Aktív

Háztartási fitnesz – ablakpucolással is égetheted a kalóriákat

Amikor testmozgásról beszélünk, a legújabb divat szerinti őrült sportteljesítmények jutnak először eszünkbe, pedig ennél sokkal hétköznapibb dolgokkal is tehetünk testünk átmozgatásáért, a kívánt kalóriák elégetéséért. Mindennapi tevékenységeink is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy fittebbek, kiegyensúlyozottabbak, adott esetben áramvonalasabbak legyünk… De mi mennyit tesz bele a közösbe? Mutatjuk!

Ha alaptakarításként felporszívózzuk a lakást, majd utána felmosunk, akkor percenként körülbelül 4 kalóriát égethetünk el. Ez egy átlagos lakásra és annak kitakarításához szükséges időtartamra számítva összesen körülbelül 160-240 kalória elégetését jelenti. De a kalóriáknál fontosabb a test átmozgatása, amelyhez a porszívózás például elég jó alkalmat kínál, ugyanis ennek elvégzéséhez összehangolt láb- és karmunkára van szükség, ahol az alsó- és felsőtestünk is mozog, és a derék is részt vesz a csapatmunkában.  

A vizes helyiségek alapos kitakarítása is igénybe veheti egész testünket: a kád, a csempék, a WC, a zuhanyzó, mosdókagylók, tükrök mind-mind alaposan megmozgatnak bennünket, a jó munka elvégzéséhez hajolgatni, guggolni, nyújtózkodni kell, izmaink aktív közreműködésével. Egy kiadós súrolással akár 300 kalóriát is elégethetünk. A kar- és vállizmok átmozgatásához ideális az ablakok megpucolása, ennek egy órája alatt akár annyi kalóriát is elégethetünk, amennyit fél óra futással (persze ez munkatempónktól is nagyban függ).

A teregetés, mosás és a súrolás három kalória/perc körül segít bennünket, de még a mosogatás, vasalás, főzés is 2 kalória/perc veszteséget eredményezhet. A legjobb edzéselemek a habverés és tészta-gyúrás, persze csak akkor, ha közben nem nassolunk folyamatosan a finom fogásokból! A vasalás főként a felsőtest húzó és nyomó izmait dolgoztatja meg, a portörlés pedig leginkább egy könnyed evezéshez hasonlítható, amivel körülbelül 130 kalóriát égethetünk el óránként. A kerttulajdonosok ezúttal szerencsés helyzetben vannak: a kapálás, gyomlálás, különböző kerti munkák akár 6 kalória elégetését is lehetővé teszik percenként.

A tél és – gyanítom, sokak hajnali kedvence – a hólapátolás az egyik leghatékonyabb ház körüli teendőnk. A hólapátolás kemény fizikai munka, ami közben a törzs- és a karizmok serényen dolgoznak. Erősíthetők vele a hátizmok, ám arra figyelni kell, hogy időközönként cserélgessük a kezünket, a gerincünk egyenletes terhelése miatt.

Az egészségünk érdekében javasolt mindennap mozognunk, a korunknak és egészségi állapotunknak megfelelően. Érdemes átgondolnunk a fizikai aktivitási lehetőségeit az otthoni elfoglaltságok kapcsán is, hiszen a különböző ház körüli munkák elvégzése nagyszerűen beépíthető a mindennapi mozgások közé, és egy kis tudatossággal egy megfelelő mozgás-alapprogramot is alkothatnak. Takarítás közben végezhetünk különböző speciális mozdulatokat is, hogy fokozzuk az energiafelhasználásunkat. A portörléshez felcsatolhatunk karunkra súlyokat, teregetés közben guggolásokat végezhetünk, vasaláskor vádlinkat erősíthetjük, porszívózáshoz pedig lábsúlyokat is feltehetünk. A plusz súlyok növelik az energiafelhasználást, és felpörgetik az anyagcserénket.

A házimunkák nem csupán égetik a bevitt kalóriákat, hanem segítenek karbantartani a szív- és érrendszerünket, és elősegíthetik a máj tisztító funkciójának zavartalan működését is. A házimunkák nagyon jó gyakorlatok lehetnek testünk alap edzettségi szintjének fenntartásához, a mindennapi kalóriaégetéshez, de hazugság lenne azt mondani, hogy jelentős alakformálást várhatunk el tőlük. Ne is így gondoljunk rá, hanem inkább egy hasznos kikapcsolódásként, egészségvédő munkaként, jó átmozgatásként. Hallgassunk közben zenét, énekeljünk, mozogjunk a ritmusra, és mozgassuk át a számítógép előtt vagy az irodában megfáradt izmainkat! Testünk hálás lesz érte.

És egy extra tipp mára: a nevetés. Amikor csak lehet, nevessünk, hiszen a nevetés is több tíz kalóriától szabadíthat meg bennünket. 15 perc jóleső nevetéssel körülbelül 40 kalóriát égetünk el, alaposan megdolgoztatjuk a hasizmainkat, és ami a legfontosabb: szétárasztjuk magunkban a boldogsághormonokat, amelyek köztudottan rendkívül pozitív élettani hatással rendelkeznek.

Ajánljuk még:

Tényleg nem fér bele az időbe a sport?

Évek óta küzdök azért, hogy a mozgás, a rendszeres sportolás stabilan jelen legyen az életemben. Hatalmas kihívás ez számomra. Hol jobban, hol kevésbé, de azért sikerül valamelyest becsempésznem a hétköznapjaimba a mozgást, csak ahogyan mások, én is az idővel állok hadilábon.

 

Már követem az oldalt

X