ZónánTúl

Kertek, parkok, kastélyok – Járd be az Európán átívelő Sisi-utat!

Az Európán átívelő Sisi-út bővelkedik látnivalókban. A kertkedvelők számára is varázslatos élményeket tudnak nyújtani e kulturális útvonal ikonikus helyei: a Császárvilla kertje, a Trauttmansdorff kastély Meranban, a parkok Bécsben. Ezek közül mutatok be néhányat, a kedvenceimet, amelyek nemcsak Erzsébet királyné emlékét, hanem lábaim nyomát is őrzik.

A 2002-ben létrehozott kulturális útvonal Bajorországtól a Jón-tengerig olyan városokba, kastélyokba, parkokba és kertekbe vezet el, amelyek elválaszthatatlanul összefonódtak Erzsébet királyné nyugtalan életével. Ma már turisták hada lepi el a helyeket, ahol történelmi kertek, évszázados fák, gyönyörű legendák idézik fel a régmúlt idők kertjeinek boldogságát.  

A Trauttmansdorff kastély parkja Meranban

Ahol a pálmafák a hegyi legelőkig érnek, és fenyőkkel susognak esténként, ott található a Trauttmansdorff kastély botanikus kertje 12 hektáron. Ez az észak-olaszországi csodakert minden növényszerető álma! Aki eljut ide, szánjon rá legalább egy napot, de még akkor sem fog betelni vele! Az idei év mottója: Adj magadnak időt – A kert mint a jóllét helye. Az áprilisi nyitás idejére több mint 350 000 tavaszi virág bontotta ki szirmait, hogy elvarázsolja az érkezőket. Mert ez a hely mindenkit képes elvarázsolni, minden érzékszervet rabul ejt a színekkel, az illatokkal, a fenséges növénycsodákkal, a pazar kilátással a környékre. A kastély körül művészeti pavilonok, tematikus kertek, különleges tájkertek találhatók, amelyek a növény- és állatvilág mikroökoszisztémájává teszik a Trauttmansdorff kastélyt.

Ez valóban a jóllét kertje, nem véletlenül időzött itt Sisi oly szívesen. Emlékét szobrok, márványtáblák őrzik, leülhetünk mellé egy padra, megtekinthetjük a múzeumban azt a süteményt, amelyből a legenda szerint ő evett meg néhány falatot.

Trauttmansdorff kastély

 

A Miramare kastély parkja Triesztben

Trieszt gyöngyszeme a hófehér márványból emelt Miramare palota. Ez volt a birodalom adriai kijárata, innen indult tengeri útjaira az uralkodónő.

Miksa főherceg és felesége, Sarolta, mielőtt elfoglalták volna a mexikói trónt, életük boldog periódusát töltötték az osztrák riviérán, a Miramare kastélyban, így választva el magánéletüket az udvari kötelességektől. Itt fogadta Miksa 1864. április 10-én a mexikói küldöttséget, amely felkérte őt országuk császárává. A Miramare kastély teraszos várkertjéből csodálatos kilátás nyílik az Adriai-tengerre. Valamikor egy kopár szirt volt, maga Miksa tervezte a 22 hektáros park növényvilágát. A középkori várkert mellett  egzotikus és mediterrán kert hangulatát is élvezhetik a látogatók, háttérben az Adria sejtelmes kékjével.

Miramare kastély

Bad Ischl, a Császárvilla kertje

Bad Ischl egy csodás kis városka az Alpok hegyei közé bújva. Fontos helyszín Sisi életében, hiszen itt történt a „testvércsere”, itt szeretett egymásba Erzsébet és Ferenc. A császár imádott a környékbeli erdőkben vadászni, Erzsébet élvezte a természetet, számukra Ischl volt a földi mennyország. Nászajándékként kapta azután a császári pár a villát, ittlétük arisztokraták sokaságát vonzotta a városkába.

A villa alaprajza egy E betűt formál, mint Elisabeth. Angol mintára építették mellé a Cottege-et, a márványpalotát, a játszóházat és a teapavilont. A villát a folyamatos bővítés során a kor legmodernebb berendezéseivel szerelték fel: a vízellátást a közeli Jainzenbergről biztosították, saját vízierőmű adta az áramforrást, telefon és telegráf is volt benne már 1890-ben. Ez utóbbiak azért számítottak érdekességnek, mert Schönbrunnban csak 20 évvel később vezették be a villanyt.

Bad Ischl 

A villa kertjét a laxenburgi park tervezője, Franz Rauch álmodta meg. Itt is tájba illő kertet varázsolt: virágos kis tisztásokkal, szoliterként álldogáló fákkal. Ma már évszázados borostyánokban láthatjuk a múló időt. Nyáridőn gyönyörű virágágyások hoznak színt a sok zöld közé. Az épített környezet és a harsogó virágpompa ellenére sikerült megőrizni a hegyi táj nyugodt összhangját.

A Laxenburg kastély parkja

Sisi császárné a pompás esküvőt követően Laxenburgban töltötte mézesheteit Ferenc József császárral. Szívesen lovagolt ki a közeli erdőkbe. A Laxenburg-kastélyban született Rudolf koronaherceg és Gizella főhercegnő is. Igazi császári hangulatban tölthetjük el az időt e helyen! Az impozáns kastély egy kedves és játékos, tavakkal szeldelt parkban várja a látogatókat. Terebélyes fák, széles tisztások tarkítják a parkot, ahol késő tavasszal medvehagyma ontja illatát. Európa egyik legszebb tájkertjében lépten-nyomon neogót épületekbe, misztikus barlangba, tornyokba és kis kápolnákba feledkezhet bele a látogató.

Laxenburg

Bécs, a Schönbrunni kastély parkja

A Habsburg-dinasztia legfontosabb lakóhelye a Schönbrunni kastélyban volt. A Világörökség részenként ismert park reggel fél 7-től nyitva áll a bécsiek és az érdeklődők számára, ingyenesen látogatható. Ha a Pálmaházat, a Trónörökös kertjét, a labirintuskertet vagy a világ legrégebbi állatkertjét is szeretnénk megnézni, ahhoz belépőjegy váltása szükséges. A barokk palotát körülölelő park a 18. század kertművészetet tükrözi, geometriai alakzatokkal, gyönyörűen nyírt sövényekkel, pompás virágágyakkal. A kastély és a kert fölé magasodik Bécse egyik jelképe, a Gloriett.

+1, a Lepkeház Bécsben

Bécs központjában Európa legszebb szecessziós üvegházában a Lepkeház várja a látogatókat. Igazi trópusi őserdei körülmények közt hatalmas növények közt szemlélhetjük meg a különleges pillangókat. Ha szerencsénk van, rózsabimbónak néznek, és ránk is száll egy-egy a szabadon szálló lepkék közül. Noha Sisi nem járhatott a Várkert eme különleges épületében, mert csak a 20. század első éveiben épült fel ez a káprázatos üvegház, minden szegletében érezhetjük a nosztalgikus, császárvárosi hangulatot.

 

 

Már követem az oldalt

X