Pszicho

Csupaszív, csapatjátékos vagy éppen rendszerező? – Vajon milyen a munkahelyi éned?

Egyre többen térnek vissza a korábbi kerékvágásba a home office időszaka után. A régi-új helyzet ismét lehetőséget ad „munkahelyi énünk” kibontakozására. Saját személyiségünk nemcsak a csapatdinamikát befolyásolja, de meghatározza azt is, hogyan érezzük magunkat saját munkakörünkben, illetve, hogy például hozzánk fordulnak-e a kollégák segítségért, esetleg egy szelet süteményért. Te tudod milyen vagy, amikor dolgozol?

A mindennapokban sokan vallják magukat jó emberismerőnek. Vitathatatlan erősség, ha mások szemében a szálkát is meglátjuk, de legalább ennyire fontos – ha nem fontosabb – az önismeret. Utóbbi egyenesen az előfeltétele mások – helyes – megismerésének. Nem érdemes tehát nagyvonalúan átsiklani az olyan lehetőségek felett, amelyek segítséget nyújtanak önmagunk megismerésében, vagy ahogy a szakértők mondják: „önképünk koherenciájának erősítésében”.

Az önmagát megismerni kívánó embert sok kérdés foglalkoztathatja. „Hogyan viselkedem konfliktushelyzetekben, egy csoportban milyen szerepekben érzem jól magam, mennyire tűröm a stresszt?” Mivel életünk jelentős része a munkahelyen zajlik, nem közömbös az a kérdés sem, hogy vajon milyenek vagyunk, amikor dolgozunk.

Most egy kivételes, kutatók által összeállított személyiségteszt nyújt segítséget „munkahelyi énünk” megismerésében. Az alábbi linken elérhető kérdésekre adott válaszok alapján bárki felmérheti, hogy a nyolc alap szakmai személyiségtípus közül melyik jellemző rá leginkább. Aki önmagát megismeri, az más szemmel néz majd munkájára, jobban megtalálja helyét kollégái között, lényegében megértheti, hogy mi miért történik vele.

A kérdőívet itt éritek el!

Fontos, hogy milyennek látjuk önmagunkat, de legalább ennyire kell törődni azzal is, hogy a rólunk alkotott kép mennyire áll közel ehhez. A teljes kép kialakítása érdekében – a teszt eredményének tudatában – érdemes lehet a közeli munkatársakkal is beszélgetni, hogy megtudjuk, vajon milyennek látnak minket a munkahelyi mindennapokban.

Az eredmények alapján az alábbi nyolc kategória valamelyikébe tartozol majd – és ha tudod, melyikbe, akár holnaptól más szemmel nézhetsz magadra vagy a kollégákra is. Sőt, az is lehet, hogy még jobban megtalálod majd a (munka)helyed.

1, A felfedező

Te vagy az, aki mindig az érzéseit követi, és hallgatsz a belső hangodra, mert tudod, hogy így nem tévedhetsz nagyot. Úgy gondolod, az élet értelme, hogy a komfortzónád határaid tágítsd. Szerinted minden ember különleges és egyedi, és ennek megfelelően a saját útját kell járnia. Hitvallásod: az ember leginkább arról ismerszik meg, hogy mit ért el, ezért keresed a kihívásokat, és a sikerek éltetnek igazán.

2, A csapatjátékos

Újdonság? Szeretem - mondod, és ha elsőre nem sikerül valami, akkor sem csüggedsz, hiszen tudod, hogy újrakezdheted. Te vagy az, aki hallgat a belső hangra, és az érzelmeidre ügyelve éled az életedet. Közösségben érzed igazán jól magad, és a közösség is jól érez téged, mert tisztában vagy vele, hogy csapatban jobb dolgozni, hiszen együtt egyszerűen jobbak vagytok.

3, A különc

Jó neked, hogy az érzéseidre hallgatsz, és az is feltűnik a többieknek, hogy biztos vagy a saját ízlésedben. Igaz, hogy az újdonságok nem hoznak annyira lázba, de a jól bevált, rád jellemző dolgokban igazi mester vagy, csak a maximum - vallod. Egyéni célokat tűzöl ki magad elé, amelyekért egyedül is megharcolsz, ezért szereted, ha elismerik: különleges vagy.

4, A csupaszív

Kinek, mire van szüksége? - teszed fel sokszor a kérdést, és a többiek imádnak azért, mert szinte már előre tudod, mi kell nekik. Igazi társas lény vagy, a magányt nem neked találták ki, akkor érzed magad elemedben, ha körülötted a társak, a család, a barátok. A hangulatoknak és az élvezeteknek élsz, mindig van nálad harapnivaló, amiből szívesen adsz másoknak is. 

5, Az újító

Tisztában vagy vele, hogy mindig megfontoltnak, összeszedettnek és higgadtnak tűnsz. De azzal is tisztában vagy, hogy az előrelátás és a tiszta gondolkodás nem akadályoz meg abban, hogy felfedezd a világot, és feszegesd a saját határaidat. Hiszel abban, hogy mindenki kiteljesedhet, ha szembenéz a félelmeivel, és bátran nekiindul a saját maga által választott útnak.

6, A logikus

Te vagy az, aki mindent logikusan átgondol, és ezért a következményeket is előre látja. Lételemed a közösség, ami elengedhetetlen ahhoz, hogy kiegyensúlyozottan érezd magad, hiszen tudod, hogy a saját egyediségével mindenki hozzáad egy kicsit a csapat sikeréhez. Melletted bátran elengedheti magát az ember, mert higgadt maradsz a rázósabb helyzetekben is.

7, A rendszerező

Monoton munka? Ide vele, te szívesen megoldod még azokat is, amelyeket mások már unalmasnak találnának. Mindent előre kigondolsz, és meghatározott struktúrák mentén cselekszel - előbb tudod a megoldást, még mielőtt nekiállnál megoldani egy-egy problémát. Az új dolgok nem hoznak lázba, jobban szeretsz elmélyülni egy feladatban, amelynek a megoldását egyéni sikerként éled meg.

8, A megbízható

Azzal mindenki tisztában van, hogy hozzád lehet fordulni, mert mindig lehet rád számítani, precíz vagy, és az újdonságok sem csábítanak el. Leginkább akkor érzed magad nyeregben, ha szeretetteljes légkör vesz körbe, kevés a változó körülmény, és hagynak, hogy végezd a munkád. Szereted a kiépített rendszereket, amelyeket belaksz. Jó megfigyelő vagy, minden helyzetből tanulsz, és a tanulságokat is levonod.

Ajánljuk még: