ZónánTúl

Hogyan utazunk idén? 2022 utazási trendjei

Bár az elmúlt hetekben sok ország behúzta a kéziféket a koronavírus új mutánsának megjelenése miatt, az utazási ágazatban dolgozó szakemberek már fényesebb napokat várnak 2022 tavaszára és nyarára. Hogy hogyan fogunk utazni idén, azt pedig jól jelzik az alábbi nemzetközi trendek, amelyek segíthetnek a tervezésben és az előkészületekben.

Vissza a természetbe, ismét

Sokáig a természet volt az egyetlen mentsvár, ahol korlátozások nélkül lehetett időt tölteni. Majd 2021-ben az utazók kezdtek visszatérni a nagyvárosokba, több szocializációra, éjszakai életre vagy egyszerűen csak „nyüzsgésre” vágytak. Ám az érdeklődés a szabadban való időtöltés iránt nem múlt el – és lehet, hogy egyre nagyobb lesz. Az utazásokkal foglalkozó, amerikai Kayak cég szerint 2021 végén már kirajzolódni látszott az a trend, miszerint 2022-ben az emberek a városok helyett ismét a természetfókuszú utazásokat részesítik majd előnyben. Az amerikai nemzeti parkok iránt 46%-kal nőtt meg az érdeklődés, de Costa Rica is 37,5% növekedést jegyez a 18-35 éves korosztály körében.

 

Utolsó utáni foglalások

A statisztikák azt mutatják, hogy a nemzetközi repülőjáratok foglalási időszaka egyre jobban csökken a két évvel korábbihoz képest. A Kayak rendszerében a hét napon belül induló járatok keresése 50%-kal nőtt, ami egyre fokozódó rugalmasságot mutat az utazók részéről. A kereslet továbbra is megvan, az emberek szeretnének újra utazni, ám a korlátozások miatt egyre többen csak az utolsó pillanatban foglalnak repülőjegyet. Ez a trend valószínűleg 2022 első felében is folytatódni fog, állítják a szakemberek.

Lakáscsere

Akik látták a Cameron Diaz és Kate Winslet szereplésével készült Holiday című filmet, azok számára valószínűleg ismerős az otthoncsere gondolata. A több mint 110 országban működő Love Home Swap globális lakáscsere-platformon tavaly közel 300%-kal nőtt a tagfelvételek száma 2019-hez képest, és az újonnan regisztráltak száma jelenleg meghaladja a Covid előtti szintet. A cég szerint ezek az üdülési megoldások segítenek ellensúlyozni az utazással járó, megnövekedett költségeket, ráadásul a lakás mellé sokszor autóhasználat is jár, ami egyre vonzóbb opció lesz az utazni vágyók körében.  

Fotó: Szombati Orsolya, www.traveladdict.hu 

Biztonság és kényelem all-inclusive

Szakemberek szerint ezt a trendet hosszabb távon érdemes figyelni. Az all-inclusive üdülőhelyek kényelmesek és családbarátok, de a szolgáltatások nem mindig csúcsminőségűek. A járvány miatt bevezetett intézkedések, mint például a kártyás fizetés, kezdetben csak támpontként szolgáltak, ám az utazók körében ezek az elvárások idővel sztenderddé válnak. A luxusutazásokat előnyben részesítők számára azok a hotelek kerülnek előtérbe, amelyek képesek minden igényt helyben kielégíteni, hogy a vendégeknek ne kelljen a szállodakomplexumon kívülre menniük, ezzel is növelve a pandémia alatti biztonságérzetet.

Digitális nomádok

A távmunka és a szabadidős utazások rugalmasságára irányuló növekvő kereslet miatt a Z generáció (az 1995 után születettek) több mint 40%-a tervezi, hogy utazás alatt is dolgozni fog. Tehát az ilyen emberek nem munka miatt utaznak el valahova vagy vesznek ki szabadnapot az utazásra, hanem külföldről „bedolgoznak” a céghez, majd a fennmaradó szabadidejüket az adott ország felfedezésével töltik.

Előrejelzések szerint, amint az emberek újra elkezdhetnek szabadabban utazni, olyan úti célokat választanak majd, amelyek „munkahelyként” is funkcionálhatnak. Azok a cégek, amelyek támogatják az üzleti élet és a szabadidős utazások keverését, versenyelőnybe kerülnek, míg a turizmus a növekvő digitális munka miatt a jövőben új irányt vesz majd.

Kombinált utazások

Míg korábban az „egy utazás egy úti cél”-kombináció volt a jellemző, addig az elmúlt időszakban egyre jobban megnövekedett a több országot érintő, hosszabb utazásokra való igény. A Contiki felmérése szerint egyre több fiatal vesz ki 9-11 szabadnapot egybefüggően, mert az országhatár elhagyásával maximalizálni szeretnék külföldi utazásaikat és pótolni az elvesztegetett időt, miután több mint egy évet otthon töltöttek.

 

Már követem az oldalt

X