Harc az élelmiszermolyok ellen – természetes eszközökkel

ZónánTúl

Harc az élelmiszermolyok ellen – természetes eszközökkel

Egy háziasszony számára kevés bosszantóbb dolog van annál, mint amikor elővéve a lisztes zsákot, kis hálószerű képződmények kötik össze az egykor puhán porzó, makulátlan kenyérlisztet. Ha olvasóink valaha szembe kerültek a kamra rettegett ellenségével, akkor tudják, miről beszélek: az élelmiszermoly bizony egy ádáz ellenség, és ember legyen a talpán, aki egy-kettőre meg tud szabadulni tőle.

Sokáig nem értettem, hogy hol kerülhetett hiba a gépezetbe, mert évtizedekig nem volt szerencsém hozzá. Aztán ahogyan átváltottam a kezeletlen, bio alapanyagok használatára, egyre többször kellett felvennem a kesztyűt, és nem igazán tudtam összetenni a képet, hogy vajon mi is lehet az összefüggés a két dolog között.

Aztán hosszas keresgélés után rábukkantam a megoldásra, ami tulajdonképpen sokkal logikusabb és egyszerűbb, mint gondolnánk:

a vegyszeres kezelést nélkülöző élelmiszerek sokkal inkább ki vannak téve a molyok és más kártevők támadásainak, hiszen vegyszer híján nincs, ami kémiailag ártalmatlanítaná őket.

Érthető és logikus a kérdés már csak az, hogy hogyan lakjon úgy jól a kecske, hogy a káposzta is megmaradjon, azaz hogyan őrizzem meg konyhám vegyszermentességét úgy, hogy ne kelljen állandóan molyok tömegeivel küzdenem.

Fotó: 123RF 

Ha az interneten keresgélünk, sorra jönnek velünk szembe a jobbnál jobb tanácsok, amik valljuk be: nem sok esetben bizonyulnak hasznosnak. Természetesen az alapvető, hogy egy molyfertőzés észlelése után a háziasszony mindent kipakol a kamrából, leselejtezi a fertőzött élelmiszereket, és fertőtleníti a polcokat, a helyiséget – ezt talán nem is kell külön tanácsolni.

De minden igyekezet ellenére szinte biztos, hogy az alapos tisztítás után is lesz visszatérő molyvendég, így a teljes takarítás aligha jelenthet önmagában megoldást. Maradnak hát a praktikák, irtószerek és csapdák, amelyek közül a magam részéről az irtószeres megoldásokat most kihagynám, egy vegyszermentes háztartásban ugyanis aligha lehet helyük…

A feromonos csapdák azonban már érdemesek az említésre, és egészen horrorisztikus tud lenni, amikor pár nap alatt molyok tömegétől lesz tumultus a ragadós felületen. Ennél már csak az a jobb, amikor a gondosan meszelt kamrafal hirtelen mozgásnak ered, mikor az apró molyutódok lárva formájában elindulnak életük első útjára… Ezek a feromonos csapdák – bár sok egyedet rabul ejtenek – nem alkalmasak arra, hogy a teljes hadiflottát megsemmisítsék, így összességében ezekre sem alapozhatjuk nyugalmunkat.

Fotó: 123RF 

Végső soron a hagyományos megoldások maradnak – főleg a megelőzésre, és a távoltartásra fókuszálva.

Ilyen pofonegyszerű módszer a fagyasztásos trükk, amit bevallom őszintén, hogy csak nemrégiben ismertem meg. Egy kedves ismerősöm javasolta, hogy próbáljam meg a bio liszeteket lefagyasztani, és pár nap hűvös után a kamrapolcra tenni. A hideg ugyanis az esetlegesen jelenlévő molyapródokat végleg ártalmatlanítja, így elvághatjuk az utánpótlást.

Aki lelkesen sürgött-forgott a konyhában nagymamája mellett, az jól tudja, hogy

az élelmiszerek csomagolásába helyezett babérlevél is hasznos őre tud lenni finomságainknak, a molyok ugyanis igyekeznek messze elkerülni.

Akárcsak a kamrapolcon, egy vattacsomón vagy más megoldással elhelyezett illóolajos védelem, ami a levendula vagy éppen az eukaliptusz erejével űzi messzire a hívatlan látogatókat. De ugyanígy megpróbálkozhatunk egy kis tálba egy ujjnyi olajat vagy sört, esetleg cukros, mézes vizet tenni: másfél hét alatt igen szép mennyiséggel képes csökkenteni a minket bosszantó molyok számát.

Fotó: 123RF 

Ha egyszer moly került a kamrába, érdemes komolyan venni, mert az elhanyagolt fertőzés bizony katasztrofális állapotokhoz is vezethet: akár több száz molycsalád is megtelepedhet otthonunkban, és villámgyors szaporodással akár a teljes káoszig vezethetik kamránkat és otthonunkat. A kamrából könnyedén átterjedhet a fertőzés a konyhaszekrényekre is, és az sem számít, hogy zárt vagy bontatlan zacskókkal van tele a polc: ezekbe is könnyedén beférkőznek, a bennük található élelmiszereket teljes mértékben fogyaszthatatlanná téve.

A legjobb tehát, amit tehetünk, az a megvásárolt élelmiszerek gondos fagyasztása,

majd a kamra védelemmel történő ellátása: elő a babérral, a levendulával és más, erős aromájú illóolajokkal! Nem árt persze az sem, ha ablakainkat szúnyoghálóval szereljük fel, no meg arra is érdemes odafigyelni, hogy ne legyen túl párás a kamrában, ugyanis az ilyen környezet kiváltképp kedvez ezeknek a falánk jövevényeknek!

Nyitókép: 123RF

Ajánljuk még:

Hány éjszakát bírsz el, hogy napközben a gyerekekkel lehess? – Anyaság nyáron

Vannak azon szerencsések, ahol nagyi, keresztszülő, nagynéni, szomszéd és barát pikk-pakk összehozza a gyerekek két és fél hónapos nyári szünetének megoldását. És vannak azon szerencsés anyukák, akiknek munkája, beosztása lehetővé teszi, hogy egész nyáron gyermekeikkel legyenek – mármint zombi üzemmód, éjszakai munkavégzés és logisztikai brillírozások nélkül. Aztán itt vagyunk mi, akiknek még mindig fogalmunk sincsen, hogyan is fogjuk megoldani az előttünk álló két hónapot munka mellett, segítség és méregdrága táborok nélkül. Ez az írás most rólunk, nekünk szól. Csodákat nem ígérünk, de megnyugvást igen.