ZónánTúl

Piknik, jóga és egy furcsa fokhagymás szokás – Így ünnepel a világ Szent Iván éjjelén

Szent Iván éjjele egyike az emberiség legrégebbi ünnepeinek, amikor a leghosszabb a nappal és legrövidebb az éjszaka. A napéjegyenlőség hivatalosan a nyár kezdetét jelöli az északi féltekén, amit számos országban szinte nemzeti ünnepként kezelnek. Lássuk, milyen szokásokkal és hagyományokkal lehet találkozni a világon ezen a különös éjszakán.

 

Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Svédország

Svédország minden bizonnyal a nyári ünnepségek bajnoka. A „Midsommarstång” ünnepség egyike a legfontosabb eseményeknek a skandináv ország naptárában. Ilyenkor az emberek előszeretettel piknikeznek a szabadban hagyományos svéd ételeket fogyasztva, mint például pácolt hering, lazac és burgonya kíséretében. Az est fénypontja egy májusfához hasonlatos leszúrt karó körüli népi tánc, amit zene és tábortűz is kísér. A svéd Szent Iván-hagyományoknak erős misztikus vonulata is van. A hajadon lányok virágot tesznek a párnájuk alá éjszakára, hogy megálmodják a jövendőbeli férjüket, de előszeretettel viselnek virágkoszorút is a fejükön napközben.

 
Forrás: Unsplash
 

USA

Az Egyesült Államok területileg hatalmas, és rengeteg különféle napfordulós ünnepségre kerül sor ilyenkor. A legismertebbek közé tartozik a New York-i jóga rendezvény, amelyen a jógakedvelők százai gyűlnek össze és gyakorolják a különféle ászanákat. És hol máshol tennék mindezt, mint a híres Times Square-en, amely az elmúlt száz évben az amerikai kreativitás és energia szimbóluma volt.

Ausztria

A Pireneusokhoz hasonlóan szomszédunkban is hegyvidéki jelzőtüzek százaival jelzik a varázslatos éjszaka eljöttét. A hagyomány a középkorra vezethető vissza, és a tiroli Wilder Kaiser régióban a legnépszerűbb. A legjobb módja a jelzőfénylek megtekintésének, ha felmegyünk a hegyre egy felvonóval, és madártávlatból csodáljuk meg a vöröslő lángokat.

Egyesült Királyság

Nem meglepő, hogy az az ország, amely Shakespeare Szentivánéji álmának színhelye, szintén kiveszi a részét a napforduló ünnepléséből. Míg a kereszténység előtt az ünnepek a tündérekre, az egyszarvúakra és más misztikus lényekre összpontosultak, addig ma inkább utcai felvonulásokkal, színpadi előadássokkal és tábortűzzel emlékeznek a hagyományokra. Az ünneplésből természetesen a Stonehenge sem maradhat ki, ahol

a legrövidebb éjszakán druida rítusok keretében ezrek gyűlnek össze, és várják a tökéletes napfelkeltét.
 
Forrás: Unsplash
 

Portugália

A napéjegyenlőség Portugália nagy részén a Santos Populares, azaz a népszerű szentek ünnepsorozatának a részét képezi, míg Portóban és Bragaban inkább Keresztelő Jánoshoz kötik. Az ünneplők sokszor virágzó fokhagymanövényeket vesznek magukhoz, amikkel időnként jól fejbekólintják a másikat. Ez a tradíció Szent János tiszteletére szolgál, akit állítólag tévelygő fiatalkorában

gyakran fegyelmeztek meg ilyen módon, miközben arra szólították fel, hogy „térjen vissza a helyes útra”.

Lettország

A Balti-államok legészakibbika is bőven kiveszi a részét a szentivánéji ünneplésből. A nők a svédekhez hasonlóan virágfonatokat készítenek a hajukba, míg a férfiak szintén viselnek koszorút, ám virágok helyett inkább levélből készültet. A keresztény hagyományoknak megfelelően a lettek Keresztelő Jánost ünneplik. Az emberek az utcára vonulnak, ahol tábortűzzel, sajttal és sörrel gondoskodnak a hamisíthatatlan fesztiválhangulatról. A tűz egész éjjel ég, amit időnként népdalok kíséretében páran át is ugranak. Ám ezt inkább bátorságból, mintsem a hagyományokból fakadóan teszik.

Görögország

Szent Iván éjjele a görögök számára a leendő házastárs megtalálására szolgál. Az ősi rítus, a klidonas szerint ilyenkor a hajadon lányok egy fazékba vizet gyűjtenek a tengerből, teljes csendben hozzák, és egy falubeli idős asszony, a rizikarissza házához viszik. Minden lány beledob valami apró csecsebecsét a vizes korsóba, majd éjszakára egy piros vászonnal szorosan lekötve a szabad égen hagyják. Másnap az idős asszonyok egy térre viszik a csillagok fénye által átvarázsolt korsót, amelyből egy ártatlan fiúgyermek találomra kihúzza a benne lévő tárgyakat. Akié a kihúzott tárgy, annak a lánynak az idősebb asszonyok versikékkel regélik el a jövőt.

Szent Iván éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása.

Ajánljuk még:

SZÍNES ÖRÖKSÉGÜNK: VIRÁGZÓ NÉPDALAINKRÓL

ÍGY KÉSZÜL A SZERELMI BÁJITAL

ÜNNEPELD AZ ÉV LEGRÖVIDEBB ÉJSZAKÁJÁT HAZÁNK LEGSZEBB BORFALUIBAN!

 

Már követem az oldalt

X