ZónánTúl

Top 7 legjobb ajándék utazásmániásoknak

Megszállottként vadászom az akciós repjegyeket, keresem a kevésbé ismert úti célokat, és szinte az összes utazási oldal levelezőlistáján rajta vagyok. Ugyanakkor ahhoz, hogy örök életre szóló élményeket szerezzek és elutazzak valahova, ahhoz elengedhetetlenek bizonyos tárgyak, eszközök. Ha az ismerőseid, szeretteid között van olyan, aki él-hal az utazásért és szeretnéd meglepni valami különlegessel őket, íme hét szuper ajándékötlet.

1. Ajándékozz utazási élményt

A legkézenfekvőbb megoldás, ha levásárolható, vagy beváltható kuponnal leped meg utazni vágyó szeretteidet. Ez lehet egy konkrét úti célra vonatkozó ajánlat, vagy bizonyos összegű ajándékutalvány, amelyet megadott időkereten belül bármire fel lehet használni. A legtöbb légitársaságnál már léteznek ajándékkártyák, de ugyanúgy a vasút és nemzetközi járatokat is üzemeltető busztársaságok is kínálnak voucheres lehetőséget.

2. Élmények a falon

Jó érzés látni és nyomon követni, hogy épp merre jársz a nagyvilágban. Bár a digitalizáció háttérbe szorította a hagyományos fényképalbumokat, amelyet régen nagy szeretettel ültünk körbe és lapoztunk fel, abban biztos vagyok, hogy mindenkinek van legalább 20-30 kedvenc utazós fotója a telefonján. Miért ne tennénk ki őket bekeretezve a falra egy nagy fém-, vagy fatérkép köré, hogy ránézve minden nap boldogság öntse el a szívünket? Ha nem vagyunk az előhívott képek hívei, alternatívaként javaslom a kaparós világtérképet, amely nemcsak klassz ajándékötlet, hanem az otthon díszévé válhat egy szép keretben a falon.

3. Útikönyvek országhatáron innen és túl

Ha utazásról van szó, én nagyon szeretem a hagyományos könyveket az online beszámolók mellett. A legjobb útikönyvei továbbra is a Lonely Planetnek vannak és ajándékként nem nagyon lehet mellélőni velük. Ugyanakkor ne felejtsük el, hogy utazni belföldön is lehet, sőt, kell is – ehhez szintén szuper könyveket, összeállításokat találunk a boltokban.

4. Bőrönd- és iratrendezők

Ki ne találkozott volna még azzal a jelenséggel, hogy nem találja a táskájában az útlevelét, pénztárcáját, vagy épp lázasan matat a reptéren a kézipoggyászban, mert valami becsipogott a biztonsági kapunál. Ezekre a helyzetekre nyújtanak megoldást a táska-, bőrönd-, és iratrendezők. A különböző színben és méretben kapható kistáskák nemcsak praktikusak, hanem helytakarékosak is. Becipzározva a ruhák ugyanis sokkal kevesebb helyet foglalnak a bőröndben, ráadásul nem gyűrődnek össze a ki- és bepakolás során sem.

5. Tedd egyedivé az utazást

Tervezd meg szeretted utazótáskáját, vagy készíts névre szóló bőröndcímkét, amellyel elkerülhető a poggyászkiadónál lévő kavarodás. Nekem rémálmom, hogy eltűnik a csomagom, és mindig torkomban dobogó szívvel állok a futószalagnál, hogy a sok fekete táska között vajon mikor jön már meg az enyém. Pont ezért egy ideje már szemezek egy biztonsági övhöz hasonlító színes bőröndpánttal, amellyel messziről ki lehet szúrni a csomag közeledtét, hogy ne kapjak szívrohamot már az utazás megkezdése előtt.

6. A világ ízei az otthonunkban

Ha néha-néha szuvenírt hozok haza magammal egy utazásról, az általában valamilyen helyi étel, vagy ital szokott lenni, hogy megőrizzem egy picit a hely hangulatát. Karácsonykor mi családon belül nem szoktunk egymásnak venni semmit, csak összeülünk ebédre, vagy vacsorára. Ám ha valaki mégis erősködik, hogy vegyen nekem ajándékot, akkor általában teát vagy kávét szoktam kérni. Egy különleges ízvilágot kóstolva ugyanis azonnal úgy érzem, hogy a világ túlsó felére repülök, másrészt egy finom tea, vagy kávé egy meghitt környezetben fogyasztva gyógyír a léleknek is.

7. Legyünk fenntartható utazók

Jó ideje már, hogy minden utazásra viszek magammal kulacsot. Elsősorban, hogy kéznél legyen, és bárhol fel tudjam tölteni őket. Tipp: Budapesten a repülőtéren, az A19 kapunál a folyosó végén van egy ivóvízkút, az üres kulacsot a biztonsági ellenőrzésen átengedik kézipoggyászként.  A hidratáltság mellett a másik szempont, hogy, ha van nálam kulacs, nem veszek egyszer használatos műanyagpalackos üdítőt. Bár ez kis lépésnek tűnik, de mégis jó érzés, hogy tettem valamit a fenntarthatóbb holnapért. Számtalan formájú és designú kulacs létezik ma már, és plusz piros pontként vannak olyan gyártók, amelyek a termékek értékesítéséből befolyt összeg egy részét arra használják, hogy megtisztítsák az óceánok vizét, vagy fákat ültessenek.

Ajánljuk még:

Melyik magyar városban járunk, felismered kép alapján? Kvízezz!

Valószínű, hogy már te is számtalan hazai városban megfordultál és rácsodálkoztál egy-egy szép épületre, főtérre vagy hídra. Ám ha nem a valóságban látod, hanem csak képen, akkor is beugrik, hogy hol készült? Tedd próbára a tudásod és az emlékezetedet, és kirándulj egyet virtuálisan Magyarország városaiban. 

 

Már követem az oldalt

X