Ünnep

Rózsát szedj vagy nefelejcset? Összeszedtük, kinek mit illik adni

Bokréta az aktatáskában, kókadt gerberák a forró csomagtartóból. Vörös rózsacsokor a szomszéd néninek, kaktusz az anyósnak, avagy mit vigyek, ami nem ciki? Hogyan is ajándékozzunk virágot? És mit tegyünk, ha virágot kapunk?

Valamikor az etikett részét képezte az a fejezet, ahol a virágajándékozás mikéntjét tárgyalták. Mivel élt még a virágok szimbolikus jelentése, ezért különös gondot kellett fordítani a virágok kiválasztására. Egy virág többet mondott ezer szónál, így

nem volt mindegy, ki kapott vörös rózsát, ki fehéret, kinek adtak liliomot.

Ma már alig ismerjük ezeket a szabályokat, megváltoztak a szokások is. Érdemes feleleveníteni és rendbe tenni a virágokhoz kapcsolódó illemet.

Ha virágboltban veszed a virágot, és szerencséd van, akkor a virágkötő segítségedre tud lenni a választásban. Ha a szupermarketben vagy a kék-sárga bútoráruházban veszed, akkor magadra vagy utalva. És akkor még nem is szóltam a szállítás és az átadás mikéntjéről. Ha pedig virágot kapsz, annak is megvan a maga illemtana. Nézzük!

Virágot a ház asszonyának!

Ma is illik vendégségbe virágot vinni. Általában 1, vagy 3 szál virágot érdemes választani, vagy páratlan számú virágból kötött csokrot. Kevesen ismerik már a virágnyelvet, tehát nagyjából szabad kezed van, de tudd, vörös rózsát akárkinek nem adunk! Az a szerelmet jelképezi. Jó, ha ismered a megajándékozottat, akkor nem lőhetsz mellé. Ha tudod, melyik virág a kedvence, vagy éppen melyiket ki nem állhatja, ismered a kedvenc színét, akkor könnyű a választás. Ismeretlennek, vagy a háziasszonynak a vegyes összeállítás a legjobb. 

Akinek pici, minimalista lakása van, oda ne vigyél hatalmas kardvirágcsokrot, se mezei virágokból kötött bokrétát.

Legyen egy szál, különleges virág. Akiről tudod, hogy pollenallergiában szenved, neki válassz inkább egy virágtalan, cserepes levéldísznövényt.

A szupermarketekben kis kötegekben lehet olykor virágra bukkanni. Vizsgáld meg alaposan, nem hervadt-e, nem áll-e már régen a polcon. Ha frissnek találod, vedd meg, de ünnepélyes alkalomra az ilyen virág nem való. Csak úgy, a vázába, vagy ha felugrasz anyukádhoz, akkor tökéletes választás. De évfordulóra ne állíts be vele!

A virágot illő módon szállítsd! Ne rakd aktatáskába, ne vágd be a kocsiban az ülés alá! Tudd, hogy a virág élőlény, a melegben elhervad – és eléggé kellemetlen, ha ott állsz az ajtó előtt egy kókadt bukétával a kezedben. Tehát ne vedd meg reggel az estére szánt csokrot, csak akkor, ha hűvös helyen, vízbe téve tudod tárolni. Az autóban tedd a virágot klíma közelébe, télen pedig a meleg utastérbe, hogy meg ne fagyjon.

„Hová tegyem ezt a gazt?” 

A csokor selyempapír borítása védelmi célokat szolgál. Átadás előtt bontsd le róla, és a csokrot anélkül add át! Ezután megkérdezheted, a papírt hová teheted. Ne gyűrögesd a galacsint a kezedben! Ha te kapod a virágot, gondolj arra, hogy

a virág a nagyrabecsülés jelképe: köszönd meg illendően, és tedd vázába!

Igen, vázába, és erre gondolj előre! Ha egy étteremben asztalt foglalsz, és előkerül egy ajándék virágcsokor, a felszolgálók máris vázát kerítenek, ha nincs hely az asztalon, egy kis mellékasztalra helyezik. Ha vendéget vársz, és a meghívott várhatóan virággal érkezik, készíts elő vázát, amelyben elhelyezed a virágot. Udvariatlan dolog a virágot bevágni a sarokba, belenyomni egy uborkás üvegbe, vagy száműzni a mosdóba. Azt a virágot valaki felnevelte, csokorba kötötte, kiválasztotta és elhozta – érezd ezt a törődést, köszönd meg, és tedd jól látható helyre! Ha kedvedre való, illesd dicsérő szavakkal! Ha nem éppen a kedvenc virágodat kaptad, akkor legfeljebb négyszemközt, később említsd meg, hogy bizonyos okokból gyűlölöd a sárga gerberát, vagy éppen borsózik a hátad a lila szarkalábtól.

Mindenkinek kell, hogy legyen egy olyan vázája, amibe egy szál virágot lehet beletenni. Hiszen bármikor megeshet, hogy kapunk egy szál virágot – esetleg éppen „azt az egy szál rózsát”. Egy darabig elég menő egy kiürült borospalackot kinevezni vázának, de ha az ember egy kicsit már ad magára, akkor rájön, hogy van ennél jóval elegánsabb megoldás is. Apró dolgok ezek, amelyek igazi értelmére csak őszebb koronával jön rá az ember.

Kaktusz vagy fűszernövény? 

Cserepes növényt ne akkor vigyél ajándékba, ha éppen a bútoráruházban jut eszedbe, hogy hoppá, kellene valami virág. Ha a megajándékozott tud róla gondoskodni, van helye, ideje, kedve ahhoz, hogy neveljen egy élő növényt, csak akkor jó választás. Itt is figyelj arra, hogy a növény egészséges, friss, életerős legyen. Kaktuszt nem viszünk ajándékba: nem illik, a kaktuszgyűjtőknek pedig olyan, amit vinni tudnál, biztos van.

Ha valaki szeret főzni, akár egy cserepes fűszernövény is jó ajándék lehet virág helyett. Hasonlóképpen köthetsz egy hatalmas, illatos fűszercsokrot a kertedben termett fűszerekből. Ha van kerted és alkotó kedved, akkor jópofa formában is vihetsz virágot, ehhez ITT adtunk ötleteket.

Virágot vinni ciki, mondják sokan, pedig ez nem igaz. A lányok nagyobb dologra vágynak, mint egy virág, ami elhervad – ez az egyik álláspont. Ha a pasi nem hoz a randira virágot, az tuskó, a virág egy gesztus, amivel a tiszteletemet fejezem ki – véli a másik tábor. Döntse el mindenki, hová tartozik! Én úgy hiszem, a virág ma is a tisztelet és szeretet kifejezője, és van, amit csak a virággal tudunk elmondani.

Ajánljuk még:

Hoztam valamit a régi kertből – virágnyelven bontakozó életet

A virágkóstolókon az asztalon láthatatlanul ott van a biodiverzitás, a tradíció és az innováció, az ökológiai szemlélet, a nem-növekedés, a rendszerben gondolkodás, a fenntarthatóság. Azon vagyok, hogy ezt virágnyelvre fordítsuk, és megérezzük, megérthessük a virág valódi lényegét. Személyes vallomás következik: a kertet választottam és a könyvtárszobát – így teremtettem kerek világot szavakból és virágokból.

 

Már követem az oldalt

X