ZónánTúl

Karácsony a trópusokon – 40 fok, töltött káposzta?

Pár évvel ezelőtt a családdal úgy döntöttünk, hogy az ünnepek elől 7000 km távolságra szökünk el. Egészen pontosan az Indiai-óceán egyik szigetére, hogy lecserélve az itthoni hideg időt, egy fehér, homokos tengerparton várjuk a karácsonnyal együtt az új év beköszöntét.

 Az előrehozott rokonlátogatás során mindenkit felköszöntöttünk, udvariasan visszautasítottuk az ételcsomagolásra való kísérleteket és a bőröndökkel együtt már masíroztunk is a reptér felé. Az ételeket utólag nem kicsit bántam, főleg látva a benzinkutas elhűlt arcát, amikor karácsony első napján háromszög szendvics volt a vacsoránk. Minden szánakozó arcot és töltött káposzta utáni búslakodást azonban feledtetett a tizenpárórás repülőút után elénk táruló csodálatos Maldív-szigetek, ahol életem egyetlen trópusi karácsonyát töltöttem.

 
Fotó: Szombati Orsolya

Azóta sem fordult elő az, hogy ne itthon lettem volna ünnepekkor, ám az utazás gondolatával azóta  kacérkodom. Ha szeretnéd kipróbálni egyszer, milyen máshol tölteni a karácsonyt, mint a megszokott itthoni környezet, íme 5 érv mellette és ellene:

Pro:

1.       Ha elutazol az ünnepekre, megúszhatod a szokásos stresszt. Tudod, azt a részt, mikor ki kell takarítani a lakást, meg kell főzni az ünnepi menüt, fel kell díszíteni a fát, hogy amikor megérkeznek a vendégek, te a legszebb ruhádban mosolyogva úgy tegyél, mintha az ünnepi hajrá neked meg se kottyant volna.

2.       Ha szeretteiddel együtt utazol, nem kell nekik külön ajándékot venni, hiszen maga az utazás az ajándék. Élményt adni szerintem manapság amúgy is sokkal jobb dolog. Míg a tárgyak elkopnak és kimennek a divatból, addig még senkitől sem hallottam olyat, hogy egy élmény szavatossága lejárt volna.

3.       Karácsony ott és úgy, ahogy te szeretnéd. Fehér karácsonyra vágysz? Irány Finnország és Lappföld! Ha pedig inkább a tengerparton hallgatnád a Jingle Bellst, egy távoli trópusi sziget, vagy a Földközi-tenger partvidéke felejthetetlen élményeket tud nyújtani.

4.       Megismered más kultúrák karácsonyi szokásait. A szaloncukor, bejgli, töltött káposzta az itthoni ünnepi menetrend elengedhetetlen kellékei. Na meg ha szerencsések vagyunk, a hó is.  Nem lenne jó egyszer kipróbálni és a kulisszák mögé látni, más országban hogyan működik a karácsony? Egy ünnepi utazással, ha pár napra is, de részesévé válhatunk egy másik ország örömünnepének és karácsonyi szokásainak.

5.       Minőségi idő együtt, egymással. Az ünnepi hajszában hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, miről szól valójában a karácsony. Nem egymásra figyelünk, hanem arra, melyik napot kinél töltsük, kinek milyen ajándékot adjunk, és hogy mindennel elkészüljünk időben. Vond ki magad ebből a körforgásból! Töltődj fel a számodra fontos emberek ölelésében egy ünnepi utazással, ahol végre csak egymásra koncentrálhattok.

 
Fotó: Szombati Orsolya

Kontra:

1.       Ünnepi időszakban sajnos minden drágább a megszokottnál. A hotelek általában felárasak és a légitársaságok is igyekeznek extra profitot realizálni a karácsonyi utazókból. Ám ha azt nézzük, hogy a pénzt ajándékok helyett szállásra, vagy repülőjegyre költjük, akkor ez némi vigasz lehet a pénztárcánknak.

2.       Távol a megszokott családi légkörtől. Ha eddig minden évben összeült és együtt ünnepelt a nagy család, akkor a karácsonynak ez a része biztosan hiányozni fog. Hacsak nem vagy milliomos, hogy mindenkit magaddal vigyél az útra.

3.       Nosztalgia az otthoni ízek és tradíciók után. Egy szállodai büféasztal mellett sorban állva, vadidegen emberek tolongásában, előjöhetnek olyan érzések, milyen jó lenne most otthon lenni, a megszokott közegben. Hiába, a nagyi, vagy a mama főztjének nincs párja!

4.       Karácsonykor sok hely zárva tart. Ha aktívan szeretnéd tölteni az ünnepeket, érdemes előre tájékozódnod, mi lesz nyitva és mi lesz épp zárva egy felújítás, vagy átalakítás miatt. Hacsak nem egy tengerparti üdülésben gondolkozol, készülj arra, hogy a karácsony több országban utószezon.

5.       Lelkiismeret furdalás és szociális érzékenység. Míg sok ember kiszolgáltatott és nehéz helyzetben van, addig te karácsonykor üdülsz? Milyen dolog már ez? Ez sokakban ambivalens érzéseket kelthet, benned pedig frusztrációt. Ám ahogy Böjte Csaba mondaná: „az az ember boldog, aki a lelkiismeretét tudja követni kis és nagy dolgokban egyaránt.” Ha úgy érzed, szeretnéd megosztani a rászorulókkal azt, amid van és segíteni szeretnél nekik, arra ott van az év másik 362 napja is; nem csak karácsonykor kell jót cselekedni.

 

Már követem az oldalt

X