Tech

5 jel, amiből kiderül, hogy valaki betört a telefonunkba, számítógépünkbe

Több oka lehet, ha valaki a telefonunkban, számítógépünkben akar kutakodni: elképzelhető, hogy egy bűnöző a személyes adatainkra kíváncsi, mert anyagilag akar minket károsítani, vagy a munkaadóink, esetleg a partnerünk szeretne olyasmit megtudni rólunk, amit nem biztos, hogy mi önként elárulnánk neki. A jó hír: meg tudjuk védeni magunkat! 

Nézzük, milyen jelek utalhatnak arra, hogy valaki megfigyel minket vagy kárt akar nekünk okozni, és hogyan védekezhetünk a kíváncsiskodók ellen!

1. A telefonunk lassú, esetleg gyorsabban lemerül, váratlanul kikapcsol, vagy lassabban indul újra 

Ezek mind-mind lehetnek annak a jelei, hogy valahonnan olyan alkalmazás, vírus került a készülékünkre (például egy trójai vírus), ami a háttérben, titokban dolgozik. Ez főleg androidos telefonoknál fordul elő, az iPhone-okra ugyanis nehéz ilyesmit tenni, (kivéve, ha feltört, „jailbreakelt” készülékről van szó), és bár a Google igyekszik leszedni a Play Store-ból a gyanúsnak ítélt alkalmazásokat, néhány azért átcsúszhat a szűrőn. Ha a fenti furcsa jelenségeket tapasztaljuk, nyissuk meg az alkalmazáskezelőt és nézzük meg, mi fut a telefonunkon. Keressük az eddig nem látott ikonokat.

Léteznek különböző kémprogram-eltávolító programok is, amiket segítségül hívhatunk. Az egyik legismertebb közülük az Incognitó.

Bár említettem, hogy az Apple igyekszik megnehezíteni a kémkedők dolgát, azért érdemes megemlíteni olyan potenciálisan veszélyes alkalmazásokat, mint a Find My iPhone. Ez az app alapvetően arra való, hogy az egyik telefonunkkal, iPad-ünkkel megkeressük a másikat, ha ellopták vagy elveszett,

de sajnos ezáltal egy féltékeny partner az Apple ID-nk és jelszavunk megszerzésével ugyanúgy képes követni minket, bárhol járunk 

– érdemes tehát egy ilyen helyzetben megnyitni és ellenőrizni, mely készülékek látják a miénket.

2. A számítógépünk lassú, pop-up hirdetéseket látunk, bizonyos programok hirtelen leállnak

Ezek mind lehetnek annak a jelei, hogy az eszközünk megfertőződött, aminek sajnos komoly következményei lehetnek: személyes adatainkat, többek között akár a bankkártyaadatainkat is ellophatják, de előfordulhat hogy valaki meg akar zsarolni minket: például feltűnhet a semmiből egy ablak a képernyőnkön, ami azt írja: a számítógépünket zárolták, ha újra használni szeretnénk, fizessünk. Érdemes egy CTRL-ALT-DEL kombinációval előhozni az alkalmazáskezelőt és megnézni, nem látunk-e gyanús programokat. Ha az épp futó programok között van olyan, amit nem ismerünk fel, kezdjünk gyanakodni. A SpyBot Search and destroy, vagy Mac gép esetén a Malwarebytes vagy a Norton segíthet ezek eltávolításában. 

3. Vigyázzunk az adathalászokkal!

Az adathalász lehet az, aki a bankunk egy dolgozójaként megkeres minket, hogy adjuk meg neki személyes adatainkat. Küldhetnek nekünk erről emailt vagy sms-t is, esetleg egy közösségi oldalon is megkereshetnek minket, hogy adjuk meg netbank-azonosítónkat.

Kezdjünk gyanakodni, ha a küldő email címe nem úgy néz ki, mint amit egy hivatalos banki email cím, vagy ha olyan oldalra irányítanak minket, ami láthatóan nem hivatalos,

esetleg magyartalan nyelvezetű (ezeket ugyanis külföldi adathalászok sokszor fordítóprogrammal készítik). Ha teljesen biztosra akarunk menni, keressük meg az adott intézményt emailben, telefonon, és kérdezzük meg, valóban ők kíváncsiak-e az adatainkra. 

4. Kinél landolnak az emailjeim?

Bárki, aki valaha is hozzáférhetett az email-fiókunkhoz – akár azért, mert valahol bejelentkezve maradtunk csak pár percre is – megteheti, hogy saját magának is továbbítja a személyes üzeneteinket. Ezért fontos, hogy a munkahelyen, vagy, ha nincs meg a kellő bizalom, otthon is, MINDIG csak kijelentkezés után hagyjuk ott a gépünket, a jelszavunk pedig legyen biztonságos, semmiképp se „123456” vagy „jelszo”.

Ha le akarjuk ellenőrizni a gmailben, hogy kik látják az üzeneteinket,

menjünk a jobb fent található Beállítások menüpontra, kattintsunk az Az összes beállítás megjelenítésére, aztán pedig az Átirányítás és POP/IMAP menüpontokra. Itt megnézhetjük, kap-e valaki az üzeneteinkből másolatot.

5. Nagyobb adatmennyiséget fogyasztunk a szokásosnál

Ha alig használtunk mobiladatot, mégis jön az értesítés, hogy lassan lemerül a keretünk, akkor van rá esély, hogy az eszközünkbe betörtek, megfertőzték. Sok bűnöző ugyanis arra használhatja a készülékeket, hogy – ezzel magának bevételt generálva – a nevünkben hirdetésekre kattintson. Ha ilyesmire gyanakszunk, szintén érdemes lefuttatnunk egy víruskeresést – és a jövőben nem rákattintani olyan hirdetésekre, ahol egy oldal meglátogatásakor pont és éppen mi voltunk az egymilliomodik szerencsés, aki vadonatúj iPhone-t nyert.

Ajánljuk még:

AZ INTERNET NEM FELEJT, ÍGY MI SEM FELEJTHETÜNK – TÉGED MIVEL SZÉDÍT A FACEBOOKOD?

BEVÁNDORLÓ A BENNSZÜLÖTTEK KÖZÖTT: ÖTVENES FÉRFIKÉNT A METRÓN

„MUTASD MEG MAGAD, DE AZÉRT ANNYIRA MÉGSE!”

 

Már követem az oldalt

X