18

Figyelem!

Ez a tartalom olyan elemeket tartalmazhat, amelyek a hatályos jogszabályok kategóriái szerint kiskorúakra károsak lehetnek.

Ha ön elmúlt 18 éves, az „ELMÚLTAM 18 ÉVES” gombra kattinthat és a tartalom az ön számára elérhető lesz. Ha ön nem múlt el 18 éves, kattintson a „NEM MÚLTAM EL 18 ÉVES” gombra; ez a tartalom az ön számára nem lesz elérhető.

SZPSZ

Kell nekünk az ingyen pornó? Szexualitás karantén idején és azon túl

Március közepén a világ egyik legismertebb pornóoldala bejelentette, hogy fizetős, prémium szolgáltatásait ingyenessé teszi az olasz felhasználók számára, sőt, márciusi bevételeinek egy részével Olaszországot fogja támogatni. Szóviccek sokasága járja be a közösségi médiát, hogy ki, hogyan … „üsse el” az idejét, ha már otthon kell maradni. Vajon hogyan hat a gyerekekre, fiatalokra és a felnőttekre a szexualitás terén ez a szokatlan helyzet? Kulcsszavakat kerestem, de válaszok helyett újabb kérdéseket találtam.

 

Szenvedély.

Egy láthatatlan erő, mely életeket formál át. Jelentése akár pozitív, akár negatív irányba hajlóan, de a végleteket érinti. Szenvedéllyel élni nem feltétlen az élvezetek hajszolását jelenti, hanem az odaadást, amivel vágyaink felé haladunk. Az érzelmi túlfűtöttséget, magaslatokat és mélységeket, melyek utunkat kísérik. Éljük életünket szenvedélyesen haladva valami felé, vagy akár szenvtelenül, de ha beszűkül életterünk, vajon hogyan fog hatni ránk? Merre keressük és találjuk meg a kitörési pontokat? Talán éppen a szexualitás terén?

Kiszakadás.

A megszokott életlehetőségek korlátozása talán elvágyódást szül, menekülésre hív, szabadságra, levegőre vágyunk… a felhőtlen és gondtalan boldogság állapotára. Vajon a szexualitás lehet egy menekülési terv a szomorú valóság elől? És ha azzá válik, vajon megőrizheti-e tisztaságát? Megélheti-e felszabadultan szexuális vágyait egy gyerekekkel összezárt lakásban az ember, vagy ez újabb frusztrációkat szül?

Tisztaság.

A szexualitás sokak számára összekapcsolódik valamiféle mocskos, alantas vagy legalábbis szégyellnivaló jelzővel. Talán a vallások tanainak utóhatása ez.

Pedig például számomra ez az egyik legtisztább, legőszintébb lehetősége, hogy emberként a teljesség magaslataiba emelkedhessünk.

A szexualitás ebben az értelemben nem cél, hanem eszköz, mely egy olyan spirituális élményhez vezet, amihez kevés dolog fogható.

Önátadás, egyesülés, teljesség. Szenvedélyes és ösztönökből táplálkozó, világrengető erőket mozgató szent energiaáramlás. De nem élvhajhászás. Ezért lehet veszélyes a pornó. Mert lecsupaszítja a dolgokat és épp ezektől foszt meg.

Kizsákmányolás.

A szexualitás könnyen degradálódhat az örömszerzés forrásává. Hiszen örömet akarunk! Boldogságot, a szeretet megélését vagy legalább az illúzióját. Ennyire egyszerű volna, csak fogjuk és elvesszük a testtől, amire vágyunk? Megteheti bárki, nem kell hozzá társ sem. De mi marad a szexualitásból, ha naponta egyedül éljük meg?  És mi akkor, ha párunkkal, de lélek és önátadás nélkül, pusztán örömszerzésre használjuk? Ha nem adni akarunk, hanem elvenni? Vagy ha már csak nem is teljességre vágyunk, hanem önigazolásra, hogy mekkora lepedőakrobaták vagyunk? Hogy vagyunk olyan jók, mint a filmekben látott szereplők?  

Kiüresedés.

Ha nem spirituális lehetőségként éljük meg a testi együttléteket, akkor előbb-utóbb lecsupaszodik mindez egy testi aktusra, ily módon előbb-utóbb kiüresedik és ellaposodik. Véleményem szerint ezért alakultak ki a különféle extrém szexuális szokások, mert már az egyesülés élménye szinte vágyat sem ébreszt az emberben. Ezért is tartom aggályosnak, hogy a karantén alatt az életterünk a virtuális világba tolódik át. Bele sem merek gondolni, hogy mit jelenthet a szexualitás azok számára a fiatalok számára, akik már pornófilmeken, virtuális erotikus játékokon szocializálódtak. Üres, erőszakos és agresszív együttléteket, alá-fölé rendeltséget, a kiszolgáltatottság elfogadását, megfelelni akarást egy abnormális, minden tisztaságot, lelkiséget nélkülöző szexualitás-képnek? Reménykedem, hogy nem.

Függőség.

A szenvedély is válhat függőséggé, az elvágyódás és menekülés is, ahogy az örömszerzés és kielégülés folyamatos igénye is. Ez egy egyszerű és gyors út a felszabadultság megélésére. Ám a függőségek hosszútávon formálják személyiségünket és világképünket. Vajon milyen hatással lesz az emberre, ha a szexualitást hiányainak leküzdésére használja? Ha az nem szentség, nem a spirituális teljesség megtapasztalásának módja lesz többé, hanem a frusztrációk, hiányok, elfojtott indulatok és félelmek kiélések eszközévé degradáljuk, többek között a pornófilmek és a virtuális élettér hatására.

Egymásra találás.

Én ebben bízom. Hogy vágyainkkal nem a virtuális térbe fordulunk, hanem egymás felé. Megtanulunk odafigyelni egymásra és elkezdünk megnyílni egymás felé ezekben a nehéz napokban. Ha merünk őszintén beszélni vágyainkról, félelmeinkről. Ez a fajta nyíltság olyan új izgalmakat hozhat kapcsolatunkba, melyek a szexuális életünkre is hatással lesznek. Hiszen annak valódi izgalmai és a szenvedélynek a forrásai azokon a területeken erednek, melyek kézzel nem érinthetők.

További cikkek a témában:

KARANTÉN-SZERELEM: MILYEN HATÁSSAL VAN AZ ÖSSZEZÁRTSÁG A PÁRKAPCSOLATUNKRA?

A SORSOT TÉNYLEG EGY ALGORITMUSRA CSERÉLJÜK?

TABUTÉMA TABUK NÉLKÜL – SZEXUALITÁS AZ AMPUTÁCIÓ UTÁN

 

Már követem az oldalt

X