ZónánTúl

Eger: a Mátra és a Bükk különleges kapuja

Egerről általában a híres törökverő vár képe él az emberek fejében. Vagy a bikavéré, aminek az eredetét sokáig a török időkre vezették vissza. Igaz, akkoriban kizárólag fehérbort termesztettek a Mátra dűlőin, de én szeretem, ha egy városnak van karaktere vagy valamilyen különleges legendája, Eger pedig pont ilyen. Első látásra és menthetetlenül belopja magát minden látogató szívébe.

Eger a legrégebbi városaink egyike. Alapítása Szent Istvánnak köszönhető, aki az egyik püspöki egyházmegye székhelyévé tette. Gyorsan fontos vallási központtá fejlődött és sokan nem tudják, hogy a mai egri vár a törökök megérkezéséig nem védelmi célokat szolgált, hanem a mindenkori egri érsek székhelye volt. Utazó bloggerként szeretem

feltérképezni egy-egy helyszín különleges látnivalóit, amelyekről keveset írnak az útikönyvek, vagy nem feltétlenül jutnak az emberek eszébe.

Így voltam Egerrel is, ahol gyerekként osztálykirándulások alkalmával gyakran megfordultam, és ahova felnőttként az idei ősz folyamán kétszer is visszatértem. A zegzugos utcákon barangolva, a gyönyörű barokk házak között nem is kellett sokáig keresgélnem a kincseket. Közülük most az öt kedvencemet hoztam el, amelyeket a korlátozások feloldása után jó szívvel ajánlok másnak is felfedezésre.  

Camera Obscura

A Varázstornyot az Eszterházy Károly Egyetemen, Eger legmagasabb épületén belül találjuk. A csillagászati kiállításon túl a toronyban keressük fel a Camera Obscurát, azaz a sötétkamrát, ahol egy periszkópon keresztül a város élő képe elevenedik meg egy asztalra kivetítve. Az 1776-ban készített tükörrendszer a világon is egyedülálló ritkaságnak számít, és az egri „kamera” az európai kontinens legrégebbi, működő periszkópja. 

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
 
Egy városi legenda szerint régen a féltékeny egri urak ide jártak és a toronyból tartották szemmel az asszonyaikat, merre járnak éppen. A ma már szórakoztató célokat szolgáló vetítést a nyolcadik emeleti panorámaterasz teszi teljessé, ahonnan Eger ikonikus épületeit vehetjük szemügyre madártávlatból.
 
 
 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 

Az Érseki Palota pincerendszere

A török megszállást követően az Egerbe visszatérő Fenessy György püspök a vár helyett egy palotát építtetett lakhelyéül, ami 2016 óta a látogatók számára is nyitva áll. Ám nemcsak az épület rejt olyan különleges látnivalókat, mint a Madaras-terem, hanem érdemes a föld alá is benéznünk.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu
 
A puha riolittufa alkalmas volt arra, hogy Eger alatt egy hatalmas pincerendszert építsenek ki, amelynek kiváló mikroklímája folytán évszázadokon át tároltak itt borokat. A pincerendszer a Hatvani-kaputól indul, és a legszebb része az Oszlopos terem, ahonnan 7x7 pinceág sakktáblaszerűen hálózza be a teret. Az Érseki Palotából vezetett túra keretében lehet látogatni a pincét, és közben még borok kóstolására is lehetőség nyílik.
 

Európa egyik legszebb barokk könyvtára

Az Eszterházy Károly által alapított könyvtár eredeti célja az volt, hogy kulturális és tudományos központtá tegye Eger városát Európa térképén. Ma a könyvtár felbecsülhetetlen értékű gyűjteményével Európa egyik legszebb bibliotékájának számít, amelynek legrégebbi dokumentuma egy kézzel írott, 1048-ból származó kódex. További különlegességeket is őriznek még itt, úgy mint Mozart levele, vagy a Dante-kódex, amelyből mindössze három példány található a világon. A látogatás előzetes bejelentkezés alapján lehetséges és a gyönyörű tölgyfa bútorok között töltött 30-40 perc minden korosztály számára felejthetetlen élményeket garantál.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)

 

Panoptikum

Az Egri vár alatti panoptikumban személyesen találkozhatunk a népszerű ifjúsági olvasmány, az Egri csillagok szereplőivel. A Gárdonyi Géza regényéből 1968-ban készült mozifilm díszletei ugyanis itt kaptak helyet, a magyar „Madame Tussauds múzeumban”. Az életnagyságú viaszbabák életre keltik Dobó István és Szulejmán császár nagy csatáját, megfűszerezve mindezt Gergő és Vicuska szerelmi történetével. A titkos alagúton keresztül pedig

egy pillanatra mi is egy időutazás részesei lehetünk, és beleképzelhetjük magunk az egri asszonyok helyébe,

akik forró szurkot öntöttek a várat ostromló janicsárok fejére. A panoptikum felkeresése izgalmas program Egerben kicsik és nagyok számára egyaránt. Érdekességként, a filmet nem az egri várban forgatták, hanem Pilisborosjenőn, ahol a vár másolatával ma is találkozhatnak az arra kirándulók.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu

 

Beatles Múzeum

A popzene kedvelői számára igazi csemegét ígér a világ ötödik Beatles múzeuma, amely történetesen épp Egerben található. A magánszemélyek által összegyűjtött, több mint 2000 darabot számláló gyűjtemény élénken mesél arról, hogyan indultak a liverpooli gombafrizurás srácok világkörüli hódító útjukra, és hogyan váltak minden idők legnagyobb zenekarává, megszámlálhatatlan Guinness-rekordot felállítva és azóta is tartva.

 
Fotó: Szombati Orsolya (traveladdict.hu)
 
Kelet-Közép-Európa egyetlen Beatles kiállításában eredeti relikviák mellett olyan különleges darabok is helyet kaptak, mint korabeli újságok, Beatles babák és limitált kiadású kártyák és lemezborítók. A teremben lévő multimédiás eszközök garantálják, hogy az ikonikus slágerek és refrének napokig ne menjenek ki a fejünkből, és csak azt dúdoljuk: Let it be!
 

Ajánljuk még:

HÉVÍZ, MAGYARORSZÁG SZUPEREREJE

ERDŐ MÉLYÉN SZUNNYADÓ KISVASÚT, PÁLOS KOLOSTOR, 5 CSILLAGOS KILÁTÁSOK: A BÖRZSÖNY LEGSZEBB KIRÁNDULÓHELYEI

BÉKÉS ÖRÖKZÖLD KEDVENCE: SZARVAST LÁTNI KELL!

Egy szakrális falu itthon, ahol nincs hűtő, mikró, és kézzel mosnak: a Krisna-völgy titkai
A Krisna-tudatú hívőkkel először Budapesten találkoztam több évvel ezelőtt, ételosztás keretében. Majd néha-néha megállítottak az utcán is, hogy könyvet ajánljanak és a vallásukról beszéljenek. Kitűntek a tömegből színes ruhájukkal, és a pöttyel a homlokukon. Látszott rajtuk, hogy nem ide tartoznak, és csak átutazóban vannak a fővárosban. De ha nem itt élnek, akkor mégis hol az otthonuk? A válasz Somogyvámoson keresendő, a Krisna-völgyben, amelyet legutóbbi országjáró túrám során fel is kerestem. 

 

Már követem az oldalt

X