ZónánTúl

5 kert Budapest közelében, ahol kiléphetsz a hétköznapokból

5 kert, amelyekben mindenki megtalálhatja a kedvére valót. Békés feltöltődés, testet-lelket felüdítő élmények növények között.

1) Jókai-kert Budapest tetején

A természetkedvelő Jókai 1853-ban vásárolta meg a Svábhegy oldalában fekvő, akkor még köves, kőbányára emlékeztető területet. Néhány évtized alatt gyönyörű kis paradicsomot varázsolt belőle, ahol szívesen időzött. Ma a Duna-Ipoly Nemzeti Park kezelésében lévő kert szabadon látogatható a nyitvatartási időben.

A szellemi és művészeti élet hajdani központja ma madárdaltól hangos, árnyas fák lombja alatt sétálhatunk benne. Az épületet kis díszkert öleli körbe, az illatos rózsák mellől Budapest páratlan panorámájában gyönyörködhetünk. A számos madárfaj megfigyelése mellett ásványtani ösvényen bővíthetjük geológia tudásunkat. Madártani gyűjtemény és a hajdani présházban Jókai életéről szóló kiállítás is várja az érdeklődőket. Uzsonnánkat akár az író kedvenc padján ülve is elfogyaszthatjuk.

 

2) Bálint gazda gyümölcsöskertje a Kertvárosi Tanyaudvarban

A Szilas-patak menti kerékpárúttól nem messze alakították ki a Kertvárosi Tanyaudvart, ahol a látogatók valamikori tanyák őshonos háziállatait nézhetik meg autentikus környezetben. Az állatok egy része génmegőrző tenyészetekből származik, másokat a környékbeli lakosok ajánlottak fel az udvar számára. A sokféle kecske, a juh, szamár és kedves malac mellett számos kis aprójószág várja az érdeklődőket, és sokak kedvence, a Csipke névre hallgató fiatal csacsi.

Két éve egy különleges gyümölcsöst létesítettek Bálint György, mindenki Bálint gazdája tiszteletére, munkássága előtt tisztelegve. A gyümölcsfák szépen cseperednek, régi magyar gyümölcsfákat ismerhetünk meg általuk. A kert hétköznap csoportok számára, hétvégén a családok számára áll nyitva.  

3. Japánkert Zuglóban

Egy csipetnyi Távol-Kelet Zuglóban, a Varga Márton Kertészeti- és Földmérési Technikum kertjében. Az iskola alapítója a XX. század elején hozta létre a kertet, amelyben a japán császár által ajándékozott növények még ma is megtalálhatóak. A keleti kertművészet alapján létrehozott terület minden lépésnél új és újabb élménnyel lepi meg a szemlélőket, mintha minden pillanatban egy-egy új képeslap tárulna fel. Növényóriásokat és matuzsálemeket éppúgy találunk benne, mint ezredévekről mesélő köveket.

A látogatókat az áramló víz vezeti végig a kerten, olykor lépőköveken, zegzugokon át. A párás környezet felüdülés lehet a kánikulában. Egy csöndes sétára remek élmény, feltölti a lelket, a kisebb kerti egységek mesebelinek tűnő nevei gyerekek számára is izgalmasan hangzanak. A kert mindennap, nyári időszakban este 8 óráig, belépőjegy váltásával látogatható.

4) Soroksári botanikus kert

Egy kevéssé ismert zöld sziget a nyüzsgő város szélén, az autópályák szomszédságában. Változatos élőhelyei, a zsombékos, a láprét, az erdő sok-sok rovar és kisemlős otthona, a távolról hallható autózúgást elfedi a madárdal. Az egykor főiskolai gyakorlati oktatás részére létrehozott kert ma a növényeket kedvelőknek igazi paradicsom. Tájegységi gyűjteményeiben elmerülve akár egy másik földrészen is érezhetjük magunkat.

A lápréti rezervátum területén tavasszal pompás nőszirmok nyílnak, az alföldi homokpusztákat megidéző részen árvalányhaj hullámzik. A legkisebbek számára különösen érdekes a kis tó, és azt körülölelő mocsárvilág, ahol békák ugrabugrálnak. Uzsonnánkat a kedves kis kerti pihenőhelyeken, koros fák árnyában költhetjük el. A kert vasárnap kivételével, belépőjeggyel látogatható.

5) A Titkos kert Velencén

 

Az angol mintára nálunk is kialakult kertlátogatások egyik népszerű célpontja a Velencei tóhoz közeli szépséges magánkert, A Titkos kert. Frances Hodgson Burnett hasonló című regényéből, illetve az abból készült filmből megismert kapu fogadja az érkezőket. Bent egy igazi mini arborétum, egy szépséges árnyéki kert, apró tavacska és még számos kerti látnivaló ad páratlan élményt, miközben a kanyargós ösvényeken lépkedünk.

A kert a meghirdetett alkalmakon, előzetes jegyvásárlással látogatható, a tulajdonos szakértő, lélekkel teli vezetésével. Kertkedvelőknek nem csupán pihentető és inspiráló, hanem érdekes és hasznos, hiszen szakszerű tájékoztatást kaphatunk a kerttervezéssel és fenntartással kapcsolatos kérdésekre is, miközben a szívünk megtelik a szépséggel. Itt olykor virágkóstoló programokra is sor kerül, néhány nyári estén pedig fáklyák fényében, halk élőzene mellett kerül sor a kert titkainak feltárására.

Ha tetszett a cikk, ezt az írást se hagyd ki:  A VIRÁGOS MEZŐN SZELFIZNI CSAK PONTOSAN, SZÉPEN – VAGY INKÁBB SEHOGY!

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X