Nyűg, guzsaly, kolonc, lőcs... Ki emlékszik már, milyen népi eszközök ezek? – Kvízezz!

ZónánTúl

Nyűg, guzsaly, kolonc, lőcs... Ki emlékszik már, milyen népi eszközök ezek? – Kvízezz!

 

Régen a magyar vidék mindennapi használati tárgyai voltak, ma már többnyire csak díszként, dekorációként szolgálnak, vagy tájházak, múzeumok őrzik őket. Vajon hány eszközt ismersz? Kitalálod, hogy mi micsoda, és mire használták?

Vigyázat, a kvízkérdések ILLUSZTRÁCIÓI néha megtévesztőek lehetnek!

 

A képek forrásai: Fortepan / Nagy Józsefné dr, Fortepan / Szekrényesy Réka, Fortepan / Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum / Archívum / Negatívtár / Pölös István gyűjteménye, Fortepan / Ebner, Fortepan / Mészáros Zoltán, Fortepan / Saly Noémi, Fortepan / Bojár Sándor, Fortepan / Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény, Fortepan / Magyar Földrajzi Múzeum / Diagyűjtemény, Fortepan / Berkó Pál

Ajánljuk még:

Nincs, aki játsszon veled? 5 sakk-applikáció kezdőknek és haladóknak
A sakk évezredek óta nem megy ki a divatból, de az is elképzelhető, hogy még ma is a legnépszerűbb társasjáték. Természetesen vannak időszakok, amikor a szokásosnál is élénkebb iránta az érdeklődés: itthon például a Polgár-lányok sikerei, nemzetközi szinten pedig Kaszparov és Fischer aranykora, a közelmúltban pedig a Vezércsel (The Queen's Gambit) című sorozat indított arra sokakat, hogy leporolják az évtizedekkel ezelőtt a tálaló tetején felejtett sakktáblát, és elkezdjék a vasárnapi ebéd után a szicíliai védelmet gyakorolni egy épp arra tévedő családtag ellen.