TudatosVegasz

Hogyan lehet kialakítani a megtakarítás szokását?

A legtöbb ember több pénzt akar megtakarítani, de alapos terv és jó szokások nélkül könnyű elfelejtkezni a pénzügyi célokról. Az élet zajlik, a pénz elfogy, és mielőtt észrevennéd, ismét itt a hó vége, és nem vagy közelebb a megtakarításhoz, mint hó elején. El lehet sajátítani a megtakarítás szokását, így az természetessé válhat. Ha koncentrálsz a kis győzelmekre, automatikussá teszed a megtakarítást, és ellenállsz annak a kísértésnek, hogy magadtól „kölcsönözz”, eljuthatsz a pénzügyi stabilitásig. Mutatom, hogyan!

1. Ünnepeld a kis megtakarításokat

Amikor elkezdesz a megtakarításra koncentrálni, az erőfeszítést igényel. Akkor is, ha csak 1-2 ezer forintot tudsz félretenni, koncentrálj arra a tényre, hogy valamit már megtakarítasz. Nem sok ember indítja el pénzügyi útját több százezer forinttal a bankban, és az 1-2 ezer forint mindig jobb, mint a 0 forint. Adj időt magadnak az induláshoz; ha hetente csak ennyit takarítasz meg, akkor az év végén 52-104 ezer forintod lesz. Mindaddig, amíg a helyes irányba haladsz,

arra összpontosíts, ami valóban számít: a megtakarítás szokását alakítod ki.

Miután lendületet kapsz, átnézheted a költségvetésedet, és megtalálhatod azokat a megtakarítási lehetőségeket, amelyeket esetleg nem azonnal ismertél fel.

Ha nem vagy biztos benne, hol kezdd el, vagy mennyit kell befizetned a megtakarítási számládra, akkor ez egy jó módszer: kezdd úgy, hogy megtakarítod a havi jövedelmed 1% -át, és ezt havonta 1% -kal növeled. Ha havonta 150.000 forintot keresel, akkor az első hónapban 1500 forintot, a második hónapban 3000-t, a harmadik hónapban 4.500 forintot, és így tovább.

2. Állíts be automatikus átutalást, átvezetést

Ha automatikus átutalást állítasz be a bankszámládról a megtakarítási számládra, elkezdheted a megtakarítást anélkül, hogy rágondolnál – feltételezve azt, hogy van költségvetésed, és ismered a költségeidet és a megtakarítási céljaidat. Ha a folyószámlád és a megtakarítási számlád ugyanabban a bankban van, akkor ezt könnyebb megtenni. Nyithatsz akár a különböző célok eléréséhez szükséges takarékszámlákat, majd beállíthatsz automatikus havi (vagy heti) átutalást.

A fizetésed nagy részét a bankszámládról használod fel, és átutalhatsz egy százalékot vagy egy meghatározott összeget a megtakarításaidra. Sokkal kevésbé valószínű, hogy elmulasztod félretenni ezt az összeget, ha közvetlenül a fizetésed számlára érkezésének napján automatikusan átkerül a megtakarításba.

3. Válassz a megtakarítási tippek és trükkök közül

A megtakarítás legjobb módja a rövid és hosszú távú célok kitűzése. Ideális esetben 3–6 hónapnyi kiadásokat fedező megtakarítást kell elkülöníteni vészhelyzetekre. Ez a pénz olyan vészhelyzetekre van, mint például a mosógépjavítás. Ha hirtelen tönkremegy a mosógéped, arra nem tudsz felkészülni, de egy új fitness-felszerelés vásárlására igen. Állj ellen a kísértésnek, hogy belenyúlj a sürgősségi alapba és a megtakarítási számládat hitelkeretként használd. A jövedelmed egy részét rövid távú megtakarításokba tedd olyan célok elérésére, mint például a jövő évi nyaralás, és a hosszú távú megtakarításokat pedig tartós fogyasztási cikkekhez, nyugdíjhoz vagy például előlegként egy új otthonhoz használd.

Légy fegyelmezett, ne vegyél ki pénzt a megtakarításaidból, kivéve, ha élet-halál helyzet van. Egyes megtakarítások büntető szankciót alkalmaznak, ha a futamidő vége előtt felveszel pénzt a számláról vagy teljesen megszünteted azt. Ez sok esetben visszatartó erő.

Míg egyes megtakarítási számlák kártyákkal vannak ellátva, hogy gyorsan, bármikor hozzájuss a számlán levő pénzedhez, pontosan ezt kell elkerülnöd. Vagy utasítsd el a kártyát, vagy tartsd olyan helyen, ahol nem elérhető vagy válassz olyan számlát, amelyhez nem tartozik bankkártya. Ezzel nehezebbé teszed a megtakarításból történő kifizetéseket, pénzfelvételeket.

4. Kérdőjelezd meg az összes vásárlásod

Ügyelj arra, hogy vásárlásaid összhangban álljanak azzal, amit az életben el akarsz érni. Ha tudod, hogy a napi Oreo-keksz ára jobban kellene a jövő évi nyaralásod kiadásainak fedezésére, akkor lehet, hogy ideje lecsökkenteni az egészségtelen ételeket a megtakarítás érdekében – azt a pénzt az üdülési alapodba tedd.

Bármi is legyen a megtakarítási célod, az a lényeg, hogy kérdezd meg magadtól, hogy a kiadások boldogságot hoznak-e vagy közelebb hoznak-e a céljaid eléréséhez. Ha nem tesz boldogabbá, vagy nem segít közelebb a célodhoz, ne vedd meg.

Az egyik legegyszerűbb módszer a vásárlási döntés meghozatalához annak meghatározása, hogy hány munkaórát vesz igénybe, hogy megvásárold azt a valamit. Például, ha 1000 forintot keresel óránként, és egy 20000 forintos pénztárcát akarsz vásárolni, akkor gondolkodj el azon, hogy ez a pénztárca megér-e 20 órát az életedből.

De segít az is, ha türelmi időt határozol meg a vásárlások előtt. Ha valami több mint 5000 forintba kerül, adj egy (két-három) napot arra, hogy gondolkozz rajta. 24-72 óra múlva előfordulhat, hogy nem is akarod annyira, mint gondoltad. A gyors ellenőrzés segíthet elkerülni a vásárlás utáni lelkiismeretfurdalást is. Kérdezd meg magadtól, hogy a 20000 forintos pénztárcád többet ér-e, mint a legnagyobb megtakarítási célod, és ha nem, akkor sétálj tovább. A cél egyszerű: légy tudatos fogyasztó, és valószínűleg felfedezed, hogy a megtakarítás könnyebb, mint gondolnád.

5. Legyen megtakarítási költségkereted

Az egyik leggyakoribb ok, ami miatt sok ember a hónap végén azon tűnődik, hová ment minden pénze, az, hogy nem számolnak az extra kiadásokkal. Ne kövesd el ezt a hibát. Ehelyett vess egy (alapos) pillantást a költségeidre, és ellenőrizd, hogy a tervezett összegnél többet vagy kevesebbet költesz-e el. Figyelemmel kell kísérned, hogy mennyit költesz a hónap során, és hogy ténylegesen mennyit költhetsz. A különbségnek megtakarításokba kell mennie. Becsüld meg, mennyi pénzt tudsz havonta megtakarításba tenni és vedd figyelembe ezt az automatikus átutalás beállítása során!

6. Legyenek reális céljaid

A megtakarítás miatt gyakran áldozatokat kell hozni, ami egy idő múlva teherré válhat. Ha az általad kitűzött korlátozások túlságosan szigorúak, akkor valószínűleg fel fogod adni, éppen a kudarc miatt. Olyan ez, mint egy igazán szigorú diéta; ha túl sokáig tagadsz meg magadtól kedvenc falatokat, akkor könnyen elmegy a kedved az egésztől.

Állíts be alkalmi jutalmat magadnak. Például, ha megcélzod a 3-6 havi fizetésednek megfelelő megtakarítás összespórolását, és ez azt jelenti, hogy lemondasz egy-egy munkahelyi kávézásról, vagy egy sörözésről a barátokkal, állíts be mini-célokat az út során. Miután elérted az 50.000 forint megtakarítást, jutalmazd meg magad valamivel!

A spórolás, megtakarítás nem azt jelenti, hogy teljesen le kell mondanod minden, számodra jó, kellemes dologról. Ha kis jutalmakat adsz magadnak, akkor megerősíted azt az elképzelést, hogy olyan dolgot csinálsz, amely végül szó szerint megtérül.

Ajánljuk még:

 

Már követem az oldalt

X