Aktív

A legjobb mozgás, amire sokan nem gondolnak sportként: a gyaloglás dicsérete

Az emberi szervezet mozgásra teremtetett. Ha megtagadjuk tőle azt a minimális mennyiségű fizikai aktivitást, amire szüksége van, előbb-utóbb bekopogtat az ajtónkon a következmény, és abban nem lesz köszönet.

Aktív mozgás alatt sok mindent lehet érteni. Nem mindenki szeret például futni, bringázni vagy klasszikus értelemben vett módon „sportolni” heti háromszor. És ezzel nincs is semmi gond, hiszen létezik egy olyan mozgásforma, amire mind képesek vagyunk, mind űzzük – és talán sokan nem is gondolnak rá mozgásként. Bármilyen korban, bármilyen edzettségi szinten végezhető, és nem kell hozzá más, csak egy kényelmes pár cipő. Szinte végeláthatatlan azoknak az egészségügyi előnyöknek a sora, amelyekre szert tehetünk, ha rendszeresítjük az intenzív sétát hétköznapjainkban. Miért ne mennénk egy kört a ház körül, ha ezzel is hozzájárulhatunk a szervezetünk optimális működéséhez?

A gyaloglás haszna

Sétálva ég a kalória, ég a zsír

A gyalogláshoz is, mint bármely más mozgásformához, energiára van szüksége a szervezetnek. Az elégetett kalória megfelelő táplálkozással kiegészítve segíthet az egészséges testsúly megtartásában vagy annak elérésében.  

Az, hogy mennyi kalóriát égetsz el egy-egy séta alkalmával, sok mindentől függ: az életkortól, az edzettségi szinttől, a testsúlytól, a tempótól, a megtett távolságtól, a domborzati viszonyoktól. Ha tudni szeretnéd, hogy körülbelül mennyi az annyi, használj valamilyen lépésszámláló vagy fitnesz eszközt, alkalmazást. Így azt is nyomon követheted, hány lépést tettél, azt pedig már megírtuk korábban, mire elég 10 000 lépés!

A gyaloglás javítja az agyműködést

A séta javítja a kreatív gondolkodást, ez bizonyított. Biztosan veled is megesett már, hogy gyaloglás közben ugrott be egy életmentő ötlet, vagy megoldás egy problémára, amin egyébként régóta rágódtál. Ezzel kapcsolatban kísérletet is végeztek: a résztvevők sokkal jobban teljesítettek gyaloglás közben, mint a szobában dolgozók, különösen akkor, ha a séta a szabadban történt.

A gyaloglás erősíti az immunrendszert

Kiderült, hogy a rendszeres séta abban is segíthet, hogy ellenállóbbak legyünk a megfázások és vírusok ellen. Azok, akik legalább 30-45 percet gyalogolnak mindennap, 43 százalékkal kevesebbet hiányoztak a munkahelyükről betegség miatt. Sőt, a betegségből való kilábalás is rövidebb ideig tart, ha mégis összeszedünk valami nyavalyát.

Feltölt energiával

Furcsán hangozhat, pedig a saját tapasztalataimból is tudom, hogy teljesen fel tudok töltődni egy mentálisan megterhelő nap után, ha elmegyek futni. Vagyis futok, hogy felfrissüljek. Ugyanez igaz a gyaloglásra is: a testmozgás hatására megnő az oxigénszint a szervezetben, és a felszabaduló hormonoknak köszönhetően sokkal energikusabbnak érezzük magunkat. Az energikusság mellett a hangulatunk is feldobódik, csökkennek a szorongásos és depressziós tünetek.

A séta karban tartja az ízületeket

A rendszeres gyaloglás megőrzi az ízületek egészségét is. Az ízületeket védő porcszövetek a testmozgás hatására jutnak elegendő tápanyaghoz, és így tud elegendő ízületi folyadék termelődni. Ez még nem minden, a séta során azok az izmok is erősödnek, amelyek körülveszik az ízületeket.

Azok számára is fontos a gyaloglás, akik már ízületi porckopással (arthrosis) élnek, de az ő esetükben fontos, hogy szakorvossal egyeztessenek a séta tempójáról és mennyiségéről. Mindössze heti 8-10 kilométer gyaloglással akár meg is előzhető ennek a betegségnek a kialakulása.

Javul a csontsűrűség

A csontritkulás megfékezésének egyik módja, ha stimuláljuk a csontfejlődést. A természet olyan csodálatosan komponált meg bennünket, hogy ezt a folyamatot bizonyos mozgásformákkal segíthetjük. A csontfejlődést azok a mozgásformák is serkentik, amelyek során egyfajta becsapódás megy végbe, vagyis a láb talajt fog. Ez a becsapódás, amely a gravitációnak is köszönhető, valamint az izmok folyamatos munkája mechanikailag ingerlik a csontokat, ezáltal aktiválva a csontképződést. Ugye milyen nagyszerű? Ráadásul sok más mindent is tehettek csontjaitok egészségért – ezekről itt írtunk.

Egészen egyszerűen tovább élhetsz

A végére hagytam a listában, pedig akár az első helyre is kerülhetett volna ez a pont. Kellhet-e ettől erősebb motiváció, minthogy a rendszeres séta növeli az élettartamot, és egészen más minőségű életet élhetünk öregkorunkban, mintha passzívan szaladt volna el felettünk az idő?

Kutatások azt is számszerűsíteni tudták, hogy a kényelmesnél gyorsabb, intenzív tempójú séta 20-24 százalékkal csökkenti a korai elhalálozás kockázatát.

Ajánljuk még: