TudatosVegasz

Csatosüveg-gyűjtő vagy környezetvédő vagy? – Beszéljünk a zero waste álságos oldaláról!

A munkából hazatérve épp a jól megszokott tízperces agyzsibbasztásom töltöm a telefonom képernyőjét böngészve, amikor megakad a szemem egy népszerű portál zöld cikkén, pontosabban az alatta található ötszáz kommenten. Legalább háromszázkilencvenkilenc szól arról, hogy a környezettudatosság hülyeség. És drága. Nem más, mint egy modern biznisz, ahol a klímaváltozás zászlajára tűzve minél több „zöldre mosott” dolgot próbálnak eladni nekünk. 

De miért hiszi azt valaki, hogy a hulladékmentesebb életmódhoz feltétlenül be kell szereznie egy halom csicsás holmit, amikor a lényeg pont minél kevesebb szemét termelése lenne?

A költői kérdésre egyszerű a felelet: itt is a közösségi média játssza az ördög ügyvédjét, ahogy igyekszik elhitetni velünk, hogy

a zero waste otthon kizárólag gyönyörűen berendezett, ízléses holmikkal ékeskedő hely lehet.

Egy ilyen házban pasztellbézs fonalból horgolt cekker lóg a fafogason. A konyhapolcon egyforma, csinos csatosüvegbe kimérve sorakoznak a hüvelyesek, magvak és a különféle – lehetőleg színes– rizsek. A biopamut törölközőt az üknagymama menyasszonyi ruhájából lecsippentett csipke díszíti, a megmaradt műanyag ételhordós edényeket üveg változat helyettesíti, és még a kulacs is dizájnos, és ennek megfelelően drága. Maison-szappan, fonott kosár a virágoknak meg kutyafüle – nem mind hülyeség, az én házamban is vannak csodaszép bolhapiacról beszerzett holmik, de a vásárlásaimat a szükség szülte, nem a Pinterest.

A hulladékmentes életmód lényege nem az otthonunk szépítése (lenne) – bár ez is adhat hozzá inspirációt  –, hanem a szemét mennyiségének csökkentése, ezért az égvilágon semmi logika nincs abban,

ha valaki elkezdi kidobálni a kukába a meglévő tárgyait, csak mert új, környezettudatosnak vélt dolgokat akar venni helyettük.

Ez éppúgy tévhit, mint a környezettudatos életmódot folytató emberekről azt gondolni, hogy folyton felvásárolják a helyi kisvállalkozók kézműves áruit, miközben éppen az ellenkezője történik – az ő „divatjuk” az újrahasznosítás.

Elvégre a horgolt cekker helyett tökéletesen megteszi néhány otthon fellelhető maradék anyagból varrt textilszütyő, csatosüvegek helyett a sima befőttesüveg. A törölközőinket akkor sem kell lecserélni, ha meg akarjuk változtatni a fürdőszobánk stílusát, hiszen kihajításukkal is csak felesleges szemetet termelnénk. Nem biztos, hogy azonnal, de több év távlatából bizonyosan. 

Egy valódi „zöld arc”, ha az otthonában elkopik vagy tönkremegy egy tárgy, megragadja a kínálkozó alkalmat és környezettudatosra cseréli. Előfordulhat, hogy néhanapján beleesik a hibába, hogy valamit csak a szépségéért vesz meg, de utána rögtön érkezik a kellemetlen lelkiismeret-furdalás és a vásárlási stop. 

A méregdrágán árult flancos, szigorúan bpa-mentes holmikat csak az veszi meg, aki az elején belebolondul kicsit a feje fölött lebegő klímaváltozás rémébe, és nagyot akar szakítani, vagy esetleg a magamutogatás miatt környezetvédő, nem pedig magáért a Földért. Szerintem ezek a kérészéletű környezetvédők vannak kevesebben. A többségünk szerencsére beéri befőttesüvegekkel is, és csak fejcsóválva állapítja meg, hogy nagy gond van egy olyan világban, ahol valaki a Föld kedvéért felesleges vásárlásokba kezd.

Ajánljuk még:

MEDDIG LEHET TŰRNI A HAZAI SZEMÉTHELYZETET?
MIRE VAN SZÜKSÉGED IGAZÁBÓL A CSOMAGOLÁSMENTES BEVÁSÁRLÁSHOZ?
„MEGESZIK EZT MÉG A PESTI ÚRI NÉPEK” – A TERMELŐI HOLMIK VÁSÁRLÁSÁNAK (ÉS ELADÁSÁNAK!) ALAPSZABÁLYAI

       

5 kifogás, miért nem vagy környezetvédő – és az 5 cáfolat, miért nincs igazad
Egy héten belül négy évszak váltja egymást, olajos páncélú teknősbékák görgetik maguk előtt az üdítős palackokat a tengerparti homokban, néhány városban ivóvíz-korlátozást vezetnek be – és még mindig sokan vannak olyanok, akik műanyag szatyorba pakolják a zöldséget a boltban textilszütyők helyett. Miért, miért, miért?

 

Már követem az oldalt

X