mentális és érzelmi állapotunk kiegyensúlyozottságához,

ezen keresztül pedig számos konkrét egészségügyi hatást is gyakorol: segíthet csökkenteni a stresszt, a vérnyomást, és a civilizációs betegségek tüneteit is”.

Falainkat sok mindennel díszíthetjük: színekkel, festett motívumokkal, matricákkal, képekkel vagy bútordarabokkal. De a legtöbb közülük egy tárgy, egy sorozatgyártott személytelenség, amire mi magunk is ráununk idővel. Ráadásul a készen vásárolt panelek, a skáláról kiválasztott színek sokszor évekig tartó csalódást okoznak, mert nem biztos, hogy a pénztárcánk megengedi az azonnali cseréjüket. Fejben elképzeltük, de nem olyan lett – hányan éltük már át ezt, és hányan néztük lehervadt mosollyal a végeredményt évekig. Ismerős érzések, és valljuk be: képesek rányomni a bélyeget az otthon töltött perceinkre. De ennek nem kellene így lennie, hiszen az otthonunk, életünk központi helye, családunk közös tere, szép pillanataink tanúja sokkal fontosabb annál, mintsem a csalódás vagy félresikerült tervek helyszíne legyen. Egy igazi otthon együtt lüktet velünk, szimbiózisban él velünk, így meghatározza mindennapjainkat egy életen át.

„Képzeljünk el egy olyan otthont, ahol a természet szinte bármely színét viszont láthatjuk a falainkon: a naplemente árnyalataitól kezdve a felhők és az ég kékjének játékain át a kemény kövek, ősi ásványok titkaiig. Egy karnyújtásnyira tőlünk évszázados fák kérgei, a mohák lágysága vagy éppen a meredek sziklafalak élei köszönhetnek vissza egy-egy struktúrában!” – mondja Andrea.

A dekorációs falak ráadásul egyedileg készülnek az adott helyszínre, így az egyéniséget testesítik meg – egy olyan felületet, ami nincs máshol, nincs másnak. „Az ott élők személyiségét tükrözi, amire évek múltával is ugyanazzal a jó érzéssel lehet ránézni, mint a megszületésének pillanatában. Átveszi a család energiáját, mesél az ott lakókról, minden négyzetcentimétere más, az alkotásának dinamikája, önálló élete van. Sok otthonban azért kerül szóba a faldekorálás lehetősége, mert az ott élők üresnek érzik az otthonukat, és vágynak valami egyedire, valami olyanra, ami láthatóvá tesz egy darabot belőlük” – így a dekoratőr.

A tanulás rögös útja

Ezek után talán nem meglepő, hogy a faldekorációk világa sokkal többet foglal magába, mint kinyitható színskálákat és festékhengereket. „Az első lépcsőfok, amit egy kezdő dekorfal készítőnek meg kell ugrania, az a mesterek megtalálása, ugyanis Magyarországon nincs olyan hely, ahol iskolarendszerben megtanulható lenne a faldekorálás technikája. Kizárólag workshopokon, pár napos tanfolyamokon lehet megismerni ezt a színes világot, és rengeteget kell keresgélni ahhoz, hogy egyáltalán megtaláljuk azokat a mestereket, akiktől lehet és érdemes tanulni. Én többek között Halász Attilának, a The Workshop mesterének köszönhetek nagyon sokat.

„Ugyanakkor ez a szakma komoly önmérsékletet is igényel” – folytatja Andi a buktatók és nehézségek sorát. „Hamar el lehet szállni a költségekkel, hiszen mind a tanfolyamok, mind az eszközök és anyagok ára az egekbe szökhet, miközben nagy anyagi ráfordítást igényel bekerülni a körforgásba” – meséli.

Részletes tervezés

A faldekoráció tehát egy darab belőlünk, egy kivetült belső harmónia, ami hosszú-hosszú éveken át biztosítja számunkra az otthoni kikapcsolódást. Ám ahhoz, hogy így legyen, időt és energiát kell szánni rá: „Meg kell ismerni a megrendelő személyiségét, az otthona energiáit, egészét, onnantól kezdve, hogyan éri a fény az adott falfelületet, egészen odáig, milyen bútorok vannak mellette vagy milyen színek dominálnak a helyiségben. Találkozónk alkalmával igyekszem feltérképezni a megrendelő befogadóképességének határait a színek és formák világában, meghallgatom a konkrét elképzeléseit, illetve ennek hiányában megkeressük a számára legkedvesebb tárgyat, bútort vagy részletet az otthonában, amelyen biztos nem változtatna, és ehhez mérve teremtjük meg az összhangot.”

Az alkotó folyamatban az egyén és az egyedi elképzelések állnak a középpontban. Minden munka más, aminek a minőséget a faldekoratőr és az ügyfél egymásra hangolódása is meghatározza. Az tud igazán jó munkát végezni, aki időt szán az igények feltérképezésére, és aki nem rest addig tervezni, amíg a végeredmény ki nem elégíti a megrendelő igényeit. A konkrét kivitelezés megkezdése előtt pedig elkészül a leendő felület kicsinyített mása, a próbapanel. Ezen a megrendelő láthatja, mire számíthat. Ha még mindig nem az igazi, akkor közösen alakítgatják tovább a struktúrákat, színeket.

Fontos a használt anyagok minősége is: „A természetben megtalálható anyagokkal dolgozom, például mésszel, márvánnyal, és az elkészült munkák a struktúrának, illetve az alapanyagok tulajdonságainak köszönhetően nem sérülékenyek, jobban bírják a »kisgyerekes« megpróbáltatásokat is. A munka végeztével a felületét olyan anyaggal kezeljük ami lehetővé teszi később a tisztítást, szükség esetén, például a fürdőszobában víztaszítóvá is tesszük.”

Egy biztos: Andrea munkáit elnézve kedvet kapunk ahhoz, hogy jobban megismerjük otthonunk belső dinamizmusait, és elgondolkozzunk azon: vajon az odahaza kialakított tereink valóban kielégítik-e minden igényünket? A beszélgetés egyben láthatóvá tett számunkra valami fontosat, ami a faldekorálás művészete és Andi saját személyes történetének összefonódása mögött húzódik meg: lehet, hogy gyermekként lemondunk álmokról, és sodródunk tőle egyre távolabb, de ha az az álom valóban legbensőbb vágyainkban született meg, akkor felnőttként újra rátalálhatunk.

Ajánljuk még:

Kerti teendők az enyhe januárban

Nem mondhatjuk, hogy a klasszikus januári napokat éljük, már ami az időjárást illeti: kellemes pluszok, helyenként virágba boruló növények fogadnak minket erre is, arra is a havas táj helyett. Mivel jó időben a kertész nem tétlenkedik, a téli pihenő helyett most feladatok örvendeztetnek sokunkat. Mutatjuk, milyen váratlan kerti munkákra keríts sort ebben az enyhe januárban.
 

 

Már követem az oldalt

X