TudatosVegasz

Éberséggel a zsebtolvajok ellen – tapasztalatok és tanácsok, hogy ne járj pórul a karácsonyi forgatagban

Rengeteg tennivalónk tornyosulhat fel az ünnepi készülődés idejére. A fejünk tele van mindenfélével, sokszor azt sem tudjuk, mibe vágjunk bele. Szétszórtabbak lehetünk, gyakran sietünk, vagy éppen egy kellemes programban való megkönnyebbülésünkben válunk figyelmetlenebbé. Így eshet meg, hogy a karácsonyi forgatagban megfeledkezhetünk a biztonságról – pedig a pénztárcát vagy a telefont kilopni a zsebünkből, vagy egy nyitva felejtett táskából, a pillanat műve lehet.

Amikor tele van a fejünk mindenféle teendővel és gonddal, hosszú a bevásárlólistánk és úgy érezzük, sosem érünk a végére, akkor hajlamosabbak lehetünk arra, hogy ne figyeljünk oda az alapvetésekre sem. Én például mindig ugyanoda teszem a tárcám és a telefonom a táskámban, azonban amikor sietek, vagy elterelődik a figyelmem, hajlamos vagyok csak úgy beledobni a cuccokat a hátizsákba. Aztán rendszerint kétségbeesve túrom át az egész zsákot, mert nem találom az értékeimet, amik rendszerint legalul, más tárgyak mögé-alá-közé elbújva várnak... Addig pedig pánikolok, hogy elveszítettem az értékeimet vagy éppen kiraboltak. Félek, pedig velem ilyesmi még nem történt. Hall azonban az ember annyi meg annyi történetet: egy ismerősömnek már lopták ki a nadrágja hátsó zsebéből a mobilját a zsúfolt villamoson. Főleg a fiatalabbakra jellemző szokás a farzsebben tartani az okostelefont – onnan gyorsan előhúzhatják, ha szükség van a bérletre, fizetni kell a kávéért vagy üzenet érkezet. Praktikusnak tűnik, de ugyanilyen könnyen kiránthatja bárki más is, akár észrevétlenül. Az illető lány észrevette ugyan, hogy kivettek valamit a zsebéből, meg is fordult, szembenézett a sráccal, aki meglopta, de nem volt lélekjelenléte szólni, kiabálni, hogy adja vissza, amit elvett tőle. Inkább elkezdte túrni a táskáját, hátha oda tette a telefont. A megállóban, ahol néhány pillanattal később megállt a szerelvény, ugyanis a tolvaj jól időzített, leszállt az ismerősöm is, de a srác egy pillanat alatt tűnt el, az immár kikapcsolt telefonnal. Szóval a fogatókönyv elég tipikusan alakult: mire felfogta, mi történt vele, a tolvaj már messze jár.

Különösen érdemes figyelni az időseknek a piacon, a tömegközlekedésen és a karácsonyi vásári kavalkádban is. Sajnos rájuk jellemző, hogy kevésbé figyelnek, nem húzzák be a táskát, sietnek – holott a zsebesek számára igazán ideális célpontul szolgálnak, vagyis inkább extrán kellene ügyelniük. 

Mit tehetünk? – Tapasztalataink alapján

1. Érdemes még indulás előtt megterveznünk a bevásárlást. A listaírás is fontos, de a biztonságunk érdekében érdemes az ajándékokkal teli csomagok logisztikáját is végiggondolni. Például ne vásároljunk több dolgot, mint amennyit elbírunk, így biztosan nem tesszük le azokat a földre, amikor a következő üzletben elővesszük a pénztárcánkat, vagy csak megnéznénk egy beérkezett üzenetet. A csomagjainkat ne tévesszük szem elől akkor sem, ha egy pillanatra leülünk pihenni a padra, beülünk valahová egy kávéra, vagy amikor tömegközlekedéssel utazunk hazafelé. A kocsiban a csomagokat a csomagtartóban tároljuk, ne hagyjuk azokat látható helyen, például a hátsóülésen.

2. Ha autóval indulunk bevásárolni, érdemes világos, jól megvilágított helyen parkolni. Ha esély van arra, hogy lemegy a nap, mire végzünk a vásárlással, jegyezzük meg, hol parkoltunk, ne bóklásszunk fölöslegesen a rengeteg csomaggal. A kulcsokat készítsük elő még az üzletben, ne az autó mellett kelljen keresgélni, amikor tele van mindkét kezünk, sötét van és hideg, fáradtak vagyunk, nem figyelünk, bármit kikaphatnak a kezünkből, vagy elszaladhatnak azzal a szatyorral, amit csak egy pillanatra tettünk le magunk mellé a földre, mert egyszerűen nincs meg az a fránya slusszkulcs.

3. Egyedül egyszerűbb és gyorsabb a bevásárlás, de persze nem lehet mindig kihagyni belőle a gyerekeket. Ha visszük magunkkal őket is, mindig beszéljünk meg velük egy tervet arra az esetre, ha elkeverednénk egymás mellől. Ilyenkor jól jön, ha a gyerekeknél is van egy mobiltelefon (teljesen feltöltve), és győződjünk meg arról, hogy tudják a mi számunkat, vagy legyen felírva nekik olyan helyre, ahol szükség esetén biztosan megtalálják azt. Például beleírhatjuk egy filctollal a kabátjuk belsejébe. A telefonunk ne legyen lehalkítva!

4. Az előző ponttal némileg ellentmondónak tűnő tanácsot is érdemes megfogadni: bevásárlás közben a telefonhasználatot csökkentsük minimálisra, vagyis csak akkor telefonáljunk, ha muszáj. A beszélgetés csökkentheti az éberségünket, és elterelheti a figyelmünket a körülöttünk zajló eseményekről.

5. Vegyük ki a pénztárcánkból a nem feltétlenül szükséges iratokat. Semmi értelme az adókártyánkat, az EU-s biztosítási iratainkat vagy éppen a könyvtári olvasójegyet magunknál hordani. Ha ne adj’ Isten kirabolnak, ezeket is csak pótolni kell. Ráadásul több kártya mellett több mindenre kell figyelni, és könnyebben elvész a lényeg...

Mit tehetünk? – A rendőrség szerint 

Az ünnepi időszakban a rendőrség is fokozott figyelemre hívja fel a figyelmünket, különösen a zsebtolvajok miatt. Eszerint

  • a pénztárcánkat, mobiltelefonunkat a táskában, belső zsebünkben tartsuk, zárt helyen;
  • táskánkat behúzott zipzárral, magunk előtt tartsuk, főleg a tömegben;
  • vásárláskor ne tegyük a pénztárcánkat a pultra;
  • nyilvános helyen lehetőleg ne vegyünk elő pénzt és ne ott számoljuk át;
  • a PIN kódot ne tartsuk a bankkártyánkkal együtt, egy helyen;
  • ne tartsunk magunknál nagyobb mennyiségű pénzt, lehetőség szerint bankkártyával fizessünk;
  • ne hagyjunk az autóban korábban megvásárolt ajándékot, vagy bármilyen más csomagot jól látható helyen;
  • amennyiben a vásárokban elfogyasztunk valamit, a táskánkat ne hagyjuk őrizetlenül, lehetőleg akkor is tartsuk magunkon, magunk előtt, vagy ha ülünk, az ölünkben.

Hajlamos vagyok azt hinni, hogy velem nem történhet baj, mert mindenre odafigyelek. Ezek a dolgok azonban egy pillanat alatt megtörténhetnek, elég egy másodpercnyi figyelmetlenség, egy nyitva felejtett táska, vagy a zsebünkbe gyorsan beledobott okostelefon, amit majd később akarunk beletenni a táskába, de akkor már csak a hűlt helyét tapogatjuk…

Figyeljünk magunkra és egymásra, különösen az idősebbekre. Figyelmeztessük őket, ha nyitva felejtették a táskájukat vagy az édességpultnál felejtették a pénztárcájukat. Ha minden óvintézkedést megtettünk, nyugodt szívvel élvezhetjük az illatokkal és színekkel teli karácsonyi forgatagot.

 

Már követem az oldalt

X