Aktív

5 trükk, amivel időt spórolhatsz magadnak

Az elmúlt tíz évem kényszerű multitasking-életmódjának volt néhány pozitív hozadéka is az elgyötörtségen túl, például megtanultam profin időgazdálkodni. Vigyázat, a kifogásainkkal szembesítő bölcsességek következnek!

Dolgozom, évek óta több helyen, egyszerre. Mellette tanulok. Vezetem a háztartást. Foglalkozom a hobbijaimmal. Van egy férjem és egy macskám, gyerekem még nincs - oké, itt a szoptatás közben is instapörgető anyukák szeme biztosan felcsillant, hogy könnyen beszélek én az időgazdálkodásról. Pedig pont ugyanannyi órából áll egy napom, mint másoknak.

Huszonnégy fránya órából, ami valójában nem olyan kevés, mint azt mondogatni szeretjük. Csak sok benne a pótcselekvés, lustulás és mások életének céltalan fürkészése, pedig másképp is lehetne csinálni. Nézzük, hogyan!

Készíts magadnak beosztást!

Az időgazdálkodás alapja a tudatos tervezés, mert tervezés nélkül szinte biztosan elcsúszik valahol az egész hónap. Miért ne jegyeznéd fel előre, melyik nap mit kell tenned ahhoz, hogy közelebb juss a céljaidhoz vagy a kötelező feladataid elvégzéséhez?

Szerezz be egy naptárat, és minden hétvégén szánj rá tizenöt percet, hogy beoszd a következő napok menetrendjét: írd fel, mely napokon és mennyi időt szánsz takarításra, tanulásra, hobbira, a gyerek szakköreire.

Papíron több időd lesz, mint ahogy a valóságban érzed, de az előre megtervezett menetrend betartásával tényleg több dolog fér majd bele a napodba, mint eddig.

Hanyagold az időrabló tevékenységeket!

A kütyüfüggőség totális népbetegséggé nőtte ki magát, úgyhogy az életünkből ellopott perceket kivételesen ne a kormányon, a munkáltatón vagy a szomszéd kutyafülén kérjük számon, hanem az okostelefon-nyomogató ujjperceinken.

Meg a tévén. A tableten. Az interneten. A digitális médián, aminek 0-24-ben rabjai vagyunk.

A komolyabb kifakadás helyett annyit mondok, tarts digitális detoxot egy hétig (azaz állj le az ilyen eszközök használatával), és ha nem halsz bele az elvonási tünetekbe, akkor hamar rájössz majd, hogy kütyük nélkül hirtelen ötször annyi szabadidőd lesz.

Egyszerűsítsd a környezeted!

A házimunka és az otthonunk karbantartása az élet velejárója, de nem feltétlenül kell gályázni munka után, ha kicsit egyszerűbbé tesszük a környezetünket. Legyen kevesebb bútorod, kacatod, elektronikai eszközöd, ruhád – elvégre minél kevesebb van belőlük, annál kevesebb időt kell a takarításra, javíttatásra, pakolásra szánnod.

Hasonlóképp, egyszerűsíts a szokásaidon is. Járj csak heti egyszer bevásárolni, főzz mindössze kétnaponta, menüterv alapján, tudd le a takarítást hétvégén, ne kis részletekben szöszmötölj vele, hanyagold a felesleges elfoglaltságokat, amelyekben valójában nem leled örömöd.

Kerüld a halogatást!

A halogatás borzasztóan rossz szokás, nem csupán azért, mert örökös lelkiismeret furdalást és szorongást okoznak a végezetlenül hagyott teendők, hanem azért is, mert a félresöpört feladatok megoldása később általában dupla annyi időt fog igénybe venni. Vagy megoldhatatlanná válnak.

Ne pazarold az időt azzal, hogy az elvégzendő dolgokon tipródsz, egyszerűen csináld meg őket.

Töltsd hasznosan az üresjáratokat!

Megkaptam már néhányszor a kérdést, hogy mikor van időm olvasni – hát akkor, amikor munkába utazom a buszon, várok a bankban, a vécén, palacsintasütés közben. A szabad öt perceimben.

Az üresjáratokkal rengeteg időt spórolhatsz, ha kütyüzés helyett olyan apró feladatokkal töltöd meg ezeket a rövid időszakokat, amelyeket mindenképp el kellene végezned valamikor, esetleg ilyenkor szánsz rá egy keveset a hobbijaidra. Az állandó tétlenség legalább olyan időpazarló szokás, mit az okostelefon nyomkodása.

Márpedig az időgazdálkodásra is igaz, hogy sok kicsi sokra megy. Nagyon sokra.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X