ZónánTúl

Kalandozás várfalakon innen és túl – Programajánlónk

Körülbelül egy évtizeddel ezelőtt, hirtelen ötlettől vezérelve nyakunkba vettük Magyarországot. Első utunk Szigligetre vezetett, ahol aztán menthetetlenül beleszerettünk a várak és kastélyok világába. Azóta már gyermekeinkkel közösen járjuk a történelem útjait, amelyek ennyi idő után is bőven tartogatnak még felfedeznivalót. Hová érdemes menni gyerekkel, hol lehet kastélyban lakni, milyen rejtett kincsei és szegletei vannak hazánknak?

A Szászvári Várkastély

A Kelet-Mecsek Tájvédelmi Körzet felső csücskében található Szászvár, Pécstől nem egész negyven kilométerre, ahol egy egyszerű, de nagyszerű, interaktív, kreatívan kialakított gyerekparadicsom várja a látogatókat. A fiatalokat számos fejtörő, labirintusjáték és hibakereső történelmi kvíz szórakoztatja, beöltözhetnek a legkülönfélébb korabeli ruhákba, játszhatnak a lovagi babaházban, kódex-nyomdázhatnak, írhatnak levelet tintával és tollal, és a térképszobában óriás kirakóssal is játszhatnak. Szászvár egy olyan hely, ahol a sok élménynek köszönhetően a történelem igazán közel kerülhet a legkisebbekhez is.  

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Ozora, Pipo-várkastély

Van egy vár Magyarországon, ahol egy rövid időre bárki lehet a vár ura, a kastélyban ugyanis szobát bérelhetünk, és a gyönyörű enteriőrben egy kicsit átélhetjük, milyen is volt a korabeli élet. De nemcsak ezért érdemes felkeresni Ozorát: a reneszánsz élményház, a felejthetetlen vártörténeti kiállítás, a kert és a belső udvar is tartogat meglepetéseket, a pincében pedig egy igazi kuriózum: egy hatalmas jegesmedve fogadja az ide érkezőket.

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Festetics-kastély, Keszthely

Izgalmas és kétségkívül tartalmas, egész napos programot nyújt Magyarország harmadik legnagyobb kastélya, gyönyörű barokk stílusban, nem kevesebb, mint 101 teremmel. Ha gyerekekkel vagy gyermeklelkű felnőttekkel érkezünk, akkor feltétlenül szánjunk időt a modellvasút-kiállításra, egészen elképesztő méretű és részletgazdag terepasztallal készültek. A vasutazás után vár a Pálmaház és madárpark, az Úti kalandok és a Hintókiállítás, a külön épületben található, többemeletes vadászati kiállítás is. Ha kellőképpen elfáradtunk, akkor üljünk le a parkban, és csodáljuk meg az igényes, gyönyörű környezetet!

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

A Szigetvári vár

Zrínyi várában az állandó kiállítások mellett az igénybe vehető szolgáltatások jelentik a legvonzóbb kínálatot: lehet itt szülinapozni, fényképezkedni, hagyományőrző bemutatón részt venni, és az időszakos programok is igen színes kínálattal rendelkeznek. Meglátogathatunk egy igazi török házat, sétálhatunk a parkban vagy felfrissíthetjük tudásunkat a török hadjáratokról a vár gazdag tárlatának megtekintésekor. A helyiek nagyon kedvesek, a gyerekeknek mindig készülnek apró meglepetésekkel. 

 

A Siklósi Vár

Nemcsak közelsége miatt, hanem egyébként is szívünk csücske ez a hely. Már a várkapuhoz vezető út is izgalmas, pár lépés után pedig Sanyi bácsi szerencsepatkói várják a látogatókat. A várudvaron kézművesek, a pincében vinotéka és bormúzeum, az emeleten középkori fegyver- és hadtörténeti kiállítás, eggyel feljebb világháborús tárlat, az udvaron a csodás Kanizsai Dorottya-kert, és a legkisebbek kedvencét se felejtsük el: a Játékország játszóházat garantáltan minden gyerek szeretni fogja. Ha egyszer időnk engedi, érdemes részt venni a Siklósi Várfesztiválon, valóban olyan, mint egy időutazás! 

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Nádasdy-kastély, Nádasladány

Már maga az épület is mesebeli, ráadásul nem kevesebb, mint 24 hektáros tájképi kert veszi körbe, növényritkaságokkal és egy csodaszép tóval. A kiállítások berendezésekor minden korosztályra gondoltak: az emeleti szobákban játékok, működő terepasztal és babaházak várják a kicsiket, a nagyobbak társasjátékozhatnak, megkongathatják a harangot, vagy telefonálhatnak egymásnak a kastély belső vonalán. A kávézó rendkívül hangulatos, de a kastélypark pihenőágyait se hagyjuk ki, igazi főúri kikapcsolódásban lehet részünk!  A kastélyról egy önálló cikket is írtunk, amiben még több részletet megtudhatsz – ezt itt találod.

Fotó: Amrein Tamásné Miskolczi Boglárka

Az egri vár

A nagy klasszikus. Interaktív fegyvermustra, kazamata kiállítások, régészeti leletek, börtönkiállítás és romkert – a teljes múlt megelevenedik előttünk. Programból sincs hiány, az alsó várudvaron megtudhatjuk, mit ettek annak idején; korhű ruhába öltözött hagyományőrzők mutatják be a végvári vitézek életét és az egri hősök mindennapjait; az iskolásoknak múzeumpedagógiai foglalkozásokat is igényelhetünk. Aki olvasta az Egri csillagokat, annak csukott szemmel is hatalmas élmény a vár falain belül állni, és érezni a hősök erejét. Ottjártunkkor ne hagyjuk ki a föld alatti folyosókat sem, amik egyenesen a Zárkándy-bástyába vezetnek! 

Egri-var

Fotó: Lóránd Péter/Wikimedia

Pécsváradi vár

Pécsváradi Élményvár legfontosabb vendégei a gyerekek, ehhez kétség sem fér: a kulturális és történelmi örökség élményszerű megismertetése játssza a legfontosabb szerepet a hely mindennapjaiban. Családi és gyereknapok, íjászat, kézműveskedés, mesés kakaó-délután, lovasíjász-bemutató, kalandos városfelfedezés, 1930-as évekbeli tanóra, üzemlátogatás, bencés kalandjáték – ez csak ízelítő az itt elérhető programokból. Ha valami igazán különleges és élményekkel teli programot szeretnénk, akkor nem kérdés: irány a pécsváradi vár!

 

Pecsvaradi-var

 Fotó: Thaler/Wikimedia

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X