Tech

Egy tükör, ami megmondja, hogy légy egészséges – ez lenne a jövő?

A távoli Floridában pár évvel ezelőtt elkezdték építeni azt az IoT várost, ami a legújabb technológiák felhasználásával hálózza be a lakók mindennapjait. Az Egyesült Államok első és egyetlen intelligens gigabites közösségének megalakulása azt is jelenti, hogy a valaha elképzelt legfejlettebb egészségügyi rendszert képesek kialakítani. Ennek egyik központi helye a fürdőszoba, és fő eleme az abban található okos tükör.

Az IoT – azaz: Internet of Things, vagyis a dolgok internetje – térnyerésével olyan eszközök kerülhetnek a mindennapi használatba, amelyek felismernek lényeges információkat és kommunikálnak is a világháló segítségével más eszközökkel. Például: az IoT tükrök elemzik velünk együtt, hogy nem vagyunk-e túl sápadtak, nincs-e szükségünk másfajta tápanyagokra. Mindez annak köszönhető, hogy a városban jelen levő AdventHealth és a Metro Development Group olyan otthoni technológiákat tesztel, amelyek célja, hogy távol tartsák az embereket a kórháztól.

A tesztelés egyik főszereplői Cheryl és Billy Murdoch voltak, akik életvitelszerűen tették próbára a rendszer működését. A reggeli fogmosás közepette éberen figyeli őket a rendszer: ha túl gyorsan mossák fogukat, a tükör villogni kezd és figyelmeztet: lassíts! Ugyanezt teszi, ha véletlenül kihagytak egy részt: a digitálisan megjelenő fogsorukon jelzi, hogy hova kell még visszamenniük. A fejlesztés célja az, hogy ez az új technológia összekapcsolódjon az emberek által már használt eszközökkel, például Android-telefonjukkal, FitBits-ükkel vagy Apple órájukkal, ezáltal is egy olyan komplex rendszerbe helyezve őket, „ami lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy ellenőrizze saját orvosi dokumentumait, amelyeket a saját személyes eszközén tárol”.* 

Miért jó a monitorozás?

A fejlesztők elképzelései szerint könnyebben megőrizzük egészségünket, ha a folyamatos monitorozás még időben megtörténik, és egy-egy eszköz a betegség kialakulása előtt jelzi számunkra, hogy rossz irányba haladunk.

Mivel már most is rengetegen használják a különféle fitness karkötőket és mobilalkalmazásokat erre a célra, a következő logikus lépésnek az eddig passzív szerepet játszó berendezési tárgyak bevonása tűnt. Az AdventHealth hamarosan elindítja az „Összekapcsolt élet” alkalmazást is, amely lehetővé teszi a lakástulajdonosok számára, hogy nyomonkövessék az egészségügyi információikat, például súlyukat és testtömeg-indexüket, és elküldjék ezt az információt az orvosoknak vagy éppen a családtagoknak – ezzel mintegy otthonukba hozva a kórházi szolgáltatásokat

A fejlesztés egyébként nem újkeletű, a Philips már régóta kísérletezik okostükrökkel, ám ezidáig inkább a smink-, frizura- és divattanácsadásra specializálódott termékek jelentek meg, vagy olyan alkalmazások, amelyek világítást szabályozzák, esetleg a napi híreket, időjárás-jelentést jelenítik meg reggeli készülődés közben. Az okos szépségápolás világa egészen külön téma – írtunk is róla korábban ITT.

Az első betegségfelismerő tükör alkalmazások 2014-ben debütáltak. Céljuk az volt, hogy részletesen elemezzék az arcot az egészségügyi problémák korai felismerése érdekében. Az arcunk ugyanis jóval többet árul el rólunk, mint gondolnánk. A véredények például a különböző hullámhosszúságú fényt a vér oxigénszintjétől függően nyelik el, vagyis

a tükör a visszaszórt fény analizálásával megállapíthatja az oxigénellátottságunkat.

A SEMEOTICONS európai projekt kifejlesztett egy multiszenzoros eszközt, a Wize Mirrort. Az eszköz videókat, képeket és 3D-s szkenneléseket készít az arcunkról és egy leheletmintát, miközben előtte állunk. Feldolgozza az adatokat, hogy felismerje a fő kardio-metabolikus kockázati tényezőknek megfelelő markereket az arc alakjának és megjelenésének, a lehelet összetételének és az arcbőr összetételének és működésének elemzésével. Személyre szabott útmutatást kínál, amely az egészséges táplálkozás, a rendszeres fizikai aktivitás, a káros szokások csökkentése és a stressz az életmód kezelése útján jó irányba terelhet bennünket. A Mirror ajánlásokat kínál a különböző célokról, beleértve a stressz- és szorongáskezelést, és azokat modulátorok alapján testre szabja (pl. kezdeti egészségi állapot, jelentett önhatékonyság, érzelmi erő stb.). 

Készen állunk rá?

Az Icahn School of Medicine At Mount Sinai kutatói 2018-ban elemezték az okostükrök jövőjét. A tanulmányban sorra vették az elérhető prototípusokat, köztük a saját maguk által építettet, illetve a Medical Mirrort, a Fit Mirrort és a Wize Mirrort is. Ezek közül egyedül a Fit Mirror nyújt fitness jellegű, vagyis aktivitásra ösztönző célokat, a többi inkább orvosi eszköz.

A tanulmány megállapítása, hogy nemsokára eljöhet az okostükrök második generációjának kora: az az általános célú platform, melyen keresztül a különböző felhasználói csoportok, mérnökök, kutatók, orvosok, hatalmas mennyiségű biomedikus információt gyűjthetnek.

A kihívások kezelése és a technológia helyes és értelmes felhasználására vonatkozó szabályok finomítása kibővíti az intelligens tükrök piacát és egészségügyi alkalmazásait. Ez a bővítés végső soron előnyös lehet a klinikán kívüli hosszú távú egészségügyi megfigyelésre, ami különösen értékes lehet azoknak a közösségeknek, amelyek szociális, gazdasági és/vagy egyéb akadályok miatt korlátozottan férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz. 

Persze a nagy testvér már régen megérkezett, például a kínai okosváros képében, amely mindent tud rólunk.

* Idézet Ana Gonzalez, az AdventHealth Nyugat-Floridai Divíziójának stratégiai innovációért felelős alelnökétől

Ajánljuk még:

Mint emberek a sót... – ami nélkül nincs ízes élet

„Úgy szeretlek Édesapám, mint emberek a sót!” – mondja a mesebeli királyleány, és valljuk be, a furcsa megfogalmazás ellenére – királyi édesapjához hasonlóan – igazat kell neki adnunk. Elsőre talán azt hihetnénk, hogy a só csak egy a gyakrabban használt konyhai ételízesítők közül, azonban ha jól végiggondoljuk, életünk szinte minden területén találkozhatunk vele. Változatos felhasználási lehetőségeihez hasonlóan történelme is izgalmas: volt már fizetőeszköz, rendeztek vele adósságot, ráadásul az egyik legjobb minőségű kősót Európában éppen a Kárpát-hazában bányásszák.

 

Már követem az oldalt

X