Az Egri borvidék
A Bükk-hegység délnyugati lankáin terül el hazánk egyik legismertebb és legkedveltebb történelmi borvidéke. A Bükk oltalma alatt, 160-300 méterrel a tengerszint felett, 5600 hektárnyi területen terem itt szőlő, vulkáni riolittufára épült talajon. Itt keressük Közép-Európa legmagasabban fekvő szőlőültetvényét, a több mint 500 méter magas Nagy-Eged hegyen.
Magyarország 240 dűlője közül a legtöbb itt található, szám szerint 71.
A borvidék nevezetessége – többek között – az, hogy egyszerre terem rajta cool-climate fehér- és vörösbor. Jellegzetes egri szőlőfajták a kékfrankos, a cabernet sauvignon, a merlot, a blauburger, a leányka, a hárslevelű, az olasz rizling, a zweigelt, a cabernet franc és az ottonel muskotály. Borai közül immár öt éve Hungarikumként tartjuk számon az egri bikavért, amely Magyarország újkori bortörténelmének első védett eredetű bora.
Fotó: Pexels / Gonzalo Acuña
Az egri bikavér legendája
A legenda szerint az egri vár 1552-es ostromakor Dobó István várkapitány vörösbort hozatott fel a pincékből a vitézek bátorítására. Mikor a török sereg azt látta, hogy vörös folyadék csurdogál a falon, azt hitték, nagy erőre kaptak a magyarok, s bikavér folyik alá; megijedtek, meghátráltak. Mindez persze csak mese, már csak azért is, mert abban az időben csak fehérbort termeltek ezen a vidéken. A vörösborkultúrát a törökök elől menekülő rácok honosították meg. Mindenesetre a bor nevét magyarázó történet jó, ma is szeretjük.
A szakmabeliek körében különösen elismert az, hogy a térség eredetvédelmi rendszerének csúcsát képező superior borok egyetlen dűlőről szüretelt szőlőből származnak. Ezek a borok jellemzően hordós érleléssel készülnek és a többi top-kategóriás bornál érettebb, testesebb nedűvel kecsegtetik a fogyasztót.
Fotó: Pexels / Maurício Mascaro
Turizmus az Egri borvidéken
Az ország egyik legérdekesebb és legértékesebb borvidéke jelentős bel- és külföldi turistacélpont. Az egri pincészetek szinte egész évben sorra szerveznek vezetett borkóstolókat, dűlőtúrákat érdeklődő vendégeik számára, de apropó nélkül is érdemes betérni a méltán híres Szépasszony-völgybe.
Idén július 11-13 között tartják az Egri Bor Ünnepét, amely Eger legnagyobb borgasztronómiai fesztiválja a belváros szomszédságában, az Érsekkertben. Tavaly az itt szervezett borversenyen 31 fehérből és 30 vörösből választották ki a legjobb nedűket: fehérbor kategóriában Szuromi Mihály 2021-es Napsugárja, míg vörös kategóriában Vincze Béla 2018-as Mészhegye nyerte el a zsűri tetszését.
Fotó: Unsplash / Isabella Kramer
A nyáron a július 20-21-i Végvári Vigasságok várnak, októberben az Egri Bikavér Ünnepe, az Egri Vár Napja, decemberben pedig az Egri Borszalon. Mindenki ízlésének és temperamentumának megfelelően válogathat a különböző események, hangulatok közül – gyerekkel, párunkkal, de egyedül is öröm lehet egy egri hétvége!
A történelmi helyszín nem csak a borok kedvelői számára kínál nyári programokat: vártáborral, Agria Nyári Játékokkal, koncertekkel, Gárdonyi Géza születésnapjára rendezett piknikkel egyaránt várja az érdeklődőket. Az egri programok ugyanakkor szervesen kapcsolódnak a virágkorát élő borturizmus eseményeihez, lehetőségeihez, ezért bátran beszélhetünk jófajta kulturális szimbiózisról e téren.
Fotó: Pexels / Cottonbro Studio
Az ország ezen szeglete talán az egyik legjobb példa arra, milyen erős a minőségi bor közösségteremtő ereje: egész évben összehozza, élményekkel gazdagítja a legkülönbözőbb ízlésű, korú és kulturális irányultságú embereket, hosszabb-rövidebb kóstolókra.
Aki nem járt még Egerben, nem sétált végig a Szépasszony-völgyben, aligha tudhat valamit a magyar borokról.
A cikk megjelenését a Metro támogatta
Nyitókép: Pixabay / Aloha Malakhov
Ajánljuk még: