ZónánTúl

Szép ifjúságom kedves városa: Sárospatak

A Bodrog-parti Athén. A Zemplén gyöngyszeme. A Rákócziak városa. Bárhogy is emlegetik Sárospatakot, ezt az észak-magyarországi kisvárost, a neve hallatán egy picit mindig hevesebben fog verni a szívem.

Itt töltöttem gimnáziumi éveimet, és itt indultam el a felnőtté válás útján. Itt ünnepeltem a milleniumi évfordulót, és itt kaptam meg életem első mobiltelefonját. Itt talált el Ámor nyila először, és itt ismertem meg a barátaim nagy részét. Bár az idő elszaladt a fejem felett, Sárospatak iránt érzett szeretetem mit sem változott az elmúlt két évtizedben. Mindig kedves nosztalgiával fogok gondolni egykori alma materemre, amit szerintem mindenkinek látnia kell függetlenül attól, hogy pataki diák volt-e vagy sem. Mutatom, hogy nekem mik a kedvenc helyeim Sárospatakon és környékén.

Rákóczi-vár

A város neve egybeforrt a Rákócziakkal, akik a 16-17. század leggazdagabb és legbefolyásosabb családjaként innen, a híres Rákóczi-várból irányították a birtokaikat. A reneszánsz építészet egyik remeke ez az erődítmény, ami 2003-ban teljes felújításon esett át, és a hozzá tartozó gyönyörű parkkal együtt garantáltan minden korosztály kedvence lesz.

 
Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
Csodálkozzunk rá a vár bejáratánál álló 190 éves japán akácra, ami kiállta a történelem minden viharát. Nézzük meg a vár belső udvarán található Lorántffy-loggiát és a Vörös-tornyot, ami a vár legrégebbi része. Sétáljunk el az Olaszbástyáig és kazamatákig, majd utána tegyünk egy kitérőt a gazdagon berendezett kiállítótermek felé. A Rákóczi-korabeli bútorok és eszközök láttán
egy szempillantás alatt a reneszánsz udvarba és aranykorba repülhetünk vissza.

Sárospataki Református Kollégium

Az ország egyik legrégebben fennálló oktatási intézményét 1531-ben alapították, és olyan híres emberek koptatták iskolapadjait, mint Csokonai Vitéz Mihály, Kossuth Lajos, Kazinczy Ferenc, Szemere Bertalan, Gárdonyi Géza vagy Móricz Zsigmond. Az intézmény nemcsak arról híres, hogy Magyarországon itt lehetett először angol nyelvű diplomát szerezni, hanem arról is, hogy falai között található a világ második legszebb könyvtára. A több mint félmilliós könyvkollekció 500 év alatt gyűlt össze, és 7 kódex, 33 ősnyomtatvány és 1430 régi magyar könyv mellett Lorántffy Zsuzsanna Bibliája is megtekinthető egy vitrinben.

Megyer-hegyi tengerszem

Hazánk egyik legszebb természeti csodájaként számon tartott tó mindössze 4 kilométerre található Sárospataktól, és kihagyhatatlan kirándulóprogram. A hely a nevével ellentétben nem valódi tengerszem, létrejöttét a malomkövek bányászatának köszönheti. A bánya 1903-ban végleg bezárt, ám az itt zajló tevékenység nyomát a 70 méteres falak közé zárt talaj- és esővíz megőrizte. Ha kedvünk tartja, a meredek falakon kipróbálhatjuk sziklamászó tudományunkat, ugyanis 2020. júniusától egy 700 méteres via ferrata pálya is üzemel itt. Azonban, ha nem vagyunk az adrenalin hívei, akkor sincs ok csüggedésre. A panoráma lélegzetelállító, és számos tanösvény vár felfedezésre a Megyer-hegyi tengerszem környékén.

Makovecz Imre épületei

Sárospatak városképében jelentős nyomot hagyott Makovecz Imre munkássága, akit a 20-21. század egyik legjelentősebb tervezőjeként tartanak számon. A Hild tér, a Bodrog, a Repozitórium, a Művelődés Háza és Könyvtára és az Árpád Vezér Gimnázium mind az ő keze nyomát viselik, amire a városban lakók nagyon büszkék. Érdemes egy sétát tenni a Hild téri lakóparkban, ahol az egyforma feliratú üzletsorok mit sem változtak az elmúlt 20 évben. Tipikus kisvárosi miliő, amit nem lehet nem szeretni!

 
Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

Bodrog-part és Vízikapu

A város egyik legromantikusabb pontja egyértelműen a Bodrog-part, amit az egykori várfal részeként ma is álló vízikapun keresztül érdemes megközelíteni. A gondosan ápolt vízpart nyaranta megtelik élettel: szabadtéri színházi előadások, koncertek, bor- és gasztronómiai fesztiválok törik meg a természet csendjét. Én csak leültem a várfal egyik kövére és háttérben a Rákóczi-várral, előttem a Bodrog-parttal eszembe jutottak a dallamos rigmusok, amiket ballagáskor énekeltünk: „Sárospatak, te Bodrog-parti Athén, szép ifjúságom kedves városa. A sors akárhová is vethet innen,amit adtál, nem feledem soha.“

Ajánljuk még:

A MESEBELI SVÁB KÖZSÉG, AHOVÁ MINDIG VISSZAHÚZ A SZÍVEM: EZ HARTA

EGY ALIG ISMERT CSODAVÁROSKA, BUDAPESTTŐL MINDÖSSZE FÉLÓRÁNYIRA: EZ MARTONVÁSÁR

A KÉTSZÁZ FŐS FALU KINCSE – EZÉRT (IS) LÁTOGASS ZALÁTÁRA


 

 

Már követem az oldalt

X