TudatosVegasz

Amit a Diákhitelről tudni érdemes

Benjamin Franklin szerint, ha valaki úgy gondolja, hogy a tanulás drága, próbálja ki, milyen drága a tudatlanság. A koronavírus-járvány miatti válság is rávilágított arra, hogy milyen fontos a tudás, a képzettség, a több lábon állás, hiszen világszerte legelőször a legalacsonyabb képzettségű, kölcsönzött munkavállalók veszítették el ideiglenesen vagy véglegesen az állásukat. 

„Fektess magadba. A karriered a jóléted hajtóműve” – mondja Paul Clitheroe, ausztrál pénzügyi elemző.

Mindannyian jólétre vágyunk, de hogyan érhetjük el? Minden egy sikeres karrierrel kezdődik, mely a képességeinken alapszik. Fektessünk magunkba az iskoláztatáson, könyveken és minőségi munkahelyen keresztül. Ismerjük fel a tehetségünket, és találjunk rá módot, hogy jövedelemgeneráló eszközzé változtassuk azt.

Ehhez szükséges meghatároznunk a céljainkat, majd készítenünk egy pénzügyi tervet. Ennek a financiális útvonalterelőnek fontos eleme lehet a diákhitel és ennek különböző fajtái. 

Diákhitel1

Ez egy kedvezményes kamatú (jelenleg 1,99%), szabad felhasználású kölcsön, amit – ha felsőoktatásban tanulunk – szinte bármire: étkezésre, utazásra, ruházkodásra, albérletre elkölthetünk. Az eddigi havi maximum 70 ezer forintos keret 150 ezer Ft-ra emelkedett augusztus 15-től, így 1,5 millió forint lett az egy tanévben felvehető kedvezményes kamatú hitel maximális összege.

Diákhitel2

Nagy előnye a Diákhitel1-el szemben, hogy kamata az állami kamattámogatásnak köszönhetően 0%. Viszont csak önköltséges képzések tandíjának finanszírozására fordítható, a hitelösszeg pedig nem lehet több, mint az adott intézmény tandíja. 

Mind a Diákhitel1-et , mind a Diákhitel2-t bárki igényelheti, aki érvényes hallgatói, tanulói jogviszonnyal rendelkezik valamelyik felsőoktatási intézményben, és még nem töltötte be a 45. életévét.

Kamatmentes Diákhitel Plusz

A május 1. és december 31. között igényelhető hitel a Diákhitel1-hez hasonló, viszont kamatmenetes és szabad felhasználású, vagyis bármire elkölthető. A törlesztése csak egy év türelmi időszak után kezdődik. Maximális összege ötszáz ezer forint egy alkalommal, de az innovációs- és technológiai miniszter által meghatározott felnőttképzésekben résztvevő tanulók esetén akár 1,2 millió forint is igényelhető.

A kamatmentes támogatást felsőoktatási intézmény hallgatójaként igényelhetjük, de a felső korhatár itt már 55 év!

Diákhitel Plusz-igénylőként is jogosultak vagyunk a 2018-tól bevezetett családtámogatásra,

mely alapján a második gyermek megszületése után az édesanya diákhitelének a felét, míg a harmadik gyermek megszületésekor a teljes diákhitel-tartozást elengedik.

A Diákhitel Plusz felsőoktatási hallgatóként jelentősen segítheti a rövidtávú pénzügyi problémák orvoslását, felhasználhatjuk beruházásra vagy éppen hitelkiváltásra is.

Adósságrendezés Diákhitel Plusszal

Ha már lehetőség van egy teljesen költségmentes hitel felvételére, érdemes megfontolni más kölcsönök előtörlesztését vagy akár kiváltását is belőle. Logikus, hogy egy 0%-os hitellel egy magasabb kamatozású hitelt célszerű kiváltani (a korábban felvett Diákhitel1-nek jelenleg 1,99%-os a kamata).

Előnye egyértelmű:

csökken a visszafizetendő tőkerész, ezzel csökkenhet a futamidő és a törlesztés hátralevő idejére fizetendő kamat összege, így a törlesztőrészlet mértéke.

Igaz, hogy a jelenlegi THM-plafon miatt – legalábbis ebben az évben – meglehetősen kedvezőek a személyi kölcsönök kamatai is, mégis nehéz versenyezni egy 0%-os hitellel.

Ha például egyetemi tanulmányokat folytató hallgatóként korábban felvettünk személyi kölcsönt, amiből még 500 000 forint tőkét kell visszafizetnünk 24 hónap alatt, akkor attól függően, hogy melyik pénzintézettől vettük ezt fel, akár 87 ezer forintot is spórolhatunk a hitelkiváltással. Ennyit fizetnénk még ki kamatokra és egyéb díjakra.

Érdemes befektetni a kamatmentes, szabad felhasználású Diákhitel Plusz összegét?

Legtöbb ügyfelem kerüli a kockázatot, és a biztos kamatot és hozamot részesíti előnyben, ezért nézzük, mennyit nyerhetünk 500.000 forint (normál képzésben ennyi a felvehető kölcsön összege) befektetésével. 

Éves szinten 3,5 százalék lehet a „jutalmunk”, de 5 éves futamidő alatt ez felmehet akár évi 4,95 százalékra is. Forintosítva az éves hasznunk 17.500 és 24.750 forint között lesz a legeslegjobb esetben. Ez havi maximum kétezer forintot jelent, ha semmilyen költségünk nincs. Persze sok kicsi sokra megy, de nem ezen fogunk meggazdagodni. Ez a lehetőség inkább vészhelyzetre és önfejlesztésre kiváló. 

Ajánljuk még: 

SPÓROLJ AZ ISKOLAKEZDÉSEN: 4 ALAPSZABÁLY SZEPTEMBERRE
5+1 KÖNYV, AMIT EL KELL OLVASNOD, HA BEFEKTETSZ

 

Már követem az oldalt

X