Aktív

7 konyhai fortély, amire a régi nagymamák tanítottak

Változik a világ, de enni kell, így nem árt, ha a konyhában komfortosan, otthonosan mozgunk, akkor is, ha a kihívásunk egy nagy család ellátása, akkor is, ha csak egy-két személyre főzünk. És ugyan ma már szinte a teljes főzési folyamatot gépek segítik, mégis akad egy-két olyan módszer vagy elv, amik segíthetik a munkánkat.

Saját lábra állás esetén nem mindenki sürög-forog azonnal magabiztosan a tűzhely mellett, ám sejthető, hogy a legádázabb pizzarendelő korszak is elmúlik egyszer, és fellép az igény arra, hogy a mindennapi táplálékot saját kézzel, saját tűzhelyen készítsük el. Az ezzel kapcsolatos segítő praktikák azonban nem mindenki számára kézzel foghatóak, tekintve, hogy azt leginkább mintakövetéssel sajátítjuk el.  

A saját családunkban gyerekkorban, kamaszkorban lessük el a fortélyokat, és szinte észrevétlenül zajlik ez a tanulási folyamat. Néha egy-egy kézmozdulat örökre bevésődik, és ha ezeket senki nem mutatja meg nekünk, akkor érezhetően nehezebb pályán haladunk, mint azok, akik gyerekkorukban a szülők, nagyszülők körül sündörögtek a konyhában.

Fotó: Fortepan / Wirthmann Julianna

Én sündörögtem, és elsőként a krumplihámozás takarékos praktikáját tanultam meg a „Mamától” és történhet bármi, a mai napig pont úgy hámozom a krumplit, hajszálvékonyan, ahogy annak idején tőle tanultam. Az ilyen praktikák mögött azonban mélyebb bölcsességek húzódhatnak és rengeteg tapasztalat, ami kiérlelte azt a bölcsességet.

Később vált csak számomra is világossá például, hogy a nagy figyelmet igénylő, takarékos krumplihámozás nem garasoskodás volt,

hanem egy olyan negatív élmény és nagy nélkülözés lenyomata, amit nem tudott az a család elfelejteni soha.

Fotó: Fortepan / Kölcsey Ferenc Dunakeszi Városi Könyvtár / Petanovits fényképek 

Anyáról lányára szállt a spórolás módszere tehát. Ahogy az is átragadt rám, hogy sokszor törekedtek olyan krumpliétel elkészítésére, ahol héjastól együtt főzték meg a burgonyát – tekintve, hogy akkor a legkisebb a veszteség, valamint, ahogy arra minden alkalommal felhívták a figyelmem: a héjában van a vitamin, így nem vész el az sem.

E gondolatok nyomán kerestem néhány általános érvényű konyhai fortélyt, amelyeket – ha már én ajándékba kaptam – közkinccsé teszek: 

  1. A héjban van a lényeg – a feldolgozott alapanyagok minden részére, ha lehet, tekintsünk teljes értékű élelmiszerként, nemcsak takarékossági szempontok miatt, hanem azért is, mert sokszor éppen a szemétre dobott részben van a legtöbb érték, vagy „csak” az is ízletes, fogyasztható és tápláló.
  2. Egy marék liszt nem mindenkinek ugyannyit jelenti – vagyis ha valóban jól akarunk főzni, tanuljunk meg számolni, és ha kezdők vagyunk, ne legyünk restek mérni. Ha nincs mérlegünk, állítsunk be erre a célra kis mérőpoharakat, fűszerkanalakat, amik segítségünkre lesznek. 

Fotó: Fortepan / FŐFOTÓ 

  1. Záptojás-effektus – soha ne főzzünk rutinból és figyeljünk a minőségre (és a megérzéseinkre is): ha piskótát sütünk és az összes tojást egy tálba ütjük fel, szinte biztos, hogy az utolsó tojás megtréfál minket.
  2. Az éles kés a legbiztonságosabb – hiába gondoljuk azt, hogy az éles kés ejt hamarabb sebet, ennek bizony a fordítottja igaz. A nem kellően karbantartott, nem eléggé éles kések, amikkel csak „nyiszatolni” lehet, „ugranak meg” hamarabb a kézben.
  3. A szépen terített asztal megeteti a családot – ez egy nagyon fontos elv, több szempontból is. Egyrészt, ha gondoskodunk arról, hogy az elkészült ételt gusztusosan tálaljuk, a kevésbé sikerült fogás is „eladja magát”. Másrészt a terített asztal azt is jelenti, hogy együtt eszik a család, nem ki-ki a maga szobájában – egyszóval a családi kötelék erősítését is szolgálja ez a megállapítás – amelyet én magam is, a mai napig fontosnak érzek, ezért szépen is terítek.

Fotó: Fortepan / Lissák Tivadar

  1. Nincs olyan, hogy maradék étel – csak olyan, ami egy másik fogásnak az alapanyaga – vagyis soha, de soha ne dobjunk ki élelmiszert, legyünk kreatívak és az utolsó falatig fogyasszuk el azt, amit megtermeltünk vagy megvásároltunk.
  2. A „Lusta asszony levese” is lehet forró – ennek a praktikának az ismerete valódi mentőöv arra az esetre, ha holtfáradtan is meleg ételre vágyunk, vagy szeretnénk megetetni a családot. Ez nem más, mint szárított zöldségekből készült, gazdagon tésztázott, frissen főzött leves, ami vitamindús és pár perc alatt tálalható. A praktika pedig nem más, mint hogy készüljünk fel minden eshetőségre , és legyen a „tarisznyánkban” néhány villámgyors fogás receptje. 

Nyitókép: Fortepan / Varga László

 

 

Ajánljuk még:

Holnap nyit a Hagyományok Háza Ünnepváró Forgataga

A Hagyományok Háza életében a karácsonyi ünnepvárás az év legmeghittebb időszaka. Az idén december 6. és 8. között megrendezésre kerülő Ünnepváró Forgatag koncertekkel, bábelőadássokkal, ajándékkészítő műhelyekkel, mesével, gyerektáncházzal, kézműves vásárral és mesterségbemutatókkal, valamint kedvezményes kiadványárusítással várja a látogatókat. A különleges, minden korosztályt megszólító programsorozat egyik legizgalmasabb tevékenysége a kézműves műhelyekben zajlik, ahol hagyományos mesterségekből ihletett, kézzel készített ajándékokat lehet alkotni.