Szent Iván-éj

Ünnepeld az év legrövidebb éjszakáját hazánk legszebb borfaluiban!

Lehet bármilyen évszak. Fújhat a szél, eshet az eső. Ünnepelhetünk akármilyen jeles alkalmat, akár Szent Iván éjjelét is, a villányi borvidék biztosan nem fog csalódást okozni. Hazánk legdélebbi bortermő vidéke ugyanis sokkal többről szól mint a borról. 

Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Meghitt beszélgetések, sok nevetés, különleges gasztronómiai kalandok és felejthetetlen élmények. Mindezek a lélekemelő dolgok olyan gyönyörű környezetben várnak ránk, amilyet csak rajzolni lehet. Mutatom, merre érdemes venni az irányt messze délen, a szársomlyói hegy lankáin.

Villánykövesd

A háromszintes pincefalu hazánk egyik leglátványosabb együttese, amelynek minden pontja fotóért kiált. Feljegyzések szerint itt már az Árpád-korban is bortermelés folyt, aminek hagyományát az 57 műemlék védettségű pince a mai napig hűen őrzi. A színes, boltíves pincesorok falai között a szőlészet tudománya apáról fiúra szállt, akik évszázadok alatt tökélyre fejlesztették a borkészítés tudományát. Nem véletlen, hogy a legtöbb, Villánykövesden készített bor arany-, ezüst- és bronzérmekkel büszkélkedhet.  

A pincetulajdonosok nagyon vendégszeretőek és kedvesek, így akárhol is ülünk le egy frissítő roséfröccsre, vagy egy pohár villányi vörösre, nagyot nem tévedhetünk. Ám ha igazi különlegességre vágyunk Villánykövesden, keressük fel a Batthyány Pincészetet. A föld alatti borkatedrális látványa és akusztikája lenyűgöző, nem különben a szerkezete, amit 1754-ben olasz templomépítő mesterek emeltek. A pincéhez tartozó óriási fahordókban évente 7000 hektoliter bort érlelnek, amelyekhez kiváló alapanyagul szolgálnak a mediterrán éghajlaton érlelt szőlőszemek. 

 
Forrás: Szombati Orsolya - traveladdict.hu
 

Palkonya

Ha a villányi borvidék legbájosabb helyét keressük, feltétlenül tegyünk látogatást Palkonyán. Már a faluba beérve megragadja az ember tekintetét a domboldalt beborító 53 présház, amely a település legnevezetesebb műemlékegyüttese. Ám nemcsak a borospincék látványa szemet gyönyörködtető, hanem

az egész település egy valóságos ékszerdoboz.
 
Forrás: Szombati Orsolya - traveladdict.hu
 

A skanzennek is beillő házikók a 18. században ide betelepített német szőlőművesek építészeti kultúrájának eredményei, és védett státuszt élveznek. Palkonya főutcáján járva nem győztem rácsodálkozni a gondosan ápolt portákra, amelyek legtöbbje vendégház vagy étterem formájában nyitva áll a látogatók előtt. Különleges, bodzás-boros koktélért látogassunk el a Hárságyi pincészet teraszára, és kóstoljuk meg a Szabó János fröccsöt. Ha pedig megéheztünk, utána térjünk be a PalKonyhába, amely kizárólag helyi alapanyagokból készít ételkülönlegességeket.

 
Forrás: Szombati Orsolya - traveladdict.hu
 

Villány

A villányi vidéken az i-re és bortúrára a pontot természetesen Villány teszi fel, amelynek valódi arcát a többi településsel együtt leginkább biciklivel vagy gyalogosan érdemes felfedezni. A főutca két oldalán álló történelmi pincesorok az év minden napján örömmel várják a borok szerelmeseit, míg az egykori dézsmapincében kialakított Bormúzeumban a szőlőművelés és bortermelés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg a látogatók.

 
Forrás: Szombati Orsolya - traveladdict.hu
 

Nehéz lenne egy helyet kiemelni, ahova érdemes betérni Villányban, hiszen az ország nagyjai – Bock, Gere, Sauska, Vylyan, Tiffán, csak hogy párat említsek – mind ittösszpontosulnak. Én azt javasolnám, hogy bízd rá magad akármelyik itt székelő pincészet vendégszeretetére, és térj vissza jó szívvel bármilyen alkalomból az ország egy legszebb borvidékére!

 
Forrás: Szombati Orsolya - traveladdict.hu
 
***
Szent Iván-éj rovatunk szakmai partnere a Magyar Turisztikai Ügynökség. Éld át idén otthonról az ünnep csodáit, fedezd fel és próbáld ki velünk legszebb hagyományait! Magyarország, a csodák forrása.
 
Ajánljuk még:

SZÉP IFJÚSÁGOM KEDVES VÁROSA: SÁROSPATAK

FENYŐ, ORGONA, GALAGONYA – AZ ELSŐ GYŰJTENI- ÉS BEFŐZNIVALÓKRÓL

JÓ SZŐLŐ, VEGYSZEREK NÉLKÜL? ÍGY CSINÁLJÁK EGY BALATONI BORBIRTOKON

Borítókép: Szombati Orsolya

 

Már követem az oldalt

X