ZónánTúl

Gyermekeink kedvenc kirándulóhelye: a Deseda-tó elvarázsolt világa

Nemrég egy csodás kiránduláson vettünk részt kis hazánk egyik leghosszabb mesterséges tavánál, a Desedánál. Egy apró gyöngyszem a somogyi tájban, ami megannyi lehetőséget kínál kicsiknek és nagyoknak, és ahol megéri eltölteni legalább egy, de inkább több verőfényes napot.

Desedán mindenki megtalálja a hozzá legközelebb álló szabadidős programot: a természetes környezet a kirándulóknak, a víz adta lehetőségek a vízi sportok szerelmeseinek kínálnak kellemes időtöltést. Választhatunk számos túraösvény közül, hajókázhatunk, fürödhetünk vagy elővehetjük a labdákat, tollasokat a parton. Biciklire pattanhatunk, rollerezhetünk, vagy belevethetjük magunkat a nádason átívelő felfedezésbe, az út végén egy madármegfigyelőn megpihenve, ahol különleges szemszögből leshetjük meg a tavak elbűvölő élővilágát.

 

A tó partján épült meg gyermekeim egyik kedvenc úti célja: a Fekete István Látogatóközpont. Egy fantasztikus hely, ahol eggyé válhatunk a természettel, és ahonnan megannyi hasznos ismeret birtokában távozhatunk. Az állandó kiállítások a Deseda-tó környékének változatos élővilágát mutatják be, és megismerhetjük a vizek, vízpartok, mocsárrétek és erdők jellemző növény-, állat- és gombafajait. A kihelyezett tableteken részletes, állathangokkal kiegészített fajleírások olvashatók, az izgalmasabbnál izgalmasabb játékok pedig az öt érzékszervünkre hatva építik belénk a megszerzett tudást.

A kiállítótérben egy látványos akvárium is helyett kapott, ahol a tó jellegzetes halait csodálhatjuk meg. Vörösszárnyú keszegek, küszök, nyurga- és koi pontyok úszkálnak előttünk, egy különleges élményt kínálva az idősebb generációk számára is. Az akváriummal szemben van a gyerekek kedvenc helye: az épület teljes magasságát kitöltő tölgyfa, és az őt körülvevő nádas, mező és erdő élethű mása. A dioráma alatti dobogóba egy kisebb alagúton bebújva a talajszint alatti világba is be lehet lesni, a gyerekek egyszerűen imádják felfedezni a titkos alagút kínálta csodákat.

 

Mind a két emeleten, körös-körül megannyi forgatható, kirakható, tapintható játék foglalja le a kicsiket-nagyokat, és számos memória- és társasjáték teszi igazán élményszerűvé az ismeretszerzést. Egy itt töltött délután alatt felfedezhetjük természetes vizeink élővilágát, a mezők és erdők lakóit, ehető gombafajainkat, őshonos fáink jellegzetességeit, bogarakat és rovarokat, de akár a környéken élő állatok lábnyomait is tanulmányozhatjuk.

 

Nemrégiben egy fontos témát bemutató vándorkiállítás is megnyílt a látogatóközpontban a méhekről és a méhészetről. Ezt sem érdemes kihagyni!

Ottjártunkkor nemcsak a rengeteg látnivalót, hanem a helyiek kedvességét is megtapasztalhattuk, ugyanis habár lekéstük a szokásos félórás körére induló kirándulóhajót, a kapitány olyan szemfüles volt, hogy visszakanyarodott értünk – ezzel hatalmas örömöt okozva a gyerekeknek. Ha valaki jobban szereti maga irányítani a menetrendet, akkor csónakot is bérelhet, és körbeevezheti a tavat, ami minden oldalról más-más képét mutatja.

Ha ez mind nem lenne elég, tucatnyi lehetőséggel várja az ide érkezőket a tó és környéke.

A teljesség igénye nélkül: múzeumpedagógiai foglalkozás, születésnapi zsúr foglalkozással, vízparti tanösvény pihenőhelyekkel, madármegfigyelő kunyhó távcső-bérlési lehetőséggel, béka- és teknősles, játszótér, kerékpárbérlési lehetőség és tűzrakóhely is az ide látogatók rendelkezésére áll.

Mi egy igazán tartalmas és emlékezetes napot töltöttünk el itt, ezért jó szívvel ajánlom mindenkinek a Deseda-tó felkeresését. Egy ideális úti cél minden generáció számára, egy tökéletes családi kirándulóhely, ahol mindenki megtalálhatja a hozzá legközelebb álló programlehetőségeket. Kisütött a nap, az idő nekünk dolgozik, nincs más hátra, mint bepakolni a hátizsákot!

Ajánljuk még:

Egy elmaradt levél margójára – Személyes emlékezés Farkas Árpádra

Farkas Árpád Kossuth-díjas erdélyi magyar író, költő, műfordító 2021. február 7-én, 76 évesen elhunyt. Művészete Erdélyben és az anyaországban egyaránt meghatározó jelentőséggel bír – ám az írónagyság szakmai méltatása helyett álljon most itt egy személyes emlékezés. Unokatestvérének, Farkas Dénes nyugalmazott esperesnek, unitárius lelkésznek írását közöljük.

 

Már követem az oldalt

X