TudatosVegasz

Így változtass a pénzügyi személyiségeden!

Mindenkinek más a személyiségének pénzügyi oldala, de csakúgy mint lelki alkatunkon és rossz tulajdonságainkon, hibáinkon, pénzügyi csiszolatlanságainkon is dolgozhatunk. A siker nem marad el. 

Miután rájöttél, melyik pénzügyi személyiségtípus jellemző rád leginkább, és górcső alá vetted az eddigi pénzügyi döntéseidet, itt az ideje, hogy megnézd, mit tehetsz a jövőben másképp, hogy a lehető legtöbbet hozd ki a rendelkezésedre álló pénzösszegből. Sokszor kisebb változtatások is nagy eredményeket hozhatnak!

Ha nagy költekező vagy, vásárolj kevesebbet, takaríts meg egy kicsit

Ha szeretsz költeni, valószínűleg ezt a jövőben is folytatni fogod, de mostantól gondolnod kell a hosszú távú céljaidra is a rövid távú elégedetettség megszerzése helyett. Lehetsz nagy költekező, de kizárólag akkor, ha a vásárlásaid oltárán nem áldozod fel a jövődet.

Ezért mielőtt valami drága vagy divatos holmira költenél, kérdezd meg magadtól, ez a holmi mennyit fog érni egy év múlva.

Ha a válasz az: „nem sokat”, inkább ne vedd meg a terméket. Csak akkor vásárolj olyat, ami nem létszükséglet, ha kétszer annyi pénz áll a rendelkezésedre, mint amennyibe az kerül. Ilyen módon korlátozhatod a kiadásaidat olyan dolgokra, amik valóban hosszú távon szolgálnak téged. 

Amikor energiáinkat és figyelmünket a megtakarításra irányítjuk, hirtelen lehetőségünk lesz hosszú távú gondolkodásra is. Keress lassú és állandó profitot hozó megoldásokat, szemben a magas kockázatú, gyors  eredménnyel kecsegtető lehetőségekkel.

Ha a megtakarító típusba tartozol, költs a fejlődésedre

Benjamin Franklin mondta, hogy „minden megtakarított penny egy másikat fial”. A megtakarítók számára ez a „mantra” különösen fontos lehet.

Hangold össze megtakarítási erőfeszítéseidet, költs arra, hogy megtanuld, a megtakartott pénzed hogyan tudod profitábilisan befektetni. Noha a kockázat minimalizálása minden befektető elsődleges célja, a hozam maximalizálása az igazi kulcsa a befektetések sikerének.

Ha vásárló típus vagy, ne költs el olyan pénzt, amellyel nem rendelkezel

A vásárlók számára kritikus lépés lehet, ha át akarják venni az irányítást hitelkártyáik felett. A nem ellenőrzött hitelkártya-kamat rombolja az anyagi helyzetünket. 

Amikor legközelebb hirtelen felindulásból megvennénk egy terméket, álljunk meg egy pillanatra, mélyedjünk magunkba, és számoljuk nyugodtan végig, hogy a hőn áhított holmiért hány órát kellett dolgoznunk.

Pörgessük ezt végig minden vásárlásnál: konvertáljuk át a vágyott szolgáltatást, a megvásárolni kívánt dolgok árát órabérre, munkaórára.

Így más megvilágításba kerülnek az árak, és könnyebben meggátolhatjuk az impulzusvásárlásokat.

A megtakarításban úgy tudunk fejlődni, ha megismerjük a sikeres megtakarítási tervek mögött meghúzódó filozófiát, és megpróbáljuk beépíteni azt saját gondolkodásmódunkba és a mindennapjainkba. Kötelezzük el magunkat arra, hogy először a jövőnkért teszünk anyagilag, és csak a fennmaradó összegből költekezünk.

Ha adóssághalmozó vagy, készíts tervet és kezdj el félretenni

A változás felé vezető út első lépéseként kezdjük el vezetni a bevételeinket és a kiadásainkat. Érthető, ha megrémiszt a gondolat, hogy állandóan figyeljük pontosan mire, mennyit költöttünk. Azonban ha előrébb akarunk jutni, akkor elkerülhetetlen a magunkkal szembeni őszinteség és tisztán látás. 

Kezdjük a hiteltörlesztés rendezésével a sort. Gyorsabban visszafizethetünk minden tartozást, mint gondolnánk, ha bevetünk néhány apró trükköt. Azt javaslom, tűzzük ki célul, hogy egy év alatt felépítünk egy minimum három hónapra elegendő vésztartalékot.

Ha ez megvan, akkor se hagyjuk abba a gyűjtögetést, legyen hat havi vésztartalékunk!

Ha befektető vagy, folytasd a jó munkát

Gratulálok! Pénzügyi szempontból nagyon jól teljesítesz! Folytasd azt, amit csinálsz, és fejleszd tovább befektetői tudásod.

Ajánljuk még:

AMIT A DIÁKHITELRŐL TUDNI ÉRDEMES
HOGYAN TOVÁBB? – PÉNZÜGYI TANÁCSOK EGY VÁLSÁGHELYZETRE

5+1 könyv, amit el kell olvasnod, ha befektetsz
Ha van befektetni való pénzed, de nem tudsz sokat a befektetésekről, az Interneten rengeteg információt találhatsz, de azért nem árt egy navigátor az információs dzsungelben: vedd fontolóra a pénzügyi klasszikusok elolvasását! Összeállítottam egy listát a tőzsdei befektetésekkel foglalkozó legjobb könyvekből, amik értékes útmutatásnak bizonyulhatnak, ha javítani akarod befektetési ismereteidet és készségeidet.

 

Már követem az oldalt

X