Egészség

5+1 praktika, amit ismerni kell, hogy igazán jó legyen egy krumplis étel

A burgonya a magyar háziasszonyok által egyik leggyakrabban használt alapanyag, számos közkedvelt ételünk fő összetevője. Sok kedvencünk van, nem egyet rutinból csinálunk, mégsem mindig lesz ugyanolyan jó a végeredmény. Ahhoz ugyanis, hogy jó ételt készítsünk, kiváló alapanyag kell. A krumpli esetében könnyű dolgunk van: ha tudjuk, mire figyeljünk, könnyű észrevenni a különbséget!

Legyinthetnénk is egyet: „a krumpli, az krumpli, nem?” Nem bizony! Tévhit, hogy a piros héjú mindig jó választás a főzéshez, vagy hogy „a levesnek mindegy, milyen krumplit kockázunk bele”. Annak érdekében, hogy jó ételeket készíthessünk, fel kell ismernünk a különbséget jó és kevésbé jó alapanyag között – ehhez kaptunk most segítséget a szakértőtől! 

1. A vásárlás nem a boltban kezdődik

Még otthon döntsük el, hogy mit fogunk főzni, és ahhoz vásároljunk burgonyát. „Ne egyszerűen csak krumplit vegyünk, hanem mindig keressük azt a fajtát, ami korábban már bevált” – tanácsolja Szabó Kristóf, az Euro Sol Kft. ügyvezetője. Ha nem vagyunk biztosak a fajtában, vagy nem találtuk még meg legjobbat, akkor érdemes az általános, főzésre alkalmas, B típusú fajtákat választani, mint például a Red Fantasy vagy a Marabell.

2. Alaposan vizsgáljuk meg a megvásárolni kívánt krumplit

„A krumplihéj színének semmi köze ahhoz, hogy melyik főzési típushoz tartozik. A héj színének valójában nincs különösebb jelentősége, legfeljebb csak megszoktuk, hogy mindig pirosat veszünk. Ráadásul, ha például nagyobb mennyiségben vásárolunk, praktikusabb a sárga héjút választani, a kézi pucolásnál ugyanis akarva-akaratlan maradhat egy-egy hajszálvékony héj a megpucolt krumplin, ami a sárga esetében nem olyan feltűnő, mintha piros héjúval dolgozunk” – magyarázta Kristóf.

3. Válasszunk megfelelő fajtát

A héj színénél sokkal fontosabb, hogy ismerjük a burgonya ABC-t.

  • Az A típusút, a „nem szétfövőt” saláták elkészítéséhez ajánlják, de a rakott krumpli is jó lehet belőle. Ilyen például az Anuschka, a Monique és a Annaléna.
  • A B jelzésű burgonya igazi joker lehet – nem lesz belőle sem szép sült krumpli, sem igazán jó saláta, viszont minden másra ez a legjobb választás. Ilyen például a Marabel, a Bellarosa, a Red Fantasy, a Red Sonia, és a Sanibel.
  • A C típusú a „szétfövő” fajta, például a Donata (hasáb), vagy a Madison (chips) – ezt válasszuk, ha sült krumpli lesz a köret, vagy tócsnit készítünk, de pürének is remek. Egyesek az úgynevezett sváb kovászosuborkához is Madisont használnak magas keményítőtartalma miatt. 

4. Tudd, mit kell nézni rajta

Ha megtaláltuk a megfelelő betűt és akár a fajta nevével is tisztában vagyunk, még mindig legyünk körültekintők, alaposan vizsgáljuk meg a krumpli külsejét: minél simább a felülete, annál könnyebb lesz pucolni! Pucolás közben mindig van veszteség, de ha rücskös, egyenetlen a felszíne, repedések vannak a felületén, akkor a burgonya akár több mint 20 százalékát is kidobhatjuk.   

Fontos átnézni a krumplikat, hogy ne legyen rajtuk sérülés vagy betegség nyoma. Ezt legkönnyebben a lédig esetében tudjuk megoldani, de gyakran azt tapasztalhatjuk, hogy az üzletláncokban a lédig áru minősége a legrosszabb. Zsákos kiszerelésben nem tudjuk egyesével ellenőrizni a gumókat, de akkor is érdemes minél jobban megnézni, átvizsgálni a csomagot. A rothadt, nedves burgonyát lehetőség szerint kerülni kell, mert az azt jelenti, hogy vagy az adott gumó rothadt, vagy egy másik, beteg gumó leve ráfolyt. Akkor is nedves lehet a felszíne, ha a hideg tároló helyiségből áthozták a melegebb eladótérbe a terméket, de akkor egyöntetűen az összes krumpli felülete nedves, nemcsak egy-egy darab. A mosott burgonya szép, és azon látszanak a legjobban a felületi hibák, azonban nem lesz tárolható, így abból tényleg annyit érdemes venni, amennyit az ember azonnal fel is használ” – osztotta meg Kristóf. 

5. Nem az üzlet számít, hanem a termék

A háziasszonyok sokszor csak azt mondják, hogy az ebből vagy abból az üzletből vásárolt krumpli a jó, pedig a minőség, az íz a burgonya fajtájától függ, nem pedig attól, hogy melyik boltban vették.

Kristóf szerint akárhol is vásárolunk, „a zsákos kiszerelésnél arra is figyeljünk, hogy egységesek-e a benne található krumplik. Ha egyformának tűnnek, valószínűleg az van benne, amit a címkén is jeleznek. De ha az látszik, hogy többféle krumpli van összekeverve, akkor valami »turpisság« lehet a dologban, ami különösen a nagyon olcsó termék esetében lehet gyanús. Sokszor csak otthon derül ki, főzés közben – például az egyik már szétfő, amíg a másik nyers marad. Ezért is fontos a vásárlói tudatosság és annak erősítése, hogy garantált legyen a burgonyák esetében is az úgynevezett fajtatisztaság.”

Vagyis mindig nézzük meg a címkét, ellenőrizzük a betűt és a fajtát! Az üzletekben az árut kötelező megfelelően jelölni, így címkének lennie kell! Ha nem található egyértelmű jelzés, akkor úgy lehet biztosra menni, hogy megkérdezzük a termékfelelőst. A jó üzletekben, ahol megbízható árut kínálnak, hamar ki fog derülni a krumpli fajtája is.

6. Annyit vegyél, amennyivel elbánsz!

Végül kalkuláljuk ki a mennyiséget. Általában jellemző, hogy az emberek csak annyi krumplit vesznek, amennyire éppen szükségük van, nemigen vállalkoznak a tárolásra. Elképzelhető, hogy nincs rá megfelelő tárolóhelyiségük, vagy nem akarnak nagy terhet cipelni – mindkettő érthető indok. Mindenképp vegyük figyelembe a vásárlásnál, hogy tudjuk-e jól tárolni, nehogy tönkremenjen a maradék krumpli, mert az már nem a fajta vagy az üzletlánc hibája.

A cikket az Eurosol Kft. támogatta.

Ajánljuk még:

10 termék, amit azonnal hazahoznánk az isztambuli Nagy Bazárból

Az isztambuli Nagy Bazár a világ egyik legnagyobb fedett bevásárlóközpontja – és egyben útvesztője is. Aki betér a 30.700 négyzetméteres területére, ami 60 utcájával gyakorlatilag egy mini város a 20 milliós Isztambul közepén, az biztosan nem jön ki üres kézzel. Az 1461 óta működő vásártér árkádos főutcáival, keskeny sikátoraival és több mint 4000 üzletével az egyik legjobb hely Isztambulban az oszmán kultúra megismerésére. Alkudni ér a kereskedőkkel, sőt kötelező, de lássuk is, hogy mire. Tíz ikonikus török termék következik a Nagy Bazárból, amit érdemes megszemlélni, és adott esetben a bevásárlólistánkra tenni.