Tucatnyi gyógynövényes tea az őszi gondokra

ZónánTúl

Tucatnyi gyógynövényes tea az őszi gondokra

A kínai kultúrában rendkívül érdekes a gyógyászatról való gondolkodás – sok titkot rejt magában. Az egyik kedvenc tézisem, amivel abszolúte egyet is tudok érteni, hogy nem kell annyira élesen elkülönítenünk a gyógynövényeket az egyéb fogyasztható növényektől, hiszen a táplálkozásunk önmagában is a gyógyítás egyik meghatározó eleme. Minden zöldség és gyümölcs rendelkezik aktív hatóanyagokkal, tápanyagokkal, és számos olyan jótékony tulajdonsággal, amelyet kihasználhatunk egészségünk megőrzése érdekében.

Megjött a hideg, fogynak a zsebkendők

A torok, a garat és a mandula gyulladása esetén érdemes újra felfedeznünk nagyanyáink bevált praktikáit, teakeverékeit. A bodzás tej például kiváló gargarizáló. Ehhez a bodzavirágot főzzük fel a tejben, hagyjuk állni fél órát, majd szűrjük le. A gyulladás enyhítésére használhatunk sárgarépaszirupot is: negyed liter frissen préselt répalevet főzzünk sziruppá két evőkanál mézzel és egy kevés vízzel, majd naponta ötször kanalazzunk belőle.

A szelídgesztenye leveléből készített főzettel gargalizálhatunk, a citromfű és kamilla párosa pedig enyhíthet a hörgők panaszain.

Érdemes naponta 2-3 bögre gyógyteát elfogyasztanunk, ami a következő gyógynövényeket tartalmazhatja: szurokfű, cickafark, körömvirág, citromfű, kamilla, lándzsás útifű, kakukkfű, martilapu, kis ezerjófű, tüdőfűlevél, orvosi veronika vagy akár eukaliptusz és menta.

tea  ceremony

Fotó: 123RF

Köhögés esetén segíthet a menta- és levendulatea, vagy főzhetünk szirupot vöröshagymából is. Legegyszerűbb megoldás, ha a felkarikázott hagymákat barna cukorral üvegbe rétegezzük, és ezt addig melegítjük a sütőben, amíg be nem fejeződött a sziruposodás folyamata. Naponta két-három teáskanálnyit adhatunk belőle gyermekünknek.

Érdemes egy kellemes gyógymézzel nekiindulni az ősznek. 

Erős immunrendszer, megfelelő keringés

A csipkebogyóból, hársfa- és bodzavirágból készült tea igazi immunőr a hidegebb időszakokban, ha pedig megtörtént a baj, érdemes egy kellemes málnalevélteával kiegészíteni a lázcsillapítást.

Herbs, oil and mezzaluna over old wooden table

Fotó: 123RF

Sokan szaga miatt ódzkodnak tőle, hatása miatt azonban kifejezetten ajánlom a fokhagymás teát: egy csésze gyógynövényes teába törjünk bele legalább egy gerezd fokhagymát, hagyjuk állni 10-15 percet, és kortyolgassuk el. Szervezetünk hálás lesz érte. A reggel és este fogyasztott fokhagymás tea vagy natúr fokhagymás főzet magas vérnyomás ellen is hatásos, akárcsak a fagyöngytea vagy a galagonya, mezei zsurló, pásztortáska teakeverék. 

A borágó és a szőlőlevél igazi érfalerősítő és keringésfokozó gyógynövények: forrázatukból naponta három csésze fogyasztható.

Segítségünkre lehet még a fürtös menta, a mezei kakukkfű, a palástfű és a szagos müge is, a tyúkhúros tea pedig kiváló zsíroldó tulajdonsággal rendelkezik, segíti az epetermelést és bontja a rossz koleszterint. A veronika epehajtó, vértisztító, vérzsírcsökkentő hatású és az agyi vérkeringést is javítja. A cickafarkfű serkenti az epeváladék-termelést és szabályozza a máj funkcióit. A zsálya kiváló gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású gyógynövény, az előbbiekben említett galagonya pedig rugalmasan tartja az érfalakat, hogy a vér nyomásának megfelelően tágulhassanak-szűkülhessenek. Mind-mind segítségünkre lesznek egészségünk megőrzésében. 

Fresh medicinal, healing herbs on wooden

Fotó: 123RF

A jó emésztéshez nélkülözhetetlen

A zsályafőzet és a rozmaringtea támogatja emésztésünket. Segíte enyhíteni a puffadást és az enyhébb gyomor- illetve bélgörcsöket. Szárított áfonyából, a fehérmályva leveléből és aprított porcsinfűből a bélnyálkahártya nyugtatására alkalmas teát készíthetünk, amely alkalmazható enyhébb hasmenés csillapítására is. Ugyancsak hatásos lehet a szederlevél főzet vagy a vörös áfonyalevél tea is. A fehér árvacsalán, a diófalevél, az apróbojtorján vagy a málnalevél is gyógyír lehet a bajra.

A teákat ne csak forrázzuk, főzzük is pár percig, hiszen a cserzőanyagok így jobban kioldódnak.

Naponta háromszor fogyasszuk, amíg a probléma fennáll, és még hatásosabb, ha az előbb említett növények keverékével gyógyulunk. Ha pedig úgy vesszük észre, hogy a fenti terápia nem megfelelő, akkor egészítsük ki egy kevés vadsóskamag-őrlemény fogyasztásával: az őrleményt áztassuk be, és maximum naponta háromszor kanalazzunk belőle.

herbal tea

Fotó: 123RF

Nyugalom, béke és pihentető alvás

Kegyetlen és mindent elrontó tud lenni a fejfájás, ezért nem árt, ha lapul kamránkban pár olyan alapanyag, amelyből teát főzhetünk csillapítására. Ilyen a káposzta, amelynek főzetével inhalálhatunk, ezáltal elűzhetjük a kellemetlen érzetet. Kiváló lehet a jázminvirágból készített tea vagy az őszi margitvirág is, amelyet a népgyógyászat már régóta használ erre a problémára. A mezei kakukkfű görcsoldó, fejfájást enyhítő hatással rendelkezik, a borsmenta olaját belélegezve pedig szintén enyhülhetnek panaszaink.

Fárasztó szellemi munka és stressz esetén gyakorta javasolják a bazsalikom forrázatának fogyasztását,

de a pipacstea is segítségünkre lehet a nyugodt pillanatok elérésében. Ideges eredetű fejfájás esetén citromfűlevél-tea fogyasztása ajánlott, de orbáncfű teát is ihatunk esténként, betartva a legfeljebb hat hetes kúraidőszakot. A levendula és a komló kiváló összetevője egy nyugtató teakeveréknek, az esti elalvás előtt pedig a macskagyökér az ideális választás. A teakúrák kiegészítésére külsőleg stresszűző illóolajokat is alkalmazhatunk.

Herbal medicine on wooden desk background

Fotó: 123RF

Apró-cseprő és nagyobb gondok

A hidegebb idő beköszöntével viszonylag gyakran tesszük ki magunkat a felfázás veszélyeinek, ezért nem árt előre gondolnunk a bajra. Az áfonyalevélből készült tea erősít, a csarabtea fertőtlenít és tisztít, a cseresznyeszárból készült forrázat pedig csökkenti a gyulladást. A cickafark teája vagy éppen a benne történő ülőfürdő húgyúti betegségeknél szinte nélkülözhetetlen, a kígyószisz gyulladáscsökkentő, a mezei zsurló megszüntetheti a fertőzést, a vadárvácska kiváló vértisztító, az apróbojtorján pedig antibakteriális hatásával segítheti a gyógyulást. 

Általános tisztulásra a következő gyógynövényekből készült teakeveréket ajánlom: csalán, feketeribizli-levél, bodzavirág, diólevél, gyermekláncfű és ezerjófű.

Ezek mellett érdemes gyakran fogyasztani az almahéj, az articsókalevél teát és alkalomadtán egy kevés máriatövis magot is. Ha megfázott a gyermek, és nem akarunk mindig a patikába rohanni ilyenkor, házilag is elkészíthetjük az őszi-téli túlélőcsomagot

Fotó: 123RF