Az idei tavasz szóljon a valódi megújulásról: ebben segít a mediterrán diéta!

ZónánTúl

Az idei tavasz szóljon a valódi megújulásról: ebben segít a mediterrán diéta!

Amikor a vágyott testalkatot célozzuk meg, hajlamosak vagyunk elkövetni a legnagyobb hibát: a esztétikumot, és csak az esztétikumot keressük. Miközben egy annál sokkal fontosabbal kellene törődnünk: egészségünk és kiegyensúlyozott bioritmusunk hosszútávú megőrzésével. És itt a hangsúly a hosszútávon van!

Diéták jönnek és mennek – a divattal együtt változnak. Ám szervezetünk, az érzékeny kölcsönhatásokon alapuló csodálatos rendszerünk nem követi és nem is akarja követni a divatot. Neki nem számít, hogy milyen trendnek kellene megfelelnie, mik a társadalmi elvárások, és hogy mennyi idő alatt kell beleférni a két mérettel kisebb ruhába.

Szervezetünknek csak az számít, hogy minden rendben legyen odabent, minden folyamat a helyére kerüljön, ehhez pedig biztosítva legyen számára az összes olyan tápanyag, amely egészséges működéséhez elengedhetetlen. És ha jobban belegondolunk, ezt a finomhangolást aligha tudja elvégezni, amikor valamiből túl keveset vagy túl sokat fogyasztunk, amikor megvonunk tőle értékes tápanyagokat vagy éppen túltöltekezünk…

Fotó: Pixabay / Bernadette Wurzinger

El kell tehát jutnunk oda, hogy sürgős vagy gyors megoldások helyett egy életen át fenntartható szokásrendszert alakítsunk ki, amit nem mellesleg bele is tudunk illeszteni mindennapjainkba. Mert lehet szó bármilyen szuper étrendről, a hosszú élet diétájáról – ha nem tudjuk mindennapjaink részévé tenni, aligha érdemes belevágni.

Ezért ma egy olyan életmódváltási ötlettel készültünk, ami bizonyítottan segíti testünk kiegyensúlyozott működését, és ami hazai keretek között, ráadásul alacsonyabb büdzsé mellett is megoldható. Ez pedig nem más, mint az oly sokat méltatott mediterrán diéta, amit sokan a hosszú élet diétájának is tartanak.

A mediterrán étrend egyik nagy előnye, hogy nemcsak bizonyítottan egészséges, hanem laktató is.

Alacsony telítettzsír-tartalmú ételeket, friss zöldségeket és gyümölcsöket, illetve egészséges olajokat tartalmaz, amik üzemanyagként töltik fel a szervezetünket, miközben az egészséges mérték betartása mellett alakunk megőrzését is segítik.

A mediterrán étrend betartása mellett a gabonáról sem kell lemondanunk: a teljes kiőrlésű gabona- és tésztafélék megengedettek. A mediterrán étrend előnyben részesíti a hal fogyasztását – szemben a vörös húsokkal –, de alkalmanként szárnyashúsok is szerepelhetnek a menüben, ráadásul egy pohár vörösbor az esti vacsora után kifejezetten pozitívan hathat az egészségünkre.

Fotó: Pixabay / Gordana Stanisic

És most álljunk meg egy pillanatra: jogos kritikaként merülhet fel, hogy a mediterrán alapanyagok nagy része nem kifejezetten jellemző, vagy nehezen érhető el idehaza. Aggodalomra viszont semmi ok – csak gondolkodjunk kreatívan! Az olívaolaj beszerezhető a legtöbb szupermarketben – hasonlóan a halakhoz, és zöldségekhez, gyümölcsökhöz, és teljes kiőrlésű gabonákban sincs hiány. De érdemes inkább körbe néznünk a hazai manufaktúrák, kistermelők és kézművesek piacán, mert nem is gondolnánk, mennyi kincsre lelhetünk idehaza is: a tökmagolajtól kezdve a legfinomabb keleken és mángoldokon át egészen az ínyenc zöldségkrémekig szinte bármit elérhetünk.

És igen: első ránézésre ezek a termékek valóban drágábbnak tűnnek, de ha tudatosabban szoktatjuk át magunkat egy visszafogottabb fogyasztási rendszerre, akkor az, amit a mennyiségen spórolhatunk, kompenzálódik az árakon. Ráadásul a vegyszermentes és friss alapanyagok használatával környezetünkért is tehetünk, ami plusz egy ok arra, hogy ahogy csak lehet, kerüljük a szupermarketeket.

Fotó: Unsplash / Micheile Henderson

A kezdeti lépésekkor érdemes segítségül hívnunk a mediterrán diéta piramisát, ami kiváló útmutatót kínál arra vonatkozóan, hogyan kell felépítenünk mindennapjainkat:

  • A legalsó szinten a rendszeres étkezés helyezkedik el. Nem is akárhogy: lehetőség szerint biztosítsunk hozzá nyugodt körülményeket és közösségi élményeket. A mediterrán diétában ugyanis kiemelkedő szerep jut a közös étkezéseknek és az étkezésre szánt megfelelő időnek.
  • A rendszeres étkezés mellett a fizikai aktivitásnak is fontos szerepe van: ehhez nem kell edzőteremben izzadnunk vagy kedveszegetten magunkra erőltetnünk a drága személyi edzéseket- elég csak a napi sétákat, biciklizéseket beiktatnunk életünkbe.
  • A második szint a gyümölcsök, a zöldségek, a főzelékfélék, a gabonák, az olajos magvak és a hüvelyesek szintje – étrendünket zömmel ezekből érdemes felépítenünk. Válasszuk mindig a szezonálisat, frisset, elérhetőt, és lehetőségeinkhez képest egészítsük ki hidegen sajtolt olajok fogyasztásával, illetve gyógy- és fűszernövények alkalmazásával.
  • A harmadik szinten a halak és a tenger gyümölcsei szerepelnek- és idehaza talán ezek okozzák a legnagyobb fejtörést. Sokan csak a tengerek és óceánok élőlényeire fókuszálnak, pedig hazai folyóinkban is fantasztikus alapanyagok bújnak meg. Érdemes felkeresnünk a magyar halpiacokat, kreatívan alkalmazni a hazai halfajokat, mert igazán fantasztikus és egészséges ételek készíthetők belőlük.
  • A negyedik szint a szárnyasok, a tojás, a sajtok, a joghurtok, a tej- és tejtermékek szintje, amik bár fogyaszthatók, mértékkel adjunk helyet nekik az étrendjükbe. Tapasztalataim alapján azt javaslom, hogy ezek is korlátozódjanak a helyi termelők készítményeire. Hamar észre fogjuk venni, hogy a termelői sajt, tejföl, kefír és joghurt sokkal laktatóbb és minőségibb, mint nagyüzemi társai – ráadásul sokkal kielégítőbb ízélményhez is juttatnak bennünket.
  • Végül elérkeztünk az ötödik szinthez: a vörös húsok és az édességek csoportjához, amikből jobb minél kevesebbet és minél ritkábban fogyasztani. Édesség helyett válasszuk a gyümölcsöt, az abból készült finomságokat, aszalványokat vagy a mézzel megpirított magvakat, házi müzliszeleteket. Az interneten számos fantasztikus recept elérhető, legyünk bátrak és kreatívak!

Fotó: Pixabay / Julia

Ahhoz, hogy ebben mi is segíthessünk, készültünk egy válogatással korábban megjelent cikkeinkből és receptjeinkből:

Élvezetes, egészséges, diétás: receptek mediterrán étrendhez

Hántolatlan gabonák, hüvelyesek, olajos magvak, zöldségek, gyümölcsök, kis mennyiségben halak és szárnyasok, tojás, joghurt, extraszűz olívaolaj – ezek mind jöhetnek, ha mediterrán diétát követnénk! Kerüljük viszont a fehér lisztet, a vörös húst, az étolajat. Mutatjuk, milyen finom ételeket készíthetsz, ha kipróbálnád a mediterrán étkezést!

Itthon is megterem már a mediterrán egészségbomba: mindent az articsókáról

„Milyen madár az articsóka?” – szerepelt a beugratósnak szánt kérdés egy iskolásoknak készített kvízjátékban. A résztvevők többsége szerencsére sikerrel vette az akadályt, addig legalábbis eljutott, hogy növényről van szó. Azonban, hogy mégis kiféle-miféle ez a mediterrán területekről származó zöldség, arról már jóval kevesebbeknek van ismerete. Ideje ezen változtatni!

Olívaolaj, a folyékony arany – mi mindenre jó?

Az olívaolaj fenséges ízt ad a salátáknak, és azt is tudjuk már, hogy egészségesebb, mint sok más zsiradék. Valójában még ennél is több lehetőséget rejt: univerzális csodaszerként tekintenek rá azokban az országokban, ahol az olajfa megterem. A kutatások szerint csökkenti a különböző krónikus betegséggel kapcsolatos korai halálozást.

4 citromos sütemény, amivel feltöltheted a vitaminraktárakat

Télen a citrom fontos vitaminforrásunk, ezért nálunk sok citromos süti kerül az asztalra, valahogy a sárga és a savanyú olyan, mintha ragyogna a januári szürkeségbe. A citromtortán túl is van világ, íme, néhány a citromos finomságaink közül! Azt talán nem is kell jelezni, hogy mindenképpen biocitromokat használjunk hozzájuk!

Meg akarod hosszabbítani az életed? – A rostokban gazdag étrend előnyei

Sokan vágynak arra, hogy nyugodtan és anyagi bőségben éljék időskori mindennapjaikat. A nyugodt életnek azonban számos feltétele van, például az, hogy fizikai állapotunk megfelelő legyen. Ehhez nemcsak a rendszeres és megfelelő mozgás, a gyógyszerek megfelelő szedése és a kiegyensúlyozott alvás segíthet hozzá, hanem a megfelelő táplálkozás is. Ennek egyik legfontosabb összetevője a rostokban gazdag étkezés.

A mediterrán diéta nem nagy ördöngösség – csak némi átgondolást és tudatosságot kíván. A legjobb, ha nem egyszerre akarunk változtatni szokásainkon, és hagyunk 1-2 hetet minden újabb és újabb lépés rögzülésének. Kezdetben elhagyhatjuk a szénsavas üdítőket, ezzel egyhuzamban növelhetjük tiszta víz fogyasztásunkat, majd mellőzhetjük a finomított élelmiszereket – helyette kereshetünk egészségesebb és táplálóbb megoldásokat. Utána egy-egy húsos étkezést halra válthatunk, majd ahogy elfogyott a margarin, kipróbálhatjuk a recepteket hidegen sajtolt olajokkal is.

Fotó: Pixabay / Dana Tentis

Nem állítjuk azt, hogy egyszerű lesz, de nem is kell annak lennie. Nem egyik napról a másikra kell megváltani a világot, és nem is egy nap alatt kell megváltoztatni mindent. Szép lassan kell áttérnünk egy átgondoltabb és egészségesebb fogyasztásra, mert a siker csak így garantálható. Legyünk türelmesek és kitartóak, és ne legyünk restek segítséget kérni olyanoktól, akik már rutinosan mozognak a piacokon, kosárközösségekben, rövid ellátási láncokban.

Az új megoldások kipróbálása ráadásul nemcsak egészségesebb életet, hanem izgalmas új kapcsolatokat is hozhat- ezzel mintegy észrevétlenül teljesítve a mediterrán titok egyik alapkövét: a közösségi, társas életet.

Az idei tavasz szóljon a valódi megújulásról – tegyük rendbe egészségünket, lelkünket is! Sok sikert kívánunk hozzá!

 

 

Már követem az oldalt

X