ZónánTúl

Levesvariációk (nem) csak bevállalósoknak: banán- és csokileves a tél végére

Minden háziasszonynak megvannak a jól bevált specialitásai, amelyeknek messze földön nincsen párja, amivel mindig le lehet kenyerezni a családot vagy amivel sose lehet mellényúlni. Néha-néha azonban nem árt kipróbálni egy merészebb, addig nem ismert receptet, még akkor is, ha első olvasásra kicsit bizarrnak is tűnik. Ezúttal a levesek füzetéből hoztam pár izgalmasabb receptet. Ki tudja: lehet, hogy egyik-másik bekerül a repertoárba…

Nem csak szendvicsfeltét: retekleves

Bár leginkább tavasszal éli szezonját, télen is érdemes kipróbálni a reteklevest. Két kanál vajon vagy házi zsiradékon pirítsunk üvegesre egy fej vöröshagymát, és tegyünk bele két nagy, karikákra vágott répát. Jöhet egy csokor retek, negyed kilogramm zöldborsó és két liter víz. Fűszerezésként szórjunk bele sót ízlés szerint, majd borsozzuk. Ha magyarosabb ízvilágra vágyunk, kerülhet bele pár gerezd fokhagyma, ha a lágyságát szeretnénk megtartani, akkor maximum egy kevés szurokfű vagy majoránna, ha pedig valami különlegesebbre vágyunk, akkor egy kevés zsálya.

Ha levesünk megfőtt, a zöldségek megpuhultak, akkor botmixerrel pépesítsük, és tetszés szerint adjunk hozzá tejszínt vagy habarást. Külön ajánlom frissen vágott metélőhagymával vagy petrezselyemmel megszórva fogyasztani!

 Bátraknak: gazpacho

Életemben először akkor hallottam a gazpacho-ról, amikor édesapám próbálkozott vele odahaza. Nem lett a kedvencem. Azóta sok változatát megkóstoltam, most megosztom a legjobbat mind közül: tisztítsunk meg és kockázzunk fel egy zöld és egy sárga húsú paprikát, fél uborkát, két fej hagymát és 6-700 gramm érett paradicsomot.

3 dl paradicsomlé kíséretében tegyük egy turmixba a felkockázott hozzávalókat, pár gerezd fokhagymát, borsot, sót, két evőkanál almaecetet, két evőkanál olíva olajat, és indítsuk be a gépet. Ha végeztünk, érdemes egy éjszakát a hűtőben pihentetni, és másnap frissen vágott hagymával, paprikával vagy más zöldséges feltéttel tálalni, természetesen hidegen. Csak bevállalósoknak!

Egyszerű de nagyszerű: daraleves

Egy kevés vajon vagy zsíron pirítsunk meg óvatosan egy fej apróra vágott vöröshagymát, öntsük fel egy kevés vízzel, és adjuk hozzá a következő zöldségeket meghámozva és apróra vágva: egy fehérrépát, egy sárgarépát, fél karalábét és fél zellert. Öntsük fel a zöldségek tetejéig vízzel, sózzuk és borsozzuk, majd amikor a zöldségek már majdnem puhára főttek, szórjunk bele körülbelül 40 gramm búzadarát. Főzzük készre, majd 250 ml tejszínnel és egy nagy tojás sárgájából készített habarással fejezzük be a főzést. Botmixerrel pürésítsük, és finomra aprított petrezselyemmel, metélőhagymával vagy metélőfokhagymával tálaljuk!

Igazi gourmet: banánleves

Az édesebb ízek kedvelőinek izgalmas lehet a tápláló, zabpelyhes banánleves. Egy liter vízben főzzünk fel 4 evőkanál búzadarát és 3 evőkanál zabpehelylisztet, de vigyázzunk, hogy alaposan keverjük el! Ha kész van, szedjük le a tűzről, és mikor kihűlt, botmixerrel keverjünk el benne két érett banánt és egy kevés fahéjat. Ha nem elég édes, tegyünk bele egy evőkanál mézet. Ha pedig tejesebb állagot szeretnénk, a vizet váltsuk ki tejjel vagy tejhelyettesítővel (kókusztej, mandulatej, rizstej, stb.). Ekkor viszont vagy hagyjuk el a zabpehelylisztet, vagy a búzadara egy részét, máskülönben túl sűrű lesz a levesünk. Ízlés szerint újramelegítve vagy hidegen is tálalhatjuk.

Csokoládé más szerepben: csokoládéleves

Az édes élvezeteket fokozva számomra az egyik legbizarrabb leves következik. Egy deciliter kókuszkrémben olvasszunk fel 100 gramm jó minőségű csokoládét. (Érdemes étcsokoládét használni, de mindenki ízlése szerint válogathatja a fajtákat.) Ha felolvadt, keverjünk hozzá két evőkanál kakaóport, 5-6 evőkanál zabpehelylisztet, öntsük fel egy liter vízzel, és alaposan keverjük el. Ha nem elég édes, mézzel vagy cukorral édesíthetjük, ha pedig valami extra feltétet is szeretnénk rá, akkor szórjuk meg aszalt gyümölcsökkel, mandulával, kókusszal vagy tördelt zabkeksszel.

Nyitókép: Viacheslav Bublyk/Unsplash

 Ajánljuk még: 

 

KÉMCSŐBEN NEVELKEDETT CSIRKE, AVAGY A MESTERSÉGES HÚS MÁR AZ AJTÓNKON KOPOG
NŐI NÉV IS, KOKTÉL IS, MEG EGY KIS NAPSÜTÉS A TÉLBEN – TUDOD, MI AZ?
KONTYU, VADÖREG ÉS AZ ÉLÁNYOK – NÁLUNK FANYŰVŐ VOLT, ÉS LEHET, HOGY VAN MA IS

Fenyőfaíz, méhbalzsam és popcorn-tea. Tudod, mi a közös bennük?
Sosem voltam nagy teafogyasztó, de amikor a gyógynövények felé sodort az élet, szinte adta magát, hogy a teák rendkívül színes és izgalmas világába is belekóstoljak. Először sok citrommal és mézzel, majd kevesebb citrommal, méz nélkül, ma pedig már ízesítés nélkül, a gyógynövények maximális egyediségét és hatását kiélvezve kortyolgatom őket, és fedezem fel az egyre különlegesebb és izgalmasabb teafüvek és gyógynövények megunhatatlan világát.

 

 

 

 

Már követem az oldalt

X