A londoni Szent István Ház, amit az angliai magyarok töltenek meg élettel

ZónánTúl

A londoni Szent István Ház, amit az angliai magyarok töltenek meg élettel

Londont sokszor emlegetik úgy, mint a második legnépesebb magyar várost. A magyarságtudatot azonban érdemes támogatni és megélni, hogy fennmaradjanak a hagyományok, amiket az anyaországból visznek ki honfitársaink. Ebben segít a londoni Szent István Ház.

Többször jártam már Londonban, ám a brit főváros nyugati részén lévő Ealingben most először. Itt található a Szent István Ház, ami már külsőre is eltér a megszokott angol épületektől, hiszen homlokzatán egy színes, Szent István királyról készült alkotás található. Mint egy külön sziget, olyan ez a londoni utcában, az ember az épület elé érve is otthon érzi magát, hiszen a bejárati ajtó alatt állva magyar szavak köszöntik. Bár nálunk, Birminghamben is nagy a magyar közösség, angliai életem tizenöt éve alatt ez volt az első alkalom, hogy magyar szó fogadott egy épületen.

Angliában a Brexit bejelentése után 170 ezer magyar kért letelepedési engedélyt, ám bizonyos, meg nem erősített adatok szerint jóval több az itt élő honfitársaink száma. A szigetország 16. legnagyobb kisebbsége a magyaroké.

A Szent István Ház múltja

A hely fenntartója az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME), ami 1954-ben alakult, csaknem hetven éve működik, és szolgálja a magyarokat. Az angliai magyar közösség már a negyvenes évektől fogva igényelte, hogy saját székháza legyen, s a hívek adományaiból, valamint kölcsönökből sikerült megvenni Notting Hillben egy háromszintes ingatlant, amely a Mindszenty Ház nevet kapta.

Itt nemcsak a magyar közösség találkozhatott, hanem a magyar hívők is,

az 1956-os események után pedig különleges szerepet foglalt el a Ház a magyarok életében.

Még fontosabb lett ugyanis a hit, valamint a kulturális programok megrendezése, vagy például a táncestek, valamint jutányos áron étkezhettek az arra járó magyarok. Ekkor még nagy élet zajlott a falak közt, hiszen társulatok, ligák, hétvégi magyar iskola, de még cserkészcsapat is működött itt.

Fotó: Szent István Ház, London  

Idővel a különböző rendezvények a naptári időszakokra redukálódtak, így disznótorost karácsonyi vásárt és farsangi bált rendeztek, s ez a hagyomány a mai napig tart. A magyarok száma folyamatosan nőtt, így a Notting Hillben található épület méreténél fogva csak kisebb eseményeket tudott szolgálni, így 2007-ben az Egyesület a londoni Ealingben talált rá újabb otthonára, s rendezte be az új Szent István házat.

Az épület valaha iskola volt, így az új célokra kellett szabni: az új élet átalakításokkal kezdődött, amit kizárólag magyar kivételezőkkel végeztettek el.

Az osztálytermeket egybenyitották, így egy 270 négyzetméteres tér áll rendelkezésre, ahol ma miséken túl bálok, gyűlések és filmvetítések egyaránt megtarthatóak. A Ház alkalmat ad különböző rendezvényszervezőknek arra, hogy magyar produkciókat vonultassanak fel, így az angliai magyar közönség is élvezheti a legnépszerűbb magyarországi színészek, énekesek és humoristák előadásait.

Fotó: Szent István Ház, London   

Az épületben helyet kapott még egy kápolna és egy könyvtár is, ami kiemelkedő magyar gyűjtemény Angliában, de egy paplakot és egy gondnoki lakást is kialakítottak, valamint szobákat, ahol megszállhatnak az átutazók.

Élet a Szent István Házban

A különböző programok jószerivel önkéntesekkel zajlanak, így a karácsonyi vásár és a disznótoros is, ám ezek az események számos magyar vállalkozónak adnak lehetőséget arra, hogy eladják portékáikat.

1948 óta több, mint tíz pap szolgált a Házban: 2011 óta Csicsó János atya a magyar katolikusok lelki vezetője a brit fővárosban. Amikor arról kérdezem, mennyire fontos az, hogy az ember az anyanyelvén hallgassa a misét, azt a választ kapom, hogy

teljesen más minőségben találkozhat az ember a saját anyanyelvén Istennel és a felebarátaival, ráadásul van, amit csak magyar nyelven lehet elmesélni.

Fotó: Szent István Ház, London   

,,Mi nem plébánia vagyunk: ez egy misszió” – mondja, ugyanis míg a plébánián meg van határozva, hogy hány tag van, a misszió egész Angliára szóló feladat, egyfajta krisztusi küldetés.

Előfordul tehát, hogy Csicsó atya nemcsak Londonban, hanem egész Angliában hirdeti Isten igéjét magyarul,

ám feladata nem csupán ebből áll. Akárcsak Magyarországon, keresztelők, jegyesoktatások, bérmálkozás és olykor temetés teszi ki a mindennapjait. Csicsó atya nemcsak az ige hirdetésében látja a missziót, hanem a különböző magyar programok szervezésében is, hiszen a magyar nyelv megtartása Angliában misszió, és mindenki, aki arra vállalkozik, hogy ebben részt vesz, a legjobb tudása szerint segíti a magyar nyelv és a magyar értékek ápolását.

 

 

Már követem az oldalt

X