Aktív

Adj virágot kreatívan: 4 rendhagyó, de látványos megoldás

Vendégségbe virágot illik vinni – régi időkben írott, ma már inkább íratlan szabály. És lássuk be, néha kicsit sablonos, már-már unalmas is. Kivéve, ha feldobjuk egy kicsit!  Csokor, doboz, egy szál, vagy van más alternatíva is jöhet, jól tálalva mind szuper!

Vendégségbe virágot vinni: valamikor az etikett kötelezően előírta. A viselkedési kódex írott és íratlan szabályai szerint lányos házhoz csak virággal illett menni, ám nem volt mindegy, milyennel. Ismerni kellett a virágok nyelvét is, mert könnyen balul sülhetett el a dolog!

A virágot papír nélkül illett  a háziasszonynak átnyújtani. A derék háziasszonynak tiszta vázával illett erre előre felkészülni, és a virágot vízbe téve, feltűnő helyre állítani. Egyes kódexek szerint a virágcsokor kellő méltatása sem maradhatott el. Nagy sértésnek számított, ha valaki a kapott csokrot csak úgy, lehajította az asztalra – hát még, ha a székre.

E könyvek számos javaslatot tesznek, hogy mit vigyünk ajándékba, ma már mosolygunk ezeken. A kulturált viselkedés szabályai c. könyv szerint: „lehetőleg csak férfiak ajándékozzanak virágot,  a nők ajándéka lehet egy csomag különleges cigaretta, egy szép hamutartó, esetleg palack bor, vagy pálinka. Ha bizonytalanok vagyunk, maradjunk csak a virágnál” – ez utóbbi mondat viszont ma is érvényes, mert a virággal ma is ritkán lehet mellélőni. Az illemszabályokból pedig maximum annyi maradt érvényben, hogy minden lánynak kell lenni egy egyszálas vázának, amibe azt az egy szál virágot bele lehet tenni, amit ATTÓL a kedvestől kap. Ha ezt a szolgálatot egy aktuálisan kiürült borospalack tölti be, az csak akkor nem ciki, ha a virágot az üzletben laptoptáska-méretűre vágatta a kedves, és abból kotorta elő.

Ma már a régi virágnyelv megfejtése helyette máshol vannak a hangsúlyok. Mostanában a „melyik virág fejezné ki leginkább, amit érzek?”-feltevés helyett inkább az a kérdés: nyitva van-e a virágbolt? Van-e a közelünkben egyáltalán? Akarunk-e virágra költeni? Szeretnénk-e inkább „zöldek” maradni, és egyszerűbben megoldani a feladatot? A vendégségben lesz-e váza, vagy csak a szabadtéren találkozunk, esetleg piknikezni megyünk?

Ha van kertünk, vagy néhány balkonládánk virágokkal, akkor a válasz egyértelmű.

Következzen néhány ötlet: hogyan kedveskedhetünk kevés virággal, kreatívan!

Köthetünk csokrot virágos vesszőkből

Áprilistól júniusig szinte folyamatosan virágzik valamilyen cserjénk. A kertből vágott virágos vesszőket párhuzamosan tegyük egymás mellé, és vékony madzaggal szorosan kössük össze. Mivel az ágak nem dúskálnak a virágokban, az így kapott csokor egy szép formájú virágbokrétává áll össze. Hozzáillő színű, egyenes falú váza vagy pohár társaságában mutat jól – ha ajándékba adjuk, ezt jó tanácsként mondjuk el hozzá.

virág dekorációnak
 
Madzaggal összekötjük, és már kész is Fotó: Halmos Monika

Vázás megoldás

Ha piknikre megyünk, akkor is vihetünk virágot, ugyanis több módszerrel is kiküszöbölhető a hervadás. Az egyik, hogy választunk egy szép, öblös üveget, amelynek van kupakja, vagy szép üvegsapkája. Ebbe néhány kavicsot, vagy üveggyöngyöt helyezünk, és 3-5 szál virágot választunk hozzá.

A szárakat vágjuk rövidre – ezért akár a balkonládából is szedhetünk! – és csinosan rendezzük az üvegbe. Kétujjnyi vizet beletöltve készen is van a többszörösen hasznos ajándék, amit akár pollenallergiásoknak is vihetünk. A párás környezetben sokáig frissen maradnak a szépséges virágok. A piknikpokrócon is vidám színfoltként lesz jelen!

virág dekorációnak
 
Vizes csokor, vázával Fotó: Halmos Monika

Másik megoldás lehet, hogy az ajándékba vitt palackos ital oldalára színes ragasztószalaggal erősítünk 2-3 kémcsövet, amely szolgálhat vázaként, így szintén 3 szál kicsi virággal megússzuk a virágbeszerzést – és bezsebelhetjük a dicséreteket a kreatív ötletért.

És nem is mutat rosszul: 

virág dekorációnak
 
Virágok a palackon // Fotó: Halmos Monika

A legegyszerűbb csomagolás

Az ajándékcsomagolás is sokszor mumus. A téglatest-formák a legegyszerűbbek, de ezt is minimalizálhatjuk, ha egy darab színes csomagolópapírt vagy tetszetős szalvétát választunk, és úgy hajtjuk az ajándékra, hogy kilátszódjék belőle, vagyis a csomagolás és a benne lévő szoros összhangba kerüljön.

virág dekorációnak
 
Csomagolás felsőfokon // Fotó: Halmos Monika
 

A papírra azután egy pici darab gyurmaragasztóval illesztünk egy kis virágtartó fiolát, amibe egy nagyobb, vagy néhány szál apró virágocska kerülhet. Ez így máris 2 az egyben, letudtuk az ajándék vagy virág, illetve az ajándék+virág dilemmát is.

virág dekorációnak
 
Ajándék és virág // Fotó: Halmos Monika
 

 De ha nagyon kreatív hangulatunkban vagyunk, az ajándékok ötvözete sem utolsó látvány:

virág dekorációnak
 
Ajándékok // Fotó: Halmos Monika

Ha maradnátok valamilyen egyszerűbb, mégis látványos megoldásnál, kössetek egy egyszerű csokrot! Ehhez itt adtunk tippeket, amiknek a segítségével a bolti csokrok szépségét is lepipálhatjátok! Ha pedig olyan (igen hasznos) kerti, magatok által készített kütyüre vágynátok, aminek hála egész évben élvezhetitek a virágok zamatát, és az elkészítésben még a párotok vagy az egész család is segíthet, próbáljatok meg 48 sörösdobozból csináldmagad aszalógépet készíteni!

 

Már követem az oldalt

X