ZónánTúl

Az utazás pszichológiája: 10 dolog, amiért érdemes útra kelni

Ma a világ csak karnyújtásnyira van tőlünk. Elegendő felcsapni a laptopot vagy kézbe venni a telefont, és virtuálisan máris a világ túlsó felén találhatjuk magunkat. Ám mégis időről időre útra kelünk, és elhagyjuk az otthonunkat. Hogy ezt miért tesszük, és az egyes emberek számára mi az utazás mozgatórugója, arról utazó bloggerként összeszedtem 10 különböző nézőpontot és motivációs faktort.

1. Kilépés a komfortzónából

Van, amikor azt érzed, beleragadsz a napi rutinba. Amikor valami újra és kihívást jelentő dologra vágysz, ami kizökkent a komfortzónádból. Ilyenkor jó ötlet lehet egy utazás vagy kirándulás olyan helyre, ahol még nem jártál, akár egyedül is. Útközben lehet, hogy lesznek nehézségek, esetleg eltévedsz vagy nem találod a közös nyelvet a másikkal. De ha ezeket az „akadályokat” sikerrel veszed, jó érzés lesz rajtad úrrá és legközelebb már nagyobb önbizalommal vágsz neki az új és ismeretlen felfedezésének. 

2. Tanulás kicsit másként

Megismerni más kultúrákat, tájakat, ízeket, nyelveket, meglátni hogyan élnek emberek a világ különböző tájain, mindig hatalmas élmény. Azzal pedig, hogy mindezeket testközelből és nem könyvekből éled át, nemcsak újat tanulsz a világról, hanem a világ is tanít téged. Megismered jobban önmagadat és a helyedet a világban. Megtanulod jobban értékelni azt, amid van, és nem azon fogsz búslakodni, amid nincs. Hazatérve ezek a felismerések harmóniát hoznak az életedbe, és egy sokkal derűsebb szemléletmódot, életminőséget eredményeznek.

 Zöldségpiac Port Szudánban. Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

3. Munka helyett pihenés

Az utazás terápiás jellegű lehet a munkamániások számára, akiknek gondjuk van azzal, hogy nem tudnak kikapcsolni, vagy kiszállni a mókuskerékből.  A munkahelytől való eltávolodás lelkileg és fizikailag is jó hatással lehet a berögzült szokások fellazítására és a gondok elfelfedésére. Kapcsolódj ki, és tedd ugyanezt a laptopoddal is legalább egy hétig. Így az utazás végén sokkal békésebben és kipihentebben fogsz hazatérni, és más szemszögből látod majd a kihívást jelentő munkahelyi dolgokat is.

4. Szabadnak lenni

Az utazás olyan fokú szabadságot ad, amire a hétköznapokban nehezen nyílik lehetőség. Amikor eltávolodsz a mindennapi élet nyüzsgésétől, azzá válhatsz, aki lenni szeretnél. Egy szabad emberré, akit nem köt a mindennapok rutinja gúzsba. Amikor otthagyhatod a munkát és a háztartási feladatokat, és amikor olyan gondtalan lehetsz, mint amilyen fiatalabb korodban voltál.

5. Kulináris élvezetek

Az utazás egyik legjobb pillanata amikor egy fárasztó nap után lehuppansz egy étteremben a székre, és próbára teszed az ízlelőbimbóidat. Kísérletezz bátran új ízekkel és ételekkel, még ha azok a hazai konyhától nagyon eltérőek is! Beszélj a helyiekkel és tudd meg, hogyan főznek bizonyos ételeket, és milyen összetevőket használnak. Ha igazán sokáig tartó élményre vágysz, vidd haza az utazás ízeit a konyhádba fűszerek, valamint receptek formájában. 

 Hétvégi vásár Máltán. Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

6. Jelen megélése

Az utazás során megtanulsz a jelenben lenni és annak minden pillanatát tökéletesen kiélvezni. Egy idegen helyen minden új, hiszen először látod. Először kóstolsz meg ételeket és érzel új illatokat. Először szembesülsz egy olyan valósággal, amiről korábban fogalmad sem volt, hogy létezik. Vagy esetleg egy olyan életmóddal, ami egyszerre meghökkent és sokkol. Lehetsz bizonytalan és kíváncsi, és lépten-nyomon rácsodálkozol útközben idegen emberek nagylelkűségére. Egy utazás egy komplett érzelmi hullámvasút, aminek minden „jelen” pillanatának aktív részese vagy.

7. Kapcsolatok erősítése

A közös utazási élmény összehozza az embereket. Egy családi kiruccanás, egy romantikus utazás vagy a hosszú hétvége a lányokkal vagy fiúkkal erősítheti a fontos kötelékeket. A legfrissebb Virtuoso Luxe Report a többgenerációs utazást nevezi meg az év legfőbb trendjének. Ilyenkor minőségi időt tölthetünk a nagyszülőkkel vagy a tágabb családdal, esetleg olyan rokonokkal, akik az ország másik pontján élnek és akikkel kevés időt tudunk együtt lenni.

 Hollókő, a hagyományőrző falu. Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

8. Amikor az álmok valóra válnak

Valószínűleg már te is érezted az Internetet böngészve, hogy de szívesen állnál te is ott a tengerparton. Vagy percekig csak néztél egy fotót és elképzelted, milyen lenne megcsodálni a kilátást annak a gyönyörű hegynek a tetejéről. A legjobb dolog az utazásban, hogy az álmok egy része valóra válhat. Lehet, nem pont ott és nem pont ugyanúgy, mint ahogy virtuálisan magad előtt láttad, de az, hogy testközelből részese lehetsz egy helynek, egy élménynek, semmivel össze nem hasonlítható érzés.

Azori-szigetek. Fotó: Szombati Orsolya, traveladdict.hu

9. Adrenalin-kalandok

Az utazás lehetővé teszi azt, hogy kipróbálj valami olyasmit, amit otthon nem tudsz megtenni.  Megkóstolhatsz fűszeres thai ételeket egy nyüzsgő város utcáján sétálva. Beszélgethetsz Madridban a helyiekkel a megkopott spanyoltudásodat használva. Sznorkellezhetsz az Adriai-tengeren, vagy evezhetsz a Tiszán. Hidd el, jól fogsz szórakozni és a legjobb ajándéktárgyakkal térsz haza: az emlékezet hihetetlen kalandjával.

 

10. Az utazás boldoggá tesz

Végezetül a legkézenfekvőbb dolog, amiért mindenki szeret utazni: az utazás boldoggá tesz. Szeretnél rá bizonyítékot? Kérdezz meg bárkit, hogy milyen volt az utolsó vakációja. Figyeld meg, hogyan telik meg érzelmekkel az arca és csillog újra a szeme. Ráadásul az élmény sosem kopik el, vagy megy ki a divatból, hanem örökké velünk marad.

Azonnal útnak is indulhatsz, Miskolc környékén igazán sok az izgalmas és szemet gyönyörködtető látnivaló!

 AJÁNLJUK MÉG:

ÍGY UTAZZ OKOSAN! - A LASSÚ UTAZÁS LÉLEKTANA

„OLYAN CSODÁSAK A PÁLMAFÁK, HOGY ITT BIZTOS NEM LESZ ÖNGYILKOS SENKI” – 132 ORSZÁGOT BEJÁRT A VILÁGUTAZÓ ÜGYVÉD

MISKOLC KÖRNYÉKI BARANGOLÁSOK: LILLAFÜRED, MOLNÁR-SZIKLA ÉS SZELETA-BARLANG

 

Már követem az oldalt

X