Az igazi krumplis tészta

Gasztro

Az igazi krumplis tészta

A legjobb recept arra az esetre, ha lenne otthon egy kis maradék krumplipaprikás!

Hozzávalók

  • 1/4 kg liszt
  • 1 tojás
  • csipet só
  • langyos víz
  • 3-4 db krumpli
  • 1 fej hagyma
  • pirospaprika

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztből, a tojásból, a csipet sóval tésztát gyúrunk, melyhez, ha szükséges kevés langyos vizet adunk, éppen csak annyit, hogy a tészta összeálljon. Alaposan kidolgozzuk, majd letakarva pihentetjük. Ezután a nyújtódeszkát belisztezzük, és vékonyra kinyújtjuk a tésztát.  Ha szükséges, akkor többször is lisztezzünk alá, hogy ne ragadjon le. Miután kinyújtottuk, hagyjuk ismét pihenni, majd vágjuk kockára, és szórjuk a szét a deszkán a felvágott darabokat, hogy ne tapadjanak össze. Bő, sós vízben kifőzzük és leszűrjük.

A burgonyát meghámozzuk, kockára vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Kiszedjük és hagyjuk kicsepegni. A főzővizet ne öntsük ki, mert ezzel még hígíthatjuk a masszát, ha szükséges. Olajon vagy zsíron üvegesre dinszteljük az apróra vágott hagymát, megszórjuk pirospaprikával, hozzáadjuk a főtt burgonyát, amit burgonyatörővel apróra nyomkodunk. Ha szükséges, akkor kevés főzőlével hígíthatjuk a krumplit, hogy krémesebb legyen. Végül beleforgatjuk a kifőtt tésztát, ízlés szerint sózzuk. Savanyúsággal kínáljuk.

Ajánljuk még:

A töltött káposztát többféleképpen is készítheted! 6 receptet hoztunk

A töltött káposzta olyan klasszikus, amelyet sokféle recept szerint tudunk elkészíteni. Mutatjuk a recepteket, így mindenki megtalálhatja az ízlésének megfelelőt: van exkluzív, hagyományos, diétás, és olyan is, ami földhöz vág, pedig vegetáriánus. A savanyú káposztát régen a „magyarok címere” névvel illették, hiszen rengeteg olyan receptünk volt, amelynek ez a fő alapanyaga. Mindenütt közkedvelt, még sincs belőle két egyforma.