ZónánTúl

Nyaralj a nyaralások előtt: tízpontos óda az előszezonról

Szerénytelenül kijelenthetem: évek óta az előszezoni nyaralás koronázatlan királynője vagyok. Mesteri szintre fejlesztettük, mikor, merre és hogyan utazzunk május végén, június elején, így mikor a legtöbben várják a nyarat, mi már nyaralunk. Mert ilyenkor már könnyen lehet, sőt, érdemes is utazni. Például ezért.

  1.  Várnak, de úgy igazán

Mi lennél szívesebben: egy pohár víz a maraton célvonalánál, vagy egy a sok pohár ital közül valamelyik bulin? Kétségtelen, hogy mindkettő nagyon jól tud esni, de mégiscsak kiemelt pozíció elsőnek lenni. Valahogy így van ez az előszezonos nyaraláson is: mikor megérkezel, azt érzed, tényleg vártak. (Pláne Covid után.) Vártak az étteremben, vártak a szálláson és várnak még a boltokban is. Örülnek neked és örülnek veled: a te nyaralásodat (még) a helyiek is élvezik!

  1. Tisztaság és rendezettség fogad

Semmi nem leharcolt egy jó nyárindító nyaraláson. Az apartmanokat jó eséllyel renoválták a pihenős hónapok alatt, a strandokat kitisztították a turistákra várva, az éttermekben új menüket nyomtattak az új étlapokra. A szálláson működnek a beígért funkciók, és jó eséllyel egy ajtónyitó vagy kallantyú sem ragad majd a kezedbe.

  1. Money, money, money

Igen, a pénz: előszezonban nyaralni olcsóbb. Kevesebbe kerülnek a szállások, a bérlések és nem egyszer a közlekedés vagy a bolti árak is jutányosabbak.

  1. Kirobbanó természet

Nemcsak a szállás- és kiszolgálóhelyek, de a természet is éppen most újult meg. Míg az augusztusi nyaraláson (pláne délebbi országokban) már lehullott levelek és szikkadt növényzet fogad, nyár elején még kirobbanóan zöld, friss, élettel teli minden.

 

  1. Nyugi

Élvezni is lehet a természetet és a minket körülvevő szépségeket, mert a nyári nyaralások megkeserítője, a tömeg még várat magára. Nincs dugó az állomásokon, a határátkelőkön, a kasszáknál, a strandon – az emberek többsége ugyanis dolgozik még, és csak kevesen nyaralnak. De ők nyugalomban.

  1. Jóféle napsugár

Perzselő nap, viszkető kiütések, szobában való pihenőidő 11 és 15 óra között. Számomra nagyjából így néztek ki a főszezonbeli nyaralások, ugyanis a nyári nappal nem mindig vagyok jóban. Erősebb napsütésben leégek – ötvenes faktor mellett, az árnyékban, felöltözve –, napallergiám lesz néhány óra után, kiütéseket kapok. Higgyétek el, egy nyaralás sem az igazi, ha a legnagyobb örömöt benne a vakarózás jelenti. Nyár elején még kíméletesebb a nap, nincs perzselő hőség sem: lehet csinálni bármit!

  1. Lehet csinálni bármit

Mivel se tömeg, se kínzó kánikula nincsen, ezernyi program közül választhatunk. Nem megterhelő az aktív, sportos nyaralás, ahol biciklivel vagy gyalog fedezed fel a környéket, lehet túrázni is, de kis szerencsével már minden strand és minden vizes szórakozás is elérhető. Ehhez ugyan kell némi szerencse, de egy jól megválasztott júniusi hétbe minden beleférhet!

  1. Előtted a nyár

Az előszezoni nyaralás hatalmas – méltatlanul figyelmen kívül hagyott – előnye, hogy ilyenkor még előtted van az egész nyár. Egy május végi, június eleji nyaraláson veled van a tudat, hogy ha úgy tetszik, a következő hónapok hétvégéit mind a Balaton-parton töltheted, és ez ekkor is jó érzés, ha már a fogadkozás pillanatában tudod, hogy nem így lesz. Mennyivel szerencsésebb ez, mint egy augusztus végi pihenés, ahol tudod, most nyaralni kell, mert jön a rossz idő, és nem lesz rá lehetőséged?

  1. Nem kell sakkozni

Mivel előtted a nyár, a legtöbben még dolgoznak, vagyis a munkahelyeden nem jelent gondot, ha te kimaradsz egy időre. Nem kell ügyeskedni a helyettesítésekkel, bajlódni a logisztikával – és ez megkönnyítheti a nyaralás előtti és utáni heteket is.

  1. Két nyaralás

Ha ügyesen rendezed az éves szabadságokat, könnyen lehet, hogy két pihenés is belefér egy nyárba: előpihenheted magad az előszezonban, így bírod a munkát, míg a többiek nyaralni mennek, aztán néhány hónap elteltével, akár utószezonban kiruccanhatsz még egyszer valahová – így abban az időszakban, mikor emberhiány miatt húzni kell az igát, jól bírod majd, de nem is leszel kifacsarva az őszi időszakban sem. Ha ez nem win-win, semmi sem az.

Menjetek ti is előszezonban nyaralni, például a Balatonhoz a kilátásért, vagy egy szimpatikus hazai zarándokútra, vagy éppen kéktúrázni – 10 okunk is van, amiért érdemes belekezdeni!

Ajánljuk még:

Az ország északkeleti szegletében kincsre bukkantunk: bejártuk az edelényi kastélyszigetet

Ma 40 éve nyilvánították műemlékvédelmi világnappá április 18-át azzal a céllal, hogy többszáz éves épített örökségeinkről rendszeresen megemlékezzünk. Ez alkalomból egy valódi építészet- és kultúrtörténeti csemegére hívjuk fel a figyelmet, amely tavaly nyár óta ismét látogatható: Magyarország hetedik legnagyobb kastélyát és környezetét, az edelényi kastélyszigetet mutatjuk be. Budapesttől bő kétórányi autóútra, Miskolctól 25 km-re található Edelény, a Bódva-völgy kapuja, egy 11 ezer lelket számláló kisváros. Nevezetessége a Bódva-szigeten álló kora barokk edelényi L'Huillier-Coburg kastély, amit egy iglói vándorfestő tett híressé.

 

Már követem az oldalt

X