TudatosVegasz

Fiatal felnőttek nagy dilemmája: tudatos pénzügyi döntések vagy a csábító szórakozás?

A húszas éveink telnek a legintenzívebben. Fiatal felnőttként úgy érezhetjük, miénk az egész világ, bármit megtehetünk, senki nem szólhat a dolgainkba. Munkába állunk, pénzt keresünk, amit természetes módon szívesen költünk szórakozásra – érdemes azonban tudatos pénzügyi döntéseket is hozni, még ha meglehetősen nehéznek is tűnik. A karrierünk első évtizede ugyanis nagyban befolyásolhatja a későbbi életszínvonalunkat – hívja fel a figyelmet a pénzügyi szakértő.

Fontos kérdés az ember életében, hogy mikor kezdjen bele a karrierépítésbe, a vagyonszerzésbe és a megtakarításba. Nem megy karikacsapásra, hogy kialakítsuk azt az életmódot és életszínvonalat, amin majd az egész életünket szeretnénk leélni, de legalább is aminél lejjebb nem szeretnénk adni. 

„Optimális esetben az ember a munkájával mindig a fejlődésért, előrelépésért, az anyagi boldogulásért (is) dolgozik, de kétségtelenül kell lennie olyan időszaknak, ami kifejezetten meghatározó. Tapasztalatom szerint a karrier első évtizede ez az időszak. Mondhatjuk, hogy ezek fontos évek ahhoz, hogy valaki meghatározza és valamelyest kialakítsa a saját életformáját” – árulta el Barta Bence.

A Pénzügyi Mentor alapítója szerint ez a tapasztalat kissé meglepő volt számára, hiszen a karrierje elején a munkavállalók vagy vállalkozók jellemzően kevesebbet keresnek, mint a későbbiekben. Az általa megkérdezett, megfigyelt emberek mégis jellemzően a húszas éveikben alapozták meg a későbbi életszínvonalukat. „Azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a hétköznapi értelemben vett »átlagos« emberek a karrierjük első évtizedében teszik meg a legtöbbet, hogy mintegy megalapozzák az életszínvonalukat és a vagyonukat. Mindez nyilván úgy lehetséges, hogy bár a bevételeik szerényebbek abban az időszakban, de ezzel együtt a kiadásaik is, vagyis az életszínvonaluk inflációja »nem falja fel« a bevételeiket, és megtanulnak kevésből élni amellett, hogy a jövőre is gondolnak” – magyarázta.

A szakértő szerint tehát a húszas éveink meghatározók a karrierünk és az anyagi alapozás szempontjából.

„Nehéz anyagilag következetesnek maradni akkor, ha közben minden fogyasztásra és élménygyűjtésre csábít. Muszáj ezt a kettőt vegyíteni.”

„Vagyis sokszor szinte elkerülhetetlen, hogy pénzt költsünk, utazzunk, elmenjünk egy étterembe, vegyünk egy koncertjegyet, vagy különféle fogyasztási cikkekre költsünk, mert ezek nélkül hiányérzetünk támadhat. Mindezt azonban úgy kell megtenni, hogy közben ne essünk át a ló túloldalára, ne kezdjünk meggondolatlan költekezésbe, ne éljük fel a tartalékainkat” – mondta Barta Bence.

Szerinte többek között azért is lehet a karrier első évtizede ennyire meghatározó a későbbiek szempontjából, mert a húszas éveikben dolgozni kezdő fiatalok jellemzően egy évtizeddel később vágnak a családalapításba. A gyerek(ek) érkezése és az ezzel járó plusz költségek hatással vannak az életszínvonalra, a bevételek jelentős részét költik a gyerek nevelésére, ami a szülők részéről az életszínvonal mozdulatlanságát okozhatja. Vagyis a húszas években kialakított életmód nemigen változik, vagy esetleg kissé hanyatlik, de nem jellemző, hogy emelkedik.

A gyerekvállalás, a családalapítás miatt tehát 1-2 évtized kieshet az életszínvonal emelkedéséből és a vagyonszerzés időszakából, majd ezt követheti egy anyagilag erősebb időszak, amikor a karrierben is jellemzőbb az előrelépés, végül a nyugdíjas évekre való felkészüléssel zárhatjuk a szokásos 20-65 év közötti aktív munkaerőpiaci időszakot.

laptopon dolgozó lány

 

Tabu, mégis fontos téma: az öröklés

„Tapasztalatom szerint, bár nem illik ilyesmit kijelenteni, mégis sokan számítanak az öröklésre úgy, mint egy olyan eseményre, ami révén a független anyagiakat legkésőbb és végleg meg tudják teremteni. Sajnos ez sok esetben nagy hiba, mert a valóságban ez az életesemény inkább csak abban segít, hogy az addigra kialakult új élethelyzeteket, például az utódok életkezdését lehetségessé tegye. Annál is inkább így van ez, mivel két további tény is befolyásolhatja az öröklött vagyont: egyrészt a tapasztalatok szerint az örökség többfelé oszlik, így értelemszerűen csökken az értéke; másrészt, a tendenciák szerint az ember várható élettartama egyre hosszabb” – avatott be bennünket a pénzügyi szakértő.

Mire figyeljenek tehát a húszas éveikben járó fiatalok? Íme 7 jótanács a szakembertől!

1. Ha tisztában vagyunk a karrierünk első tíz évének jelentőségével, az erőt adhat az átgondolt és tudatos pénzkezeléshez.

2. A karriert érdemes lehet már az első években, amennyire csak lehet, „megtolni”. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy mohón törekedjünk már pályakezdőként a nagyobb és nagyobb fizetésre, ez ugyanis a tapasztalatok szerint a visszájára sülhet el. A racionális megtakarításokra azonban már a karrier kezdeti szakaszában érdemes odafigyelni.

3. A vagyonépítés nem öncélú cselekedet, sokkal inkább családcentrikus gondolat. Hiszen aki családot szeretne alapítani, annak a házasság és a gyerekvállalás előtti (karrier- és pénzügyi) döntései nem(csak) önös érdekeket, hanem a későbbi család érdekeit is szolgálhatják.

4. A karrier megtervezése mellett érdemes rövid és hosszú távú pénzügyi tervet is készíteni. Vegyük sorra a reális lehetőségeket a jövőnkre vonatkozóan, hogy hol szeretnénk tartani 5 és 10 év múlva. Ezeket a terveket igazítsuk a körülményeinkhez és a lehetőségeinkhez, az elérésüket pedig folyamatként nézzük. Ezek a tervek jó iránymutatókká válhatnak, segíthetnek objektív módon megítélni a teljesítményeinket. A célok elérése pedig sikerélménnyel jutalmazhat bennünket.

5. Aki korábban megtalálja a párját, az nemcsak magánéleti, de anyagi szempontból is szerencsés lehet. Könnyebbnek tűnik ugyanis párban haladni, közösen tervezni. A kiadások jelentős része jellemzően nem duplázódik, együtt könnyebb félretenni, megtakarítani.

6. A fentiekből az következne, hogy ha valaki nem figyelt elég tudatosan a karrierje első évtizedében, az hátrányt halmozott fel. Az életutak azonban nagyon különbözők, a felvázolt minta nem törvényszerű. Mivel egy szempillantás alatt megváltozhat körülöttünk a világ, így természetesen semmi nincs kőbe vésve, a múlt és a jelen nem feltétlenül határoz meg egy biztos jövőképet – akár pozitív, akár negatív irányban. Ezt sosem szabad elfelejteni, legyen szó (utólag) egy jónak vagy rossznak ítélt döntésről. A hátrányt be lehet hozni, viszont ha megtehetjük, érdemes minél előbb megfontoltan és tudatosan cselekedni a karrierünkben és a pénzügyeinkben.

7. Egyes életpályák és karrierek nehezebben indulnak be, hosszabban épülnek fel, mert fontos a gyakorlat, a tapasztalat ahhoz, hogy elismerjék a (szak)tudást. Azonban ezek esetében sem szabad elvesztenünk a fókuszt, figyelembe kell vennünk, hogy az 5 és 10 éves tervünk esetleg lassabban, de sok esetben biztosabban valósul meg, mint aki hirtelen várja a sikert. Minden életpálya egyedi, amit külső és belső tényezők egyik pillanatról a másikra megváltoztathatnak.

Neked vajon milyen a munkahelyi éned? Tudd meg cikkünkből

Ajánljuk még:

Fiatal kéz az öreg tenyérben – Bogi története

A tanítványom, Bogi amolyan kaktusz-lány. Már a külsejével is azt üzeni: el a kezekkel tőlem, ha hozzámérsz, meghalsz. No, nem azért, mintha gyilkos indulatai lennének, ellenkezőleg: önmagára vonatkozóan vannak negatív érzései, azt gondolja, mindent elront maga körül. Fekete ruhák, vastag smink, arcba fésült haj. Általában egyedül támasztja az épület falát, nyomkodja a telefont, vagy a külvilágot kizárva, fülessel hallgatja a zenét.