Ünnep

Fellazult a merevség! – 12 esküvői trendtipp

Az utóbbi évek tudatossága nemcsak a gasztronómiában, a divatban vagy a környezetvédelemben, de az esküvői trendekben is nagy változásokat hozott. A lakktól megkeményedett kontyok kibomlottak, az erős sminkek leolvadtak, a feszesen kötött csokrok kilazultak. Mintha fellélegezne a nagy nappal az összes menyasszony is, nem kell már mindenkinek megfelelni, csak egyszerűen jól érezni magunkat! Déri Annamária esküvőszervezőt kértük meg, hogy segítsen összeszedni pár aktuális esküvői trendtippet.

Stílus

Egyértelműen a laza, könnyed természetközeli stílus tarol az utóbbi években. A szorongás eltűnt, a lényeg, hogy élmény legyen az esküvő a pár számára is. Pont ezért jött az esküvőszervezés divatba, mert úgy tudják igazán fesztelenül átélni a párok a saját nagy napjukat, ha nem nekik kell mindenért aggódniuk. 

A ruhában a klasszikus az örök befutó, az elegáns,letisztult, mindenféle túldíszítés nélküli viselet a jellemző – de az esküvői ruha annyira személyes választás, hogy még ha van is trend, érdemes a szívünk és a saját ízlésünk után menni inkább. A piros menyecskeruha helyett egyre több hölgy választ inkább egy könnyed kis ruhát, melyet aztán később is tud majd hordani. 

Frizura, smink

Szélfútta, feltűzött hajak vagy laza kontyok, mezei virágos koszorúk a fejen, könnyed, zöld csokrok a kézben és természetes hatású smink. Mindenben kerülni a szigorút, kötöttet, merevet. Csak lazán!

A kevesebb több

Az utóbbi időben szerencsére nagyon racionális menyasszonyokkal találkozott Annamari, akik szépet és jót akartak a nagy napra, nem a polgárpukkasztás volt a lényeg. Sokszor esnek abba a hibába a párok, hogy túl sok mindent szeretnének, túl feltűnőt, amiben ők sem önazonosak és a vendégek sem mindig érzik jól magukat. Igaz ez a díszítésre, a helyszínválasztásra és a dress code-ra is...

Helyszín

Az indusztriális, loftos helyszínek mellett nagy divatja van most a Balaton-felvidéknek, Etyeknek, a borvidékeknek. Szeretnek a párok a szabadban, egy bohém, akár panorámás helyszínen ünnepelni, bár hozzá kell tenni, hogy egy mediterrán országban könnyebb dolguk van ezzel, az időjárás kiszámíthatósága végett. Annamari szerint fontos, hogy az étkezés mindenképpen fedett részen legyen, mert egy hirtelen vihar elviheti az egész ünnepséget.

Szállás

A borvidékes esküvőknél jó esetben 20-30 embert lehet egy helyen elszállásolni, a többi embert a faluban szétszórva helyezik el leggyakrabban. Persze, van olyan kastély, ahol egyszerre száz fő is elfér, sokan ezért inkább ezeket választják. Mivel a párokra elég nagy anyagi terhet ró, hogy mindenki szállását kifizessék, így az a szokás alakult ki, hogy csak a szűk családnak foglalják és állják a szállás költségeit.

Étel-ital

Divat lett jó magyar borokat inni és minőségi ételeket fogyasztani: Annamari szerint leszoktunk a nehéz sültes tálakról, ma már inkább a büféasztalos variációk a kedveltek, mert kötetlenebb, mint az ültetett menüs megoldás, hiszen mindenki annyit eszik, amennyit szeretne és akkor, amikor kedve támad. Ilyenkor az előétel és a leves felszolgálva érkezik, a főétel és a desszert büféasztalos, ami nem csupán gyorsabb megoldás, de így mindenki mindenkivel összefuthat és válthat pár szót az ételek felett válogatva is. Ételallergiákra ma már mindenhol illik figyelemmel lenni, hogy az összes vendég találjon kedvére való fogást.

Zene

Az utóbbi években nagyon közkedveltek lettek a 6-9 fős partyzenekarok, mert hatalmas hangulatot tud teremteni az élőzene, de gyakori még a DJ is. A vendégváráson gyakori a 2-3 fős zenekar, akik kellemes, meghitt hangulatot teremtenek, ami nemcsak menő, de kellemes is!

Ceremóniamester

Bár a párok többsége trendkövető, tradicionális esküvők is vannak szép számmal napjainkban is. Ugyanakkor sok esküvőn a vőfély szerepét egy ceremóniamester, vagyis moderátor veszi át, aki azért vicces is természetesen.  A jó ceremóniamester le tudja reagálni a pillanatot, finoman irányítja a rendezvény menetét, de sosem szerepeli túl magát, inkább a párt „emeli fel”. 

Kvízek

A hagyományos esküvői játékokat, a lufipostát és gyerekkori videókat felváltották a kvízjátékok, amiben az egész násznép szerepet tud vállalni. Nagyon szeretik a párok levetíteni a vendégeknek a róluk szóló kisfilmeket, melyeket még esküvő előtt leforgatnak. De ugyanígy nagy divat a „same day slide show”: a fotós gyorsan még az aznap délelőtti fotókból és a szertartás anyagából kb. 20-30 képet összevág egy zeneszám alá, amit tortaevés közben le is vetítenek a vendégeknek.

Limuzin

A városi esküvőkön adja magát, hogy autóval érkezzen a pár, de a borvidékes helyszínhez nem passzol a nagy Rolls Royce, ilyenkor Vespával vagy egy nyitott, a táj adottságaihoz illő autóval érkezik a pár. Egyre nagyobb divat az egyhelyszínes esküvő, így nem kell egyik helyről a másikra vándorolni.

Szertartásvezető

Katolikus pap és református lelkész nem megy ki külső helyszínre, a házasság szentségének szigorú szabályai miatt, de az ökumenikus lelkészek kiszállnak helyszínre. Egyéb esetben szertartásvezetőt kérnek a párok, akik jellemzően rugalmasak a helyszínt illetően.

Környezettudatosság

A műanyagmentes szemlélet az esküvőkön is tarol: szívószálmentes üvegpoharak, porcelán vagy bambusztányérok és kötetlenség a jelszó. A székszoknyákon is túlvagyunk már, divatba jöttek a natúr kerti holmik, tonett székek, ezeket vegyesen is lehet használni. Egyre gyakrabban nincs terítő, főleg, ha szép, rusztikus az asztal. A díszek, a tányérok, a poharak nyugodtan lehetnek különbözőek, hiszen így is ki lehet alakítani egy finom harmóniát. Természetesen, könnyeden.

Ajánljuk még:

TERMÉSZETES FOGFEHÉRÍTŐ, AMI A BŐRÖDET IS MEGFIATALÍTJA – ÍGY HASZNÁLD A CITROMOT A SZÉPSÉGÁPOLÁSBAN
2020-AS DIVAT: ÍGY KÉSZÜL A MELEG- ÉS MASZKBIZTOS NYÁRI SMINK
ÍGY HASZNÁLD A NŐIESSÉG ÉS A SZÉPSÉG VIRÁGÁT TEAKÉNT, HAJRA ÉS BŐRRE!

 

Már követem az oldalt

X