Egy jó applikációval a természethez is közelebb kerülhetsz – neked melyik a kedvenced?

ZónánTúl

Egy jó applikációval a természethez is közelebb kerülhetsz – neked melyik a kedvenced?

Az applikációk világában már szinte nincs is olyan terület, amit ne fednének le a legkülönfélébb interaktív tartalmak. A fejlesztők sokszor különös elképzelései olyan természetkapcsolódásokat tesznek lehetővé, amelyek teljesen új szemszögből mutatják be a körülöttünk élő világot, és amelyek egyszerre képesek tanítani és cselekvésre bírni. Közülük válogattunk most, és igyekeztünk a legkülönfélébb lehetőségeket elhozni, mert ki-ki máshogy képes eggyé válni a környezetével. 

Plant Parent

Egy izgalmas lehetőség azoknak, akik bár szeretik a növényeket, de még nem rendelkeznek kellő tapasztalattal az ápolásukkal, életben tartásukkal kapcsolatban.

A Plant Parent átfogó növényápolási megoldásokat kínál: emlékeztetők, fajleírások, naptár és betegség azonosítás segítségével is támogatja ambícióinkat, hogy valóban jó „növényszülőkké” válhassunk.

Ha hozzáadjuk nevelt növényeinket az alkalmazáshoz, akkor beállíthatjuk, hogy küldjön emlékeztetőt arról, mikor kell öntöznünk vagy trágyáznunk, illetve, hogy mikor érkezik el a metszés vagy az áttelepítés ideje. Személyre szabott gondozási naptárt is létrehozhatunk növényeinkhez, hogy egész évben egyszerűen kezelhessük a velük kapcsolatos ütemezéseket. A program azt is segít kideríteni, hogy milyen betegség támadhatta meg gondozottunkat, és segítségével kezelési tervet is összeállíthatunk.

Fotó: Unsplash / Kim Tunger

Egyelőre csak angol nyelven érhető el, és a teljes verzió használatához előfizetés szükséges, de aki kedvet kapott hozzá, annak érdemes kipróbálnia – a próbaidőn belül erre ingyen is lehetősége van.

Egérke enciklopédiája

Az Egérke enciklopédiája fantasztikus alkalmazás a legkisebbeknek.

Segítségével bevezethetjük gyermekeinket a természet törvényeinek világába, és megismertethetjük velük a legfontosabb állat- illetve növényfajokat.

A mesekönyvszerű illusztrációk és az interaktív tartalom játékosan hozzák közel a gyerekekhez a természet világát, akik így nemcsak megismerik, de meg is szeretik azt.

Fotó: Unsplash / Lucie Douezi

A program fejezetenként több, mint 160 interaktív elemet tartalmaz: rajzok és hangok sokaságát. Lehetővé teszi a játszva tanulást, az intuitív irányítást, és a tetejében még több nyelven is elérhető. Egérke enciklopédiájából megtudhatjuk, milyen tápanyagokhoz és vitaminokhoz juthatunk hozzá a körülöttünk elterülő növényekből, és azt is felfedezhetjük, hogy az állatok milyen szerepet töltenek be az élet körforgásában. Családosoknak kifejezetten ajánlott! 

Forest: Focus for Productivity

A Forest: Focus for Productivity összekapcsolja a természetet a modern kor egyik legnagyobb civilizációs problémájával: a telefonfüggőséggel.

Számos díjat nyert fejlesztés, amely többek között megkapta a Google Play 2018 Legjobb társadalmi hatású alkalmazás jelölését és a Google Play 2015–2016 Az év legjobb alkalmazása díjat is.

Az alkalmazás használatakor minden olyan esetben ültetünk egy magot a virtuális erdőnkben, amikor le kell tennünk a telefont, mert éppen másra kell koncentrálnunk vagy más, hasznosabb tevékenységgel kell töltenünk az időnk.

Fotó: Unsplash / Caspian Dahlström

Ha betartjuk a telefonmentes időt, akkor ez a mag fává nő, ha viszont nem tudunk ellenállni a kísértésnek, és elhagyjuk az alkalmazást, akkor az ültetett magunkból növekedő fa kiszárad.

A cél az, hogy betartva a telefonmentes időt, egy virágzó erdőt neveljünk fel a magokból, és így tanuljuk meg a jó időgazdálkodás szokását. 

Fotó: Unsplash / Tom Jur

Home Garden

Az otthonkertészkedés igazi segédkeze a Home Harden. Az alkalmazás abban igyekszik segíteni, hogy megmutassa: odahaza, a négy fal között, a városban is lehet élelmiszert termelni, és a növényekkel történő díszítésből is ki lehet hozni a legjobbat.

Erősíti azt a meggyőződést, hogy a saját kertben termesztett gyümölcsök és zöldségek szilárd alapjai lehetnek az egészségünknek – és ez a lehetőség még a városokban élők számára is biztosított.

A Home Garden megmutatja, hogyan lehet tisztább a városi levegő: hogyan tehetünk ezért mi is erkélyünk, teraszunk vagy udvarunk beültetésével. Az alkalmazás bevezet a gyógynövények világába, és megmutatja, hogy melyek a könnyen karbantartható gyógynövények, és azokat hogyan tudjuk felhasználni a konyhában. Végül a haladók számára elhozza a házi biotermesztés lehetőségeit is: megmutatja, hogyan termeszthetünk odahaza is egészséges gyümölcsöket és zöldségeket – akár kicsi helyeken is.

Fotó: Unsplash / Dmytro Matsiuk

HuKi

A HuKi – A Magyar Túra App: egy OpenStreetMap alapú túratérkép túrázóknak és természetjáróknak, amely éppúgy megmutatja a közelben lévő túraútvonalakat, mint a túragyűjteményből letöltött GPX nyomvonalakat. Az alkalmazás a Magyar Túra réteget használja a hivatalos túraútvonalakkal, ami integrálódik az alap OpenStreetMap rétegekkel. A túrák alatt mutatja az aktuális pozíciót, a magasságot, és a helymeghatározás pontosságát a túra egésze alatt.

Az alkalmazásban külön kereshetünk Magyarország tájegységei között, és megtekinthetőek az Országos Kéktúra szakaszok is – az importált OKT GPX fájlból pedig a bélyegzőhelyeket is kiolvassa az applikáció.

Nagy előnye még az is, hogy minden megtekintett térkép részletet eltárol egy adatbázisban, ami offline is használható. Egy valódi tudásbázis hazai túrázóknak: érdemes lementeni a telefonra! 

Fotó: Unsplash / Verdian Chua

Kétéltű- és hüllőhatározó

Magyarország első kétéltű- és hüllőhatározó alkalmazása a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közös munkájának eredményeként született meg, és egészen kiemelkedő, 4,9-es értékeléssel fut az applikációk piacterén.

A határozó a hazánkban előforduló összes kétéltű és hüllő beazonosítását lehetővé teszi: élőhely, alak és szín szerint is kereshetünk benne.

Egy teljes lexikon is elérhető a programban, ami az összes faj leírását tartalmazza – gazdagon illusztrálva, hangfájlokkal színesítve. Ahhoz pedig, hogy élmény is legyen a tanulás, egy játék segít a határozóban: így a kisebbek is játszva ismerhetik meg hazánk élővilágát. 

Fotó: Unsplash / Errico Boccia

Természetesen még számos más izgalmas, értékes és új kapukat nyitó applikáció segít a természetkapcsolódásban – ha esetleg nektek is van ötletetek, vagy ajánlanátok egyet másoknak, osszátok meg velünk hozzászólásban!

Nyitókép: Unsplash / Oliver Denman

Ajánljuk még:

Természet és kultúra a Fertő táján – képes kedvcsinálónk

A látszat csal: ha a térképre nézünk, láthatjuk, hogy a hazánk és Ausztria közötti határ nem követi a különböző természeti térségek határát – a Fertő-tó maga határ. A tó környéke 8000 év óta különféle kultúrák találkozópontja, a természeti értékek mellett népi építészete is jelentős, kastélyai érdekes látnivalók, ősszel pedig válogathatunk a borfesztiválok között. A réteken, legelőkön, a nádas- és vízi világban több száz madárfaj talál költő- és áttelelő helyet, lepke-, szöcske- és bogárfajok, valamint a tengerpartot idéző, sótűrő növények és csodaszép orchideafajták édenkertje is egyben.